Есенен пленер 2015

изложба - конкурс на учениците от НУИ Добри Христов - Варна
22.10. - 03.11.2015

Есенен пленер 2015

Начало / Изложби / Есенен пленер 2015

Към творбите

седма изложба – конкурс на учениците от НУИ “Добри Христов” Варна

22 октомври – 03 ноември 201г.

Откриване – четвъртък, 2октомври 201г., 18.30 часа

          От 22 октомври Арт Галерия Ларго организира традиционната пленерна изложба-конкурс на младите художници от специалностите „Изящни изкуства” и „Рекламна графика” на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” във Варна. Това е седмото издание на събитието, което се провежда всяка година през месец октомври от 2009-та година насам. Изложбата има конкурсен характер. Ежегодно се присъждат и раздават между между 6 и 12 награди, осигурени от училищното настоятелство, галерия Ларго и спонсори. От миналата 2014-та година Арт Галерия „Ларго” учреди едногодишна стипендия за високи художествени постижения за най-добре представилия се на пленерната изложба ученик. Първият спечелил стипендията ученик беше Йордан Павлов, който тази година ще бъде абитуриент.

            В седматата поредна пленерна изложба-конкурс в галерия Ларго ще представят свои творби учениците от ІХ до ХІІ клас. Работите са създадени по време на традиционния есенен пленер, който тази година се проведе паралелно в Ловеч и във Варна. Над 60 картини, рисувани с молив и туш, с въглен и креда, с акварел и маслени бои ще бъдат експонирани в залите на галерията. В картините ще открием емблематични пейзажи от Ловеч, Троянския манастир, село Старо Стефаново, Деветашката пещера, както и морски пейзажи от Варна. Творбите на учениците ще бъдат оценявани в две възрастови категории – първа група – ученици от 9 и 10 клас и втора група – 11 и 12 клас. Ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда във всяка от групите. Журито, което ще определи победителите, включва известните варненски художници Димо Миланов, Милен Маринов, Светлин Ненов и Стефан Радков.

            Наградите са осигурени от Училищното настоятелство на НУИ “Добри Христов” и най-добрите фирми за рамки и материали за художници във Варна - „Криси Арт” и „Арт Комплекс Империал”. “Криси Арт” поддържа магазини за рамки, бои и материали за художници от най-добрите световни производители.„Арт Комплекс Империал” доставя голям избор от рамки и паспарту на най-атрактивни цени както във Варна, така и в цялата страна.

           И тази година част от средствата, събрани от продажбата на картините на младите художници, ще бъдат предназначени за закупуване на материали и средства за специалност “Изобразително изкуство” в училището.

            Очакваме Ви на откриването в четвъртък, 22 октомври от 18.30 часа в галерията на ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 03 ноември.  

           Националното училище по изкуствата „Добри Христов” е създадено като музикално училище  през 1944 г. със специалности – „Класически музикални инструменти” и „Класическо пеене”. От 1990 г. е разкрита нова специалност – „Класически танц”, а от 1992 г. – „Изобразително изкуство”. От 2002 г. са разкрити  специалностите по български народни инструменти, от 2003-та година – „Българско народно пеене”, а от 2008 г. – „Поп и джаз пеене”. Над 500 ученици от I до ХІІ клас се обучават в 26 специалности в 3 профила: Музика (всички класически и народни инструменти, класическо, поп и джаз, народно пеене), Танцово изкуство (балет), Изобразително изкуство - изящен профил. От януари 2004 г. получава статут на Национално училище по изкуствата, което е първото извънстолично национално училище.                                                                                                           

                                                                                                                        Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Вароша, Мария Трофимова / Арт галерия Ларго

Вароша

Мария Трофимова

Къща, Михаил Пасков / Арт галерия Ларго

Къща

Михаил Пасков

Из улиците на Варна

Тома Христов

Покрития мост

Елизавета Белова

Къщи в Ловеч

Йордан Павлов

Деветашката пещера

Мария Трофимова


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия