Калина Атанасова

Начало / Автори / Калина Атанасова


Калина Атанасова е родена през 1941 г. Член на Дружеството на Пловдивските художници и на СБХ. Участвала е в много регионални, национални и международни изложби, както и в Международното биенале на сатиричната живопис в Габрово, Дом на хумора и сатирата. Направила е над 25 самостоятелни изложби. Нейни картини се намират в частни колекции и в галерии в Токио, галерия ”Гекосо”, Русия, Италия, Канада, САЩ, Германия, Гърция, Испания, Англия, Етиопия, Градска галерия- Пловдив, Градска галерия- Габрово, Дом на хумора и сатирата- Габрово, Стария Пловдив и много частни колекции. Творчеството й е посветено изцяло на Пловдив и хората в него от едно друго време, края на 19 и началото на 20 век- време, обвеяно за нас с романтика, елегантност, разходки по Главната, на една неясна мистика, която е особено привлекателна за по-чувствителната съвременна публика. Живее и работи в Пловдив. 

"При Калина сходството с реалните форми е привидно – когато рисува планини, те се извисяват високо, долините се врязват дълбоко, пътеките се извиват, губят се и пак се показват, облаците подчертават свежестта на небето, комините се издигат след пушека си. Това е свят само от картини. Той никога няма да остарее и винаги ще бъде толкова реален, колкото истински са чувствата, които са го създали и сетивата, които го възприемат. Той мирише на вятър, на дъжд, на пролет, на цветя, на стари мебели, брюкселски дантели и кожи от лисици.

Той се усмихва, чрез усмивката на Калина.”

- Красимир Линков, изкуствовед, директор на ГХГ – Пловдив

Налични творби на автора:

Изложби в Арт Галерия Ларго:


Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия