Илия Желев

изложба- живопис
03. - 22.06.2021

Илия Желев

Начало / Изложби / Илия Желев

Към творбите

изложба – живопис

03. – 22.06.2021

Откриване – четвъртък, 03.06.2021 г., 18:30 часа 

От 03 юни 2021 година галерия Ларго за четвърти път ще представи обичания пловдивски автор Илия Желев. След самостоятелните му изложби в „Ларго” през 2008-ма, 2013-та и 2019-та година и съвместната му изява с Недко Итинов през 2009-та, пловдивчанинът отново ще зарадва варненската публика и своите почитатели с най-новите си картини.

Илия е един от най-добре представените в чужбина съвременни български художници. Изложбите му зад граница сумарно са повече от тези на родна земя. Защо е така? Кое е това, което кара галеристи, изкуствоведи, колекционери в Германия, Белгия, Швейцария, Франция, Италия, Австрия, Холандия, Люксембург, да го ценят, търсят и купуват, независимо, че идва от малка България, почти липсваща на картата на съвременното европейско изкуство? Загадката може да бъде разрешена бързо, ако се докоснем до човека Илия Желев, до художника Желев и до картините му.

Човекът е бърз и динамичен, отговорен и коректен, работохолик и взискателен към себе си и работата си – типичен западноевропеец по манталитет и характер. Художникът е енергичен и експлозивен, търсещ и експериментиращ, вдъхновяващ и всеки път различен. Картините му са колоритни и със смели цветови контрасти, интимни и приласкаващи като прегръдка на близък човек, ритмични и пулсиращи като сърцето, космополитни, но и свързани с родната му земя.

Илия е обичан от публиката заради своята способност да се променя, да се развива и да изненадва. В последните години той с невероятно майсторство развива своя цикъл от творби, създадени като дигитална фотомозайка, състояща се от хиляди малки изображения, които специално е подбрал по теми, цветове и форми. Тези мини изображения той подрежда едно до друго, колажира, обработва, отпечатва и накрая рисува върху платното, нанасяйки петна и мазки върху творбата, давайки й живот и душа. Темите са забързаните улици на големия град, пулсациите на ежедневието, известните хора на изкуството, станали идоли на поколения. Модерни, с експериментаторски дух, тези мозайки търсят у зрителя връзката му със света, неговата склонност да се променя, да се съизмерва с другите и да печели от това. За първи път варненската публика видя творби от този цикъл в изложбата на Илия Желев „I love New York” в галерия „Ларго” през 2019-та. И в настоящата експозиция ще бъдат включени творби от серията, посветени на Нюйоркските улици, небостъргачите на Манхатън и реалиите на големия град.

Разбира се, няма да останат разочаровани и почитателите на пловдивчанина, които обичат неговите традиционни композиции, знакови за творчеството му, състоящи се от многобройни миниатюри, хармонично обединени в едно цяло. В тях често е закодирано коренчето българщина, което Илия никога не забравя и винаги подчертава при своите изяви в странство. Така в картините зрителят ще открие колоритните възрожденски къщи на Стария Пловдив‚ ярките багри на българските шевици, нежно- зеленото на нашите планини‚ огнено-златното на нашите поля, безбрежно-синьото на нашето родно море, белите кейове, малките деца, яхнали велосипеди, къщурките от спомените ни. Уютно се чувства зрителят в картините на Илия Желев, все едно е попаднал в света на своето детство, толкова топло и интимно, че чак те хваща за гърлото и една сълза трепти, готова да се отрони за миг и да прогори следа в душата ни.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 03 юни 2021 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 22 юни.  Повече за художника вижте в секция "Автори" на сайта. 

Нели Вълчева, галерист

 

Медиите за нас:

- Trio.bg
-
 Impressio.dir
-
 #Stayhappening
-
 БНР- Радио Варна
-
 Happening next
-
 Културни новини
-
 Линия култура - БНТ2

Момиче и куче в кръг

Илия Желев

Син бряг

Илия Желев

Слънчев Манхатън

Илия Желев

В зелено

Илия Желев

Улици и таксита III

Илия Желев

Жълт колоездач

Илия Желев

Sold Out

Две къщи

Илия Желев

Зимна игра

Илия Желев

Малко пристанище

Илия Желев

Червена история

Илия Желев

Sold Out

Зимен ден

Илия Желев

Червен кръг

Илия Желев

Sold Out

Дървото

Илия Желев

Лодките

Илия Желев

Love NY

Илия Желев

Оранжево място

Илия Желев

Светло синьо

Илия Желев

Тази есен

Илия Желев

Утро в Ню Йорк

Илия Желев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия