Tempo Imperfetto

самостоятелна изложба-живопис на Фабио Калвети, Италия
17.05. - 06.06.2017

Tempo Imperfetto

Начало / Изложби / Tempo Imperfetto

Към творбите

Фабио Калвети, Италия

самостоятелна изложба - живопис

17 май – 06 юни 2017 г.

            На 17 май, сряда, от 18:30 часа Арт Галерия Ларго ще представи самостоятелна изложба – живопис на известния италиански художник Фабио Калвети. След 130 самостоятелни изложби в най-престижните галерии в Токио, Рим, Милано, Венеция, Флоренция, Париж, Ню Йорк, Женева, Амстердам, Мелбърн, родния Черталдо и още над 50 града по целия свят, Калвети за първи път ще представи творчеството си в България. Заглавиетона експозицията е „Tempo Imperfetto“ или „Несъвършенството на времето“, както е назован и новия цикъл картини на автора, създаден специално за двете му изложби в България – в галерия „Сезони“ в София и в галерия „Ларго“ във Варна. В колекцията от десет творби, които Калвети е подготвил специално за варненската публика, ще открием основните теми, вълнуващи твореца през последните години – за самотата и отчуждението, за празнотата и отекването й в човешката душа.

            За художника и за предстоящите му изяви в България известният френски изкуствовед, главен редактор на списанието Univers des Arts и изследоварел на творчеството на Калвети Тибо Жосе, пише:

„Вълнуващо е да наблюдаваш художника Фабио Калвети, докато работи. Тосканец по рождение и по сърце, завършил Академията за изящни изкуства във Флоренция, той е също и голям пътешественик, чиято кариера започва в Съединените щати и черпи вдъхновение от най-големите западни и азиатски метрополиси. Градът е централна тема в неговата работа: малко са творците, успели да предадат по-добре съкровените емоции на градските хора в миналото и днес. В творчеството му се разпознава визия за приемственост на човешкото присъствие в сърцето на града, където средновековните италиански кули се примесват с небостъргачите на Новия свят.

Той е и художник с дълбок усет за предизвикателствата в своята професия, като се започне от взискателността, наложена от специфичната продукция, адаптирана към особеностите на изложбените пространства: Фабио Калвети никога не създава две идентични серии. Той непрестанно премисля и рекомпозира своя свят, като същевременно остава верен на своя стил и на любимите си изразни средства. Резултатът е творчество с непоклатима последователност, което винаги успява да избяга от сянката на повторението, дори то да се продава лесно. Едно от силните му качества е умелото съчетаване на традиционни художествени техники и смесени елементи, което му позволява да организира с погледа на филмов режисьор диалога между чистото повествование (диегеза) и това, което е извън него, давайки живот на творбата в действителността и интегрирайки действителността във фикцията.

Водена от тези принципи, последната серия от творби на Фабио Калвети, създадена във връзка с изложбата му в България, поразява с пронизващото я чувство за отсъствие, както течението кара празна стая да потръпва. Отпътуването, отдалечаването, раздялата са невидимите структуриращи елементи на тези нови творби с непосредствено, но благородно сдържано въздействие.“

За художника:

Фабио Калветие роден през 1956 г. в Черталдо, близо до Флоренция. През 1978 г. завършва Академиятаза изящни изкуства във Флоренция, където учи при Фернандо Фарули, който включва Калвети заедно с още няколко избрани свои студенти в извън академични занимания по рисуване и живопис,  които им осигуряват контакт с различни социални реалности. През 80-те години художникът навлизав етап на експериментиране с техники, материали и повърхности, който продължава почти десет години. Той изоставяработата смасловърхуплатно, елиминира цвета и се посвещава на рисунката, особено с графит, като се връща повторно към работата с масло и акрил, за да усъвършенства сложната техника, която най-добре отговаря на неговите нужди. Неговите теми са неизменно човешки, с фокус върху вътрешния анализ и трудностите в комуникацията, създадени от все по-бързите социални трансформации. През този период се оформят и неговите основни художествени модели, повлияни от концепцията на Едуард Хопър за изолацията и самотата на съвременния човек и проницателното „мълчание“ на Марио Сирони. Новите творби на Калвети са незабавно оценени и той започна период на участие в групови изложби.

През 1987 г. в SIAC във Флоренция критикът Томазо Палошаго включва в "Зелена вълна" - селекция от млади италиански художници. През 90-те години на миналия век следватпървите самостоятелни изложби на художника, особено извън Италия - в Европа, Япония и САЩ. Тогава започватдългосрочните отношения на Калвети с галерия Shiraishiв Токио и галерия Schortgenв Люксембург. Участва в арт изложения в Женева, Амстердам, Страсбург, Гент, Хага и Кортрийк. В резултат на натрупания опитв международните му изяви, неговата работа започва да намира публика в Италия, което води до големи самостоятелни изложби в Черталдо(Palazzo Pretorio) и Генуа (галерия Guidi) през 1997 г., Ерколано (Villa Campolieto, 1999) и Неапол (Casina Pompeiana, 2000) , Дебютът му в Милано е в галерияArtesanterasmo през 2003 г, където се представя отново през 2006 и 2008г..

Междувременно Фабио Калвети продължава да показва своята работа в международни изложения и да представя свои самостоятелни изложби в чужбина, като тези в Париж в края на 2006 г. и Сарасота, Флорида през 2006 и 2008 година.Работата на Калвети фокусира интензивен галериен интерес, в резултат на което той реализира престижни самостоятелниизложби в Градския художествен музей в Куанджу (Южна Корея), Шинджуку Парк Тауър в Токио, Галерия Медичи в Сарасота (Флорида, САЩ), Галерия Saint-Hubertв Лион, Националния музей (Palazzo Venezia) в Рим, Галерия Tournemine в Париж, Националната библиотека Марчиана във Венеция и много други места.

Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Нещо, за което да мечтая, Фабио Калвети / Арт галерия Ларго

Нещо, за което да мечтая

Фабио Калвети

Дните, Фабио Калвети / Арт галерия Ларго

Дните

Фабио Калвети

Само за един ден

Фабио Калвети

Дълбока нощ

Фабио Калвети

Това, което имаш

Фабио Калвети

Точно сега

Фабио Калвети

Малка, скъпа моя

Фабио Калвети

Колко числа...

Фабио Калвети

Като звезда

Фабио Калвети

Един прекрасен ден

Фабио Калвети


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия