Давид и Вирсавия

самостоятелна изложба- живопис на Цанко Цанков
01. - 20.07.2020

Давид и Вирсавия

Начало / Изложби / Давид и Вирсавия

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис на Цанко Цанков

01.07 – 20. 07. 2020

Откриване – сряда, 01.07. 2020 г., 18:30 часа 

От 1-ви юли Арт Галерия Ларго ще представи със самостоятелна изложба – живопис варненския художник Цанко Цанков. Експозицията се нарича „Давид и Вирсавия“, тъй като в една трета от творбите Цанко разработва темата за юдейския цар и красивата му съпруга. Цялата експозиция е изградена от творби, посветени на женското тяло, на женствеността, и в същия момент, на разсъжденията на автора върху многоликата женска природа.

Библейската история за Давид и Вирсавия ни разказва как юдейският цар видял една вечер къпещата се, красива чужда съпруга и я пожелал. След като я имал, той направил така, че тя да остане вдовица, за да се ожени за нея. Но този съюз, заченат в грях, е наказан от Бога. И тук започват разсъжденията и интерпретациите на Цанко по тази история, изпълнена със страст и с грях. Кой е изкушеният и кой е изкусителят, пита чрез картините си варненският живописец? Къде и кога започва първата грешна стъпка? Колко грешна е тя? Дали е виновен този, който прави грешната крачка или тази, която, облечена в своята невинност, открива пред чуждите очи това, което трябва да остане скрито? Как страстта може да бъде пагубна и да ни хвърли в бездните на отричането и отхвърлянето от обществото, от хората, от Бога. Тези и други разсъждения ще открием може би в голямо-форматните платна „Вирсавия“, „Давид и Вирсавия I и II”. В тях има огнена страст, изкушение, грях, чрез които Цанко ни разкрива своята гледна точка и тълкувание на известната библейска история.

А в малката, брилянтна серия платна „Давид, Вирсавия, Барселона“ има препратки към съвремието. Заглавието на цикъла е провокирано от известния филм на Уди Алън, а творбите са създадени след едно пътуване на Цанко до прекрасния испански мегаполис. В малките, естетски бижута ще открием едни съвременни, градски Давид и Вирсавия, по- отчуждени, по- отдалечени един от друг, гледащи в различни посоки, загубили страстта, подминаващи се един друг. Една тъжна, носталгична констатация на художника за промените в съвременния, цивилизован свят.

В останалите творби от изложбата ще открием още скрити послания, които варненският живописец отправя към своята публика. Като майстор на голото женско тяло Цанко може да си позволи да постави своите модели във всякаква среда и ситуация. За него голотата е провокация, но и средство за постигане на целите му като творец. Разголването на моделите в картините му често води до разголване на тяхната същност, на техните духовни измерения, на характера им. Така в част от творбите ще видим греха, сластта (в серията „Давид и Вирсавия“), в друга част ще усетим душевните терзания („Поглед през рамото“, „Сънуване в две посоки“), в трети има дистанцираност от зрителя и съзерцателност („Поглед през световете I и II”). Но както и да ни провокира Цанко, в какъвто и контекст да поставя своите героини, ние, зрителите, винаги ще усещаме основното в картините му - неговата голяма любов към жената и преклонение пред нейната красота.

Очакваме ви на откриването на изложбата на 1 юли 2020 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 20 юли. 

Повече за художника вижте в секция "Автори" на сайта. 

                                                                                     Нели Вълчева, галерист

https://www.bnr.bg/varna/post/101302505

https://varnautre.bg/2020/06/29/154591/art-galerija-largo-predstavja-david-i-virsavija-izlozhba-zhivopis-na-canko-cankov

https://visit.varna.bg/bg/event/david-i-virsaviya-izlozhba.html

https://www.trio.bg/art-galeria-largo-vav-varna-predstavya-david-i-virsavia-izlozhba-zhivopis-na-tsanko-tsankov/

http://dev.highviewart.com:8181/izkustvo/mnogolikata-zhenska-priroda-v-kartinite-na-tsanko-tsankov

https://artvarna.net/2020/07/04/цанко-цанков-с-изложба-давид-и-вирса/

https://www.diaskop-comics.com/article.aspx?id=4491

https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31404-david-i-virsaviya-izlozhba-zhivopis-na-tsanko-tsankov

http://www.focus-news.net/news/2020/07/08/2788345/izlozhbata-na-tsanko-tsankov-david-i-virsaviya-e-predstavena-vav-varna.html

https://varnanovini.bg/2020/06/29/izlojba-david-i-virsaviq-v-art-gale/

плакат на събитието / Арт галерия Ларго

Плакат на събитието

Сънуване в две посоки, Цанко Цанков / Арт галерия Ларго

Сънуване в две посоки

Цанко Цанков

Sold Out
Давид и Вирсавия II, Цанко Цанков / Арт галерия Ларго

Давид и Вирсавия II

Цанко Цанков

Dos amigas, Цанко Цанков / Арт галерия Ларго

Dos amigas

Цанко Цанков

Есен

Цанко Цанков

Игра на сляпа баба I

Цанко Цанков

Игра на сляпа баба II

Цанко Цанков

Поглед през рамото

Цанко Цанков

Sold Out

Поглед през световете I

Цанко Цанков

Поглед през световете II

Цанко Цанков

Торс II

Цанко Цанков

Sold Out

Торс I

Цанко Цанков

Sold Out

Вирсавия

Цанко Цанков

Давид и Вирсавия I

Цанко Цанков

Давид, Вирсавия, Барселона I

Цанко Цанков

Sold Out

Давид, Вирсавия, Барселона II

Цанко Цанков

Sold Out

Давид, Вирсавия, Барселона III

Цанко Цанков

Sold Out

Даная

Цанко Цанков

Ухание на люляк

Цанко Цанков

Три сестри

Цанко Цанков

Sold Out

На брега I

Цанко Цанков

На брега II

Цанко Цанков

Sold Out

Потъване в съня I

Цанко Цанков

Sold Out

Потъване в съня II

Цанко Цанков

На брега III

Цанко Цанков

Жега

Цанко Цанков


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия