Коледна изложба

Димитър Манолов, Ноктюрно

Пламен Монев, Водолей

сборна изложба - живопис

Участват: Веселин Костадинов, Галина Литвин, Детелина Здравкова, Димитър Манолов, Куньо Китанов, Пламен Монев, Христо Петров

27 декември 2008 г. - 18 януари 2009 г.

На 27 декември 2008 г. в арт галерия “Ларго” ще бъде открита изложба под надслов - “От Коледа до Атанасовден – подари си картина, загърби битовизма”, която ще продължи до 18 януари 2009 г. - Атанасовден.

Третата поред изложба в новата арт галерия на Варна е сборна и ще представи някои от най-известните имена сред варненските художници и творци – Димитър Манолов, Пламен Монев, Галина Литвин, Веселин Костадинов, Христо Петров, Куньо Китанов, Детелина Здравкова.

Димитър Манолов е роден на 20.10.1932 г. във Варна. Има повече от 30 самостоятелни изложби в дългия си творчески път. Манолов е любим автор на варненските ценители на изящното изкуство. Като че ли най-много са почитателите на неговите актови платна, които привличат вниманието със своята загадъчност и красота. Той е неподражаем майстор и на натюрмортите, както и на пейзажите. Димитър Манолов е доайенът на групата от творци, които са представени в изложбата.

Пламен Монев е роден на 21.12.1961 г. в Белослав. През 1980 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1988 г. се дипломира в НХА–София със специалност “Живопис”. Има повече от 10 самостоятелни изложби. Лауреат на награда на фондация “Свят” на VII Международно биенале на графиката. Монев е автор, добре познат на варненските ценители на изобразителното изкуство. Образите в неговите картини са създадени с много фантазия и същевременно с непринудена простота.

Веселин Костадинов е роден през 1955 г. във Варна. Завършва “Скулптура” във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” във Велико Търново. Лауреат на награда за скулптура от симпозиум в Одеса през 1988 г. Варненецът е творец с наложено име не само в България, но и в Европа. В последните години чест пристан за неговите брилянтни работи е Париж. Световната столица на изкуството е мястото, където талантът на българина се оценява по достойнство. Един от последните проекти на скулптора е серия малки пластики от бронз и цветно стъкло.

Галина Костадинова-Литвин е завършила ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” във Велико Търново със специалност “Живопис” през 1987 г. Има осем самостоятелни изложби и множество участия в национални и международни изложби и пленери. Галина Литвин е лауреат на награда за живопис от национален конкурс “Човекът и морето”.

Куньо Китанов е един от най-известните девненски художници. Прекрасен пейзажист, той рисува с упоение морето, красотата на българската природа, изчезващите български къщи, които носят отпечатъка от традициите и характера на миналото.

Детелина Здравкова е най-новото попълнение сред варненските художници. Съвсем наскоро беше нейната първа самостоятелна изложба в арт галерия “Ларго”, която приключи с невероярен успех и множество откупки. Този факт вещае на младата авторка едно добро бъдеще на самороден талант, който бързо ще намери своите ценители и почитатели.

Нели Вълчева, галерист