Ева, вечната жена / Eva, La Donna Eterna

изложба - екслибрис от колекциите на Библиотека Бодио Ломнаго, Италианска Екслибрис Асоциация и Арт Форум Xotaris
05. - 19.09.2018

Ева, вечната жена / Eva, La Donna Eterna

Начало / Изложби / Ева, вечната жена / Eva, La Donna Eterna

Към творбите

Изложба–екслибрис от колекциите на Библиотека Бодио Ломнаго, Италианска Екслибрис Асоциация и Арт Форум Xotaris

05– 19 септември 2018

Откриване: 05 септември 2018, 18:30 ч., Арт Галерия Ларго, Зала 2

На 05 септември 2018 г. от 18:30 часа в зала 2 на галерия Ларго ще бъде открита сборна представителна изложба с екслибриси от колекциите на Библиотека Бодио Ломнаго, Италия – организатор на едноименния екслибрис конкурс, Италианската Екслибрис Асоциация и Арт Форум Xotaris. Експозицията е озаглавена „ЕВА, ВЕЧНАТА ЖЕНА“ / „EVA, LA DONNA ETERNA“ и е резултат от съвместната работа на Община Бодио Ломнаго, Италия (Comune di Bodio Lomnago), Италианската Екслибрис Асоциация (LAssociazione Italiana Exlibris) и Арт Форум Xotaris (Xotaris Art Forum), които участват заедно в организирането на изложби, конкурси и мероприятия в областта на изкуството.

Експозицията се състои от близо двеста екслибриса, посветени на  Жената в изкуството. Изложбата е пътуваща, първото ѝ представяне беше в Атина през месец март 2017, в Прага гостува през февруари 2018 година, а във Варна експозицията идва след двумесечен престой във Велико Търново. След края на изложбата в галерия Ларго творбите заминават за следващота си представяне в Палермо, Сицилия.

За изложбата „Ева, вечната жена” доц. Христо Керин, ръководител Катедра „Графика“ към Великотърновски Университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и член на журито на Трети Международен Екслибрис Конкурс Варна казва:

Преобразена в символ, кодирал в себе многопластова изразност, Жената е любима, майка, дъщеря, любовница, прелъстителка, вещица. Тя е Муза, Сътворителка, Богиня. От Първата Ева до последната, Жената е едновременно непорочно и греховно творение, чиято многоликост възбужда креативната мисъл и създава безбройни интерпретации.... Наситени с дълбока емоционалност, подсилена допълнително от избора и изразителността на конкретната графична техника, работите са реализация на визията за една Химера – Съвършената женска природа, обединена в образа на Ева – първата, непорочната и греховната. Тя не е визуално проявление, не е в чувствените извивки на сочната разголена гръд, не e в нежната вдлъбнатина на хълбока, нито в хипнотичният поглед. Тя е отвъд тленността на прекрасната плът, крие се в същността на женската даряваща натура, извор на милувка, прегръдка, целувка, любов, трепетно вълнение, спокойствие, плам…”.

Колекцията включва екслибриси от едноименния конкурс на Библиотека Бодио Ломнаго, чието десето, юбилейно издание ще се проведе през месец май 2019 година. Посетителите ще могат да видят и творби от колекциите на Италианската Екслибрис Асоциация, както и на Арт Форум Xotaris, чийто основател е известният гръцки галерист, колекционер и меценат Кристос Янакос. Признание за високото майсторство на българската графична школа намираме сред многобройните български имена, участващи в изложбата - Юлиан Йорданов, Христо Керин, Петър Лазаров, Петър Великов, Веселин Дамянов – Вес, Радослав Котларски, Едуард Пенков, Димо Колибаров, Деница Иванова-Александрова, Десислав Гечев, Таня Кръстева. Почти всички от тях са участници и в едно или няколко от изданията на варненския екслибрис конкурс. В изложбата ще видим екслибриси и графика малък формат както от съвременни, утвърдени и млади автори като Мариус Лиугайла (Marius Liugaila), Йохен Кублик (Jochen Kublik), Наталия Чернецова (Natalia Cernecova), Владимир Зуев (Vladimir Zuev), Юрий Яковенко (Juri Jakovenco), така и оригинали на имена - икони на италианската гравюра от преди повече от 100 години като Бенвенуто Дизертори (Benvenuto Disertori), Луиджи Бомпард (Luigi Bompard), Костанте Костантини (Costante Costantini).

Изложбата е част от съпътстващата програма на третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна и може да бъде разгледана в галерия Ларго до 19 септември с вход свободен.

Международен Екслибрис Конкурс Варна се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. Повече информация за конкурса можете да намерите на неговия сайт:
www.exlibris-competition-varna.org,

                                                                                                          Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Копие от портрета на Симонета Веспучи, Йохен Кублик / Арт галерия Ларго

Копие от портрета на Симонета Веспучи

Йохен Кублик

Поезията на Микеланджело

Владимир Зуев

Поезията на Микеланджело I

Владимир Зуев

Адам и Ева

Евгения Тимошенко

Exl - Christos Giannakos

Владислав Квартални

Пенелопа

Владислав Квартални

Калипсо

Владислав Квартални

Владислав Квартални

Exl - Xotaris

Юрий Яковенко

Exl - Xotaris I

Юрий Яковенко

Exl - A.P.

Юрий Яковенко

Дадох ти сърцето си

Деница Иванова- Александрова

Cosi Fan Tutte

Христо Керин

Poetry

Христо Керин


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия