Истанбулско Екслибрис Общество

сборна изложба - графика
16. - 29.06.2015

Истанбулско Екслибрис Общество

Начало / Изложби / Истанбулско Екслибрис Общество

Към творбите

сборна изложба–графика

16– 29 юни 2015

                     На 16 юни 2015 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго ще бъде открита изложбата „Истанбулско Екслибрис Общество”, в която ще бъде представена колекция от 252 творби от 159 съвременни турски художници, работещи в областта на графиката. Всички участващи творци са членове на Истанбулското екслибрис общество, което е организатор на събитието.

            През август 2014-та година Арт Галерия Ларго организира първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Събитието беше изключително успешно, привлече за участие над 220 от най-добрите съвременни екслибрис художници от 36 държави от цял свят. Високото ниво на конкурса фокусира вниманието към Варна и към галерията. В резултат на това галерия „Ларго” получи покана да представи пред българската публика традиционната годишна изложба на членовете на Истанбулското Екслибрис Общество. Мащабната изява се организира ежегодно в края на годината и представя най-новите достижения на съвременния турски екслибрис както пред турската публика, така и в чужбина чрез гостуване на изложбата в страните, където има особен интерес към това изкуство. Колекцията за 2014-та година беше представена за първи път през ноември 2014 година в Университета Ъшък в Истанбул. През месец юни тя ще гостува на Варна, а след това ще пътува за град Патра в Гърция и за град Гуанченг в Китай.

            По време на церемонията по откриването в галерия „Ларго” изложбата ще бъде представена от проф. Хасип Пекташ, председател на Истанбулското екслибрис общество и ръководител на катедрата по визуални комуникации на Факултета за изящни изкуства в Университет Ъшък, Истанбул и от доц. Хатидже Йоз, която е ковчежник на дружеството.

            В изложбата ще видим както творби на участници в миналогодишния Международнен Екслибрис Конкурс Варна като Алперен Гюлду, Шукрю Ертюрк, Ведат Чолак, Хатидже Йоз, проф. Мартин Байенс от Белгия, който е почетен член на обществото, така и на нови за българската публика имена като Елиф Варол Ерген, Мюжде Аян, Тезджан Бахар, Юнус Гюнеш и др.

            В Турция интересът към изкуството на екслибриса се увеличава с всеки изминал ден. За неговото популяризиране особено много помага работата на учителите по изобразително изкуство, графика и графичен дизайн в училищата. Екслибрисът е съвсем нов за Турция, но много млади турски художници в последните години започват да рисуват екслибриси. Те печелят награди в престижни международни конкурси. Всичко това става възможно благодарение на активната дейност на Истанбулското екслибрис общество. То е основано през 1997 г. с основна цел организирането на изложби, лекции, семинари за насърчаване развитието на екслибриса в Турция. Истанбулското екслибрис общество е организирало три международни конкурса. През 2010 г. то организира 33-тия Международен екслибрис конгрес на FISAE, което е едно от най-престижните събития от такъв род в света и се провежда веднъж на всеки две години. В момента Истанбулското екслибрис общество е кандидат за домакин на конгреса на FISAE през 2020-та година. Досега обществото е организирало много изложби на турски екслибрис артисти в Кипър, Дания, Китай, Германия, Италия, Белгия, Финландия, Беларус, Канада, Русия. Но най-изчерпателната и мащабна до този момент изложба ще се проведе във Варна, в Арт Галерия Ларго през юни 2015.

            Изложбата продължава до 29 юни 2015 г. 

                                                                                                                   Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Hasip Pektas, Ведат Чолак / Арт галерия Ларго

Hasip Pektas

Ведат Чолак

Teufik Fikret Ucar, Хасип Пекташ / Арт галерия Ларго

Teufik Fikret Ucar

Хасип Пекташ

Gerrit Messiaen

Кристин Дебосер

Deger Esirkus

Деер Есиркуш

Ayla Ersoy

Ерхун Шенгюл

Christine Deboosere

Хандан Тепе

Tezcan Bahar

Лютфие Айдооду Бахар

Hasip Pektas

Онур Ашкън

Hatice Oz

Йозден Пекташ Тургут

Hatice Oz

Серпил Гювенди Каптан


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия