Фрагменти

самостоятелна изложба-живопис, графика и рисунка на Цветан Казанджиев
18.02. - 09.03.2016

Фрагменти

Начало / Изложби / Фрагменти

Към творбите

самостоятелна изложба–живопис, графика и рисунка на Цветан Казанджиев

18 февруари – 09 март 2016

От 18 февруари 2016 г. Арт Галерия "Ларго" ще представи със самостоятелна изложба ямболския художник Цветан Казанджиев. Многократен участник в Международното биенале на графиката във Варна, сега ценителите ще видят не само негови графики и рисунки, но и богата колекция от живописни творби. Изложбата си авторът е озаглавил „Фрагменти“, тъй като с всяка една експонирана творба художникът ни разкрива различни откъси от неговите многообразни теми и сюжети, по които работи през последните 10-15 години. Като пъзел се редят парченца истории, които държат буден художника до среднощ, наведен над статива или цинковата плоча. Известен със своя работохолизъм и отдаденост на творчестото си, ямболският магичен разказвач ще ни позволи да надникнем за миг в неговите светове. Ще видим произведения от цикъла „Като сън...“, за творба от който авторът получи наградата за живопис на последното издание на Биеналето на миниатюрата в Русе. Ценителите ще се насладят на класата му на поетичен разказвач в картините от цикъла „Звездоброец“, ще усетят терзанията на артиста в творбите от сериите „Тъга в бяло“, „Нощни диалози“ и „Дългото пътуване“. Особена смес от мистична религиозност и светска естетика носят творбите от цикъл „Яйцето“ и цикъл „Падащ ангел“.

             За Цветан известният критик, публицист и негов приятел Иван Гранитски пише:

             „...Той има чудната способност да не се изморява в своите пластически експерименти. Художникът прилича на вечно учудено любознателно момче, което не се страхува да се втурва в неизбродните и необятни пътешествия на духа. .... Впечатляваща е упоритостта и последователността на този автор в опитите му да изследва вътрешните трансформации на човешката душа. ......В известен смисъл платната на Цветан Казанджиев са като прозорци към други светове. Понякога той като че ли иска да ни каже, че тези светове са по-реални от този, в който живеем. Пластическата философия на автора е изградена върху убеждението, че истинското знание е знанието на сърцето – разумът често подвежда човека, интуицията – никога.”

Изложбата на Цветан Казaнджиев в Арт Галерия Ларго продължава до 09 март.

           За художника:

            Цветан Казанджиев е роден на 17 октомври 1960 г. в Ямбол. Член на Съюза на българските художници, секция „Графика“, от 1989 г. Има над 150 участия в международни графични форуми и конкурси. Има десетки самостоятелни изложби и колективни участия в галерии в България и в чужбина – Япония, Полша, Франция, Холандия, Чехия, Словения, САЩ, Германия, Австрия, Италия. Носител на множество награди за творбите си, сред които: Национална награда - Изложба графика и малки графични форми, София, България (1995), Награда на Международна изложба - конкурс за графика малък формат, Кадакес, Испания (1996), Втора награда, медал и диплом на Международното Биенале на графиката, Оренсе, Испания (1998), Специална награда на Международното Биенале на графиката, Сеул, Корея (2002), Втора награда на Международен конкурс за графика ”MAXIMO RAMOS”, Ферол, Испания (2005), Награда за графика на Биенале на малките форми, Плевен, България и Награда за графика на Националното биенале на съвременно българско изкуство, Бургас, България (2006), Награда за живопис на Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“, Русе (2015) и др. Негови графики са притежание на Национална галерия София, България; Графичен кабинет, Варна, България; Dalarnas музей, Фалун, Швеция; Арт музей, Лодз, Полша; Арт музей, Ферол, Испания; Арт музей, Оренсе, Испания и на много частни колекции в България, Япония, Гърция, Холандия, САЩ, Финландия, Франция, Полша и др.  Живее и работи в родния си град Ямбол.

Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Звездоброец II, Цветан Казанджиев / Арт галерия Ларго

Звездоброец II

Цветан Казанджиев

Прераждане I, Цветан Казанджиев / Арт галерия Ларго

Прераждане I

Цветан Казанджиев

Геометрия на цвета II

Цветан Казанджиев

Яйцето I

Цветан Казанджиев

Импресия в бяло

Цветан Казанджиев

Бряг II

Цветан Казанджиев

Като сън...I

Цветан Казанджиев

Като сън...II

Цветан Казанджиев

Като сън...IV

Цветан Казанджиев

Звездоброец I

Цветан Казанджиев

Бряг

Цветан Казанджиев

Като сън...V

Цветан Казанджиев

В бяло I

Цветан Казанджиев

Дългото пътуване I

Цветан Казанджиев

Дългото пътуване II

Цветан Казанджиев

Тъга в бяло I

Цветан Казанджиев

Тъга в бяло II

Цветан Казанджиев

В бяло III

Цветан Казанджиев

Дългият път I

Цветан Казанджиев

Геометрия на цвета I

Цветан Казанджиев

В бяло II

Цветан Казанджиев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия