60x60- Търсещият ум

сборна изложба- графика, организирана от белгийската графична галерия "Epreuve d'artiste"
08. - 21.06.2022

60x60- Търсещият ум

Начало / Изложби / 60x60- Търсещият ум

Към творбите

Международна сборна изложба- графика по проект на белгийската галерия “Epreuve d’artiste”

08 – 21 юни 2022

Откриване сряда, 08 юни 2022 г., 18:30 часа  

От 08 юни 2022-ра година Арт Галерия Ларго ще представи на варненската публика международната изложба-графика „60х60 – Търсещият ум“. Експозицията е проект на белгийската галерия за графика “Epreuve d’artiste”, който пътува по света от 2015-та година насам. В изложбата ще бъдат представени 92 графики на 92 художници от 35 държави от цял свят. Всички творби са изпълнени в класическите графични техники на дълбокия печат, в кръгла форма с размер 12 сантиметра в диаметър.

Проектът е резултат от дългогодишното сътрудничество и приятелство на словашкия куратор Зора Петрашова и белгийския галерист и печатар Крис Верхейен. Повече от 20 години те работят заедно по различи проекти, свързани с графиката. Идеята за настоящата изложба  възниква в навечерието на 60-тия рожден ден на двете дами. И двете са родени под знака на рибите в една и съща година и решават да отпразнуват по нетрадиционен начин предстоящия празник, като поканят шестдесет художници от повече от 20 страни да създадат по една творба на тема „Търсещият ум“ върху медна плоча с диаметър 12 см. Изискването е графиките да са изпълнени в техниките на дълбокия печат. Тиражът на всяка графика е 60 екземпляра, а планът на амбициозните организатори е колекцията  да бъде показана на 60 места по целия свят. Изложбата е открита на 6 март 2015-та година в галерия Epreuve d’Artiste в Антверпен. След това проектът отпътува за Словакия, където е показан през април 2015 г., преди да започне своята обиколка около земното кълбо. От март 2015-та година до днес изложбата е показвана в повече от двадесет града в Белгия, Словакия, Китай, Япония, Румъния, Франция, България, Чешка Република, Норвегия, Нидерландия, Нова Зеландия, Канада, Унгария.

През 2019-та година проектът получава ново развитие. Двете дами- куратори канят нови 30 художници да създадат своите графики в кръгъл формат, а проектът вече са казва „Още търсещи умове“. Така в настоящата изложба в галерия Ларго могат да бъдат видяни 90 творби на художници от 35 държави, изпълнени в техниките офорт, акватинта, мецотинто, суха игла. Към тях с по една своя творба се присъединяват и инициаторите на проекта Крис Верхейен и Зора Петрашова.

В експозицията са представени едни от най-значимите имена в областта на графиката и екслибриса, много от тях познати на българската публика от участието им в Международен Екслибрис Конкурс Варна. Това са Клео Уилкинсън (Австралия), Димо Колибаров и Велико Маринчевски (България), Иржи Бразда (Чешка Република), Юрий Ноздрин и Олга Келейникова (Русия), Константин Калинович и Олег Денисенко (Украйна), Роман Сустов (Беларус), Силвана Мартиньони (Италия). Наред с тях ще видим и други значими имена от света на графиката като Йохан Кублик и Йозеф Вернер (Германия), Дебора Чапман (Аржентина), Роман Романишин (Украйна), Владимир Зуев (Русия), Микио Уатанабе (Япония) и много други. В изложбата участват както артисти от традиционно силните и познати графични школи, така и от страни с по-малко познати в Европа артисти като Египет, Палестина, Нова Зеландия, Иран, Мароко, Непал и Южна Африка.

Изложбата „60х60 – Търсещият ум“ се показва във Варна благодарение на споразумението за партньорство и културен обмен между белгийската галерия “Epreuve d’artiste” и българската галерия „Ларго“. В продължение на партньорството през месец септември 2022-ра година в галерия “Epreuve d’artiste” в Антверпен ще бъдат показани две изложби графика – представителна експозиция „Най-доброто от Международен Екслибрис Конкурс Варна“ и сборна изложба-графика на български художници с куратори Крис Верхейен и Нели Вълчева.

Очакваме ви на откриването на 08 юни, сряда, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго на ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 21 юни 2022. Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура".

Нели Вълчева, галерист

Медиите за изложбата:
- БНТ 2- Линия култура
- Visit Varna
- Impressio
- novinii.com
- Parallel 43
 

Старомоден портрет, Карол Феликс / Арт галерия Ларго

Старомоден портрет

Карол Феликс

No title, Аморм Тонпайонг / Арт галерия Ларго

No title

Аморм Тонпайонг

Reunion on the Broken Bridge

Ву Бин

Малък син портрет

Луис Ричи

Търсещият ум

Нан Мюлдер

Соната за Зора и Крис

Геа Кархоф

Cat Whisperer

Душан Полакович

Une cuillere d'ange

Акеми Ногучи

Хороскоп на пилигрим

Милина Зимкова

Парфюмерист

Олга Келейникова

Леонардо, къде си?

Крис Верхейен

Frague balance

Карол Феликс

Vines Radiance

Велико Маринчевски

The look

Ерлинг Валтирсън

Amicalement

Микио Уатанабе

Rise

Томаш Виниарски

Budha's Dream

Игор Бенка

Lueure

Азза Хачми

Leaving

Хедиех Джафари

Clairvoyance

Роман Сустов

Ballerina

Владимир Зуев

Adam and Eve

Юрий Ноздрин

Exit

Олег Денисенко

Luna

Иржи Бразда

The big Sphere of Antwerp

Константин Калинович

Anima

Арт Вергер


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия