Фаталната жена

Мирослав Йотов, Натюрлайф

сборна изложба-живопис

Участват: Венцеслав Антонов, Веселин Костадинов, Мирослав Йотов-Цирк и Костадин Петков-Коцето

13 февруари - 05 март 2009 г.

Във “фаталния” петък, 13 февруари в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, се открива живописна изложба под надслов - “Фаталната жена”. Петата поред изложба в новата арт галерия на Варна е сборна и представя отново известни имена сред варненските художници. Венцеслав Антонов, Веселин Костадинов, Костадин Петков – Коцето и Мирослав Йотов показват своя прочит на вечната тема в изкуството – жената и нейната красота.

Венцеслав Антонов е завършил Националната художествена академия, където две години учи живопис при проф. Александър Попилиев. След една година в Чехия се връща в София и продължава в специалността приложна графика и пространствено оформление. След дипломирането си заживява във Варна. Дълги години е художник в "Балкантурист", във Фестивалния и конгресен център. Автор е и на много монументални творби - на Златни пясъци, Слънчев ден, кв. "Аспарухово". Венци Антонов е автор на знака на Седмицата на морето и на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Освен графики в настоящата изложба художникът ще представи и най-новата си картина “Ева”, която е изпълнена с маслени и акрилни бои върху платно.

Веселин Костадинов е роден на 23 август 1955 година във Варна. Завършва университета "Св. св. Кирил и Методий" - Велико Търново, специалност скулптура при проф. Константин Денев. Предпочитанията му през последните години са в областта на пластиката - интериорна и екстериорна, живописта. Има самостоятелни изложби у нас, както и в Холандия, Германия, Франция, доста участия в представителни изложения и симпозиуми в страната и чужбина. В настоящата изложба Веселин Костадинов участва с четири картини с маслени бои. Две от картините са рисувани тази година специално за изложбата - “Четвъртък вечер” и “ Една вечер”, а като провокация и намигване към публиката художникът представя и една картина, рисувана преди повече от 10 години.

Костадин Петков – Коцето е роден на 12.03.1951 г. в Кърджали. Завършил е Националната художествена академия в София през 1978 г. Специализира при доц. Галилей Симеонов. От няколко години живее и работи във Варна, където има участия в няколко самостоятелни и групови изложби. В настоящата изложба Коцето ще се представи с изключително стилна и изящна серия от рисунки с пастел. Неговите почитатели определено ще бъдат изненадани от различното звучене на платната му и,  надяваме се,  ще останат очаровани от интерпретацията му на темата на изложбата.

Мирослав Йотов е роден в Исперих през 1977 година, в семейството на художник. Завършил е педагогика на изобразителното изкуство в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски". Негови работи са показвани на студентски пленери, в Шумен, в Белгия и Холандия. През 2006 г. с двуметрова скулптура, изработена от ковано желязо и камък, печели I място на симпозиум в Шумен. През последните години рисува много пейзажи, натюрморти, а най-новата му творческа страст е женското тяло. На тази тема авторът посвещава последните 3 години. Смята, че женското тяло може да излъчва еротика, без да е излишно разголено. В настоящата изложба ще бъдат включени няколко картини от цикъла “Женски олтари”, скоро показвани в самостоятелна изложба, както и съвсем нова творба. Картината “Препускане” е рисувана специално за настоящата изложба. Интересна подробност е, че единият от моделите за платното е варненецът Цветан, известен от нашумяло риалити шоу.

Нели Вълчева, галерист