Димо Миланов, Живко Дончев

***

Димо Миланов, ExLibris - Kamena Veleva

Димо Миланов, ExLibris - Nikolai Novkirishki

Живко Дончев, Харон

Живко Дончев, Харон

Живко Дончев, Харон

Димо Миланов, Лодка

изложба-литография и скулптура

05 - 23 април 2013 г.

От 05 април в седемдесет и шестата поред изложба в Арт Галерия "Ларго" ще можете да се насладите на творчеството на двама изтъкнати варненски художници - Димо Миланов и Живко Дончев. Особена симбиоза ще открием в работите на двамата варненци. Въпреки че работят самостоятелно, очевидно вълните на емоционалните и творческите им търсения на моменти имат еднакви трептения. Защото ще открием не само чисто визуални, но и интересни тематични и сюжетни съвпадения в творбите им, подготвени за изложбата в „Ларго”. Това още веднъж идва да покаже, че не е случайно решението им да представят заедно своите творби – дългогодишни приятели и съмишленици, Живко и Димо имат и сходни интереси, както и сходни възгледи за работата на художника. Истинско наслаждение за мен, галериста, бяха техните няколко срещи-разговори в галерията в уточняване на подробностите за изложбата. Двамата творци бързо забравяха целта на срещата и се отплесваха в разговори за работата на различни свои колеги, в дискусии за идеите, които ги вълнуват, в дълго сърфиране из нета, за да обсъдят новите „неща” на свои любими чуждестранни художници. Тези срещи бяха за мен най-ясното доказателство за бъдещия успех на съвместната им изява. Защото най-важният момент в една такава изложба е двамата творци да намерят допирни точки в работата си, творбите им да създадат едно хармонично естетическо преживяване за публиката.

Димо Миланов е изявен майстор на офорта, но от есента на миналата година работи главно литографии и именно с тази техника ще се представи в „Ларго”. Докато офортите му от предишни творчески периоди са с богата сюжетност, сложна композиция, много наситени с детайли, което се предполага и от възможностите на самата техника, тук, в литографиите му, ще открием един съвсем различен Димо Миланов. Работите му са изключително изчистени като композиция, сюжетът също е опростен, максимално олекотен е рисунъка. В резултат Димо успява да използва най-силните страни на литографската техника – лекота, изящност на композицията, много въздух и усещане за свобода в разработването на героите на творбите му. Гледайки ги, зрителят има усещането, че като че ли образите са били на върха на пръстите на художника и буквално с едно докосване до хартията те са се „излели” върху нея, запазвайки трепета и магията на съкровеното творческо общуване на художника и неговия герой. В работите мощните акробатични тела балансират на върха на пръстите, уж застинали, но у тях усещаме такова вътрешно напрежение и стаена могъща енергия, че въпреки статичната поза телата буквално трептят и вибрират (цикъла „Баланс”). Леко и изящно се носят вълшебните лодки из въздушните езера в облаците, движението е безкрайно, плавно, но винаги в една посока – към светлината.. (цикъл „Езеро в облаците”).

Интересно съвпадение е, че и двамата художници интерпретират един известен образ от древногръцката митология – лодкаря на подземното царство Харон. В литографията на Димо ще видим един отруден лодкар, тласкащ лодката си сред безнадеждността на безкрая. Харон, който Живко е изваял от бронз, е един уморен от всемирната скръб старец, замислено навел глава, потъркващ между пръстите си откупът – две монети от чисто 24-каратово злато. Раменете му са прегърбени - отсечени рязко от ръката на художника. С един замах творецът е „стоварил” цялата тежест на битието, нещастните вопли на мъртвите души, върху гърба на стареца. Психологизма на образа е развит и в лицето – изключително изразително, скръбно, смирено, потънало в размисъл за дребните човешки страсти и тяхната цена. В митологията Харон е описван като мрачен, заядлив и непреклонен старец, а  Живковия Харон е с вид на философ, понесъл на раменете си бремето на вечното лутане между двата бряга. В изложбата ще видим и още митологични образи, излезли изпод магичните пръсти на варненския скулптор. Интересна композиционна трактовка на бога на земеделието Сатурн, изобразен със част от сърп в ръцете, така, както са го представяли древните в своите митове. Но сърпът е и стилизиран символ на планетата. Така той символизира и сатурновите дискове, обградили мрачното, далечно и мистично космическо тяло. Живко не подминава и египетската митология, откъдето идва прекрасна котка-сфинкс, любимото животно на египетските фараони. Котката, за която често казват, че обладава човешки качества, в работата на Живко със сигурност има човешко изражение на лицето. На това изражение художникът противопоставя мускулестото тяло на едър хищник, сякаш напомняйки ни, че нещата често не са такива, каквито изглеждат.

За художниците:

Димо Миланов е роден на 17.02.1967 г. в гр. Варна. Завършва Средно специално художествено училище за промишлени форми и дизайн със специалност „Изящни изкуства” в Казанлък през 1986 г. Работи в областта на графиката, илюстрацията и оформлението на книгата, детската илюстрация, графичния дизайн. Димо Миланов има шест самостоятелни изложби и множество участия в престижни международни биеналета на графиката във Варна и София, в Канагава-Япония, в Оренсе-Испания, в Уфа-Русия, в Клуж-Румъния и в Анкара-Турция. Негови графики и рисунки са притежание на принц Чарлз, Симеон ІІ Сакскобурготски, галерии и частни лица в България, Испания, Япония, Великобритания, САЩ, Румъния, Турция, Русия, Германия, Австрия. Живее и работи във Варна.

Живко Дончев е роден през 1972 г. във Варна. През 1992-ра год, едва 20-годишен, Живко получава покана и участва в Биеналето на малките форми в Торонто. През 1998 г. завършва ВТУ ,,Св. Св. Кирил и Методий” във Велико Търново със специалност ,,Скулптура” при проф. Величко Минеков. Дончев е носител на годишната награда на галерия „Буларт” за млад автор през 2000 г. Има 16 самостоятелни изложби в престижни български галерии, както и участия в сборни изложби в страната. Автор е на бюст-паметниците на Васил Априлов и проф. Петър Димков. Негови творби са притежание на много частни колекции в България, САЩ, Италия и др. Живее и работи във Варна.          

Нели Вълчева, галерист