Есенно трио 2011

Галин Господинов, Язон

плакат на изложбата

Валери Ценов, Цикъл Пътеки

Нели Ценова, Есенен букет

Валери Ценов, Нели Ценова - живопис, Галин Господинов - скулптура

30 септември – 18 октомври 2011

В петък, 30 септември, от 18.00 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Св. Климент 16, се открива петдесет и първата поред изложба под надслов “Есенно трио”. Както през 2009-та и 2010-та година, за трета поредна есен в изложбата участва пловдивската двойка художници Нели и Валери Ценови, а триото допълва варненският скулптор Галин Господинов.

Превърналата се вече в традиционна изложба бележи началото на есента с една нежна, изпълнена с финес и есенен колорит експозиция. Пловдивчаните са подбрали изключително тематични работи за поредното си представяне във Варна. Нели Ценова показва няколко натюрморта и букета, изпъстрени с палитрата на есента. След като в самостоятелната му изложба в “Ларго” преди няколко месеца почти липсваха родопски пейзажи, сега Валери Ценов е решил да зарадва многобройните си почитатели с няколко прекрасни, идилични, есенно-меланхолични родопски приказки. Освен с малката пластика скулпторът Галин Господинов ще очарова публиката с няколко изключително интересни стенни пана, населени с митични герои, лози, птици и пегаси, отново изпълнени с бронз. Варненецът ще представи и триптих от пана, които са реплика на наградните статуетки на регатата “Тол шипс”, чийто автор е той.

Изложбата продължава до 18 октомври.

За художниците:

Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. в село Лехчево, Монтана. Завършва Художествената гимназия в Пловдив през 1981 г. Учи в Националната Художествена Академия от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 45 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Испания, САЩ и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Живее и работи в Пловдив.

Нели Ценова е родена на 25 август 1961 г. в Пловдив. Завършила е първия випуск на Пловдивската художествена гимназия, а след това НХА - София със специалност –художествен текстил. Има 6 самостоятелни изложби и участия в много групови изложби, заедно със съпруга й Валери Ценов или с изключително силната група на пловдивските художници. Много от картините й са достъпни в интернет пространството, защото художничката смята това за най-демократичната форма за споделяне на нейните идеи с възможно най-широк кръг от хора. Ценова използва реалността като изразно средство, затова и стилът й може да се определи като “магичен реализъм”. Изключително прецизна и отговорна към работата и творчеството си, Нели Ценова присъства в домовете и колекциите на почитатели от България, Франция, САЩ, Турция и др. Живее и работи в Пловдив.

Галин Господинов е роден на 18 август 1960 г. във Варна. От 1994 до 2004 г. работи в Институт по Металознание към БАН, където придобива професионални познания и умения в областта на металолеенето. Бронзът е предпочитаният от него материал. Авторът има няколко самостоятелни изложби в София, Варна и Балчик. Носител е на наградата за скулптура на Министерството на културата от Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово през 2009 г. През 2010 г. Галин е избран сред множество български художници да изработи трите наградни статуетки за регатата “Тол Шипс, Исторически морета”. Негови пластики са притежание на частни колекционери и ценители от България, Англия, Финландия и Германия. Живее и работи във Варна.

 Нели Вълчева, галерист