Театрални етюди

Лора Маринова, Портрет на дъщеря ми с театрален костюм

Красен Бербенков, Портрет на Тони Игнатов

Марина Русева, Портрет на Михаил Мутафов

Арт Галерия Ларго представя магията на театъра през погледа на 12 варненски художници

04 – 17 юни 2009 г. Участници: Венцеслав Антонов, Валентина Чернева, Веселин Костадинов, Галина Литвин – Костадинова, Димитър Борисов, Красен Бербенков, Лора Маринова, Марина Варенцова – Русева, Милен Маринов, Николай Русев, Тодор Игнатов, Явор Витанов

Дузина варненски художници са изкушени от темата “Театър” и от предложението на галеристката Нели Вълчева да претворят магията “Театър” в платната си. Първоначалната идея беше варненските художници да нарисуват портрети на варненските актьори. После съвсем спонтанно идеята се разрастна и обогати с нови предложения и съвсем естествено се вписа като съпътстващо културно събитие в рамките на Международния театрален фестивал “Варненско лято”.

Театралното изкуство винаги е било в симбиоза и кръвна връзка с работата на художниците – било то като сценографи, като художници на костюмите, плакатисти. И двете изкуства визуализират съвсем директно и пред зрителя авторовите идеи, терзанията и творческите им виждания. Затова тази изложба ще бъде събитие, съвсем естествено и елегантно вписващо се в програмата на фестивала, което ще допринесе още повече за неговия блясък и разнообразие.

Ето и подробности за “обектите” на художниците. Два прочита на темата “Любен Чаталов” - от Николай Русев и от Галина Литвин – Костадинова. Тодор Игнатов е нарисувал изключително силен портрет на Крикор Азарян. Красен Бербенков ще грабне сърцата на публиката с невероятен портрет на самия Тодор Игнатов, който освен художник е и сценограф на варненския театър. Веселин Костадинов ни е подготвил изненада с интересна разработка на образа на Михаил Мутафов, който е контрапункт на класическия портрет на същия актьор от изключително талантливата Марина Варенцова – Русева. Любимецът на варненските ценители на изобразителното изкуство Милен Маринов ще ни смае с портрет на актьора Жоро Велчовски, брилянтен като изработка, провокативен и с намигване към страстите на актьора. Валентина Чернева прави “Романтичен портрет” на режисьора от Кукления театър Ивайло Марков и актрисата от Кукления – Емилия Петкова. Интересен портрет на Ивайло Христов пък ни поднася Явор Витанов.

Невероятно интересна, вълнуваща изложба. Не пропускайте това културно събитие, което ще ви зареди с много настроение и емоции. Каним всички на откриването на изложбата на 4 юни, четвъртък от 17 часа в залите на галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1.

Нели Вълчева, галерист