Извървени пътища

изложба- живопис на Владимир Пенев
24.09. - 13.10.2020

Извървени пътища

Начало / Изложби / Извървени пътища

Към творбите

изложба – живопис на Владимир Пенев

24.09.20 – 13. 10 20

Откриване – четвъртък, 24. 09. 2020 г., 18:30 часа  

На 24 септември 2020 година Арт Галерия Ларго ще представи за първи път със самостоятелна изложба в своите изложбени зали неповторимия и колоритен поет с четка- Владимир Пенев. Експозицията се нарича „Извървени пътища“ и представя серия от живописни пейзажи и портрети на „невидимите“ хора, с които Владимир е известен. По време на откриването на изложбата ще бъде представена и стихосбирката „Аз, глас и съвест на епохата“ на неговият баща- поетът Пеньо Пенев. Книгата ще бъде представена от известния изкуствовед и издател Иван Гранитски.

За своето творчество художникът споделя: „Една сграда, едно дърво, една човешка фигура имат свой скрит вътрешен заряд, своя логика и живот. Впечатлилата ме външна изобразителна реалност е подтик в картините ми да се стремя към драматургична последователност, скрита фабулност, ако щете- сюжетност. Целта на всичко е постигане на контакт със скритите, амбивалентни, подсъзнателни страни на нещата и предметите, които ни заобикалят.“

Това, което като че ли се усеща най- силно в творбите в изложбата на Владимир, е една мека меланхолия, една красива самота и нежен есенен полъх. В серията с характерните за творчеството му пейзажи с дървета ще видим един пробиващ облаците топъл лъч в контраст със сумрачните и хладни хълмове, от които дърветата са изправили стебла, изпъвайки клоните си в опит да излязат от тъмнината и да си откраднат малко светлина. Художникът умело използва познанията си за композиция и цвят, като не се притеснява да набляга на играта на топло и студено, тъмно и светло, високи и ниски хоризонти.

Кръглите платна „Чадъри I”,”ЧадъриII” и „Дъжд I”, „Дъжд II” пък ще ни разкрият красивата гледка на настъпването на есента. Мокри павета, хладни капки и забързани хора, нарамили чадърите си, мъчейки се да си пробият път в тълпата. Всички се опитват да се предпазят от дъжда, никой не смее да махне чадъра от главата си и да остави есента да измие очите му, да спре за момент и да оцени омайния аромат и уютната хладнина на сезона.

В картините „Остров за двама I” и „Остров за двама II”, „Извървени пътища“ и „Тъжна неделя“ не е нужно човешките фигури да имат лица, за да усетим емоцията им. Владимир успява да създаде атмосфера и настроение чрез умелото използване на цвят, композиция, сюжет и онази магия, която позволява на художника да накара зрителя да усети това, което не е буквално изобразено. Ще видим или по- скоро усетим в тях тъга, загадъчност, нежност, самота, хладен флирт, несподелени чувства, съблазън и желание, жажда за абсент и привкус на тютюн… и още много други емоции, които Владимир, съзнателно или несъзнателно, е успял да закодира във всяка мазка с четката си върху платното. Серията се нарича „Маса за двама“ и за нея известния изкуствовед Иван Маразов пише: „Темата му позволява да развие отношенията между мъж и жена“ и „… сякаш, за да засили ефекта на отчуждението (изолирането от света или отсъствие на връзка между двамата) Пенев много често ги преобръща с главата надолу един към друг. А кръглата форма придава на семантиката по- мащабно измерение.“.

А за Владимир като творец проф. Десислава Минчева разказва: „Той е наблюдател, който обаче сякаш не вижда действителността, а ни поднася личната си представа за нещата от живота. Улиците в картините му са части от нереални светове, където неизменно някоя красива жена е застинала в очакване…“ и „Владимир Пенев е мъж, който премина през всички изкушения и страсти и си остана чист.“.

Варненската публика ще може да се запознае с романтичното и поетично творчество на Владимир в първата му самостоятелна изява в пространствата на Арт Галерия Ларго. Цялата експозиция има звученето на една носталгична приказка, един красив свят, далечен, може би сънуван, но със сигурност съществуващ в творбите на Владимир Пенев.

Ако искате да тръгнете по Владимировите „Извървени пътища“, ще ви очакваме на откриването с участието на художника на 24 септември 2020 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум №8, Варна. По време на откриването изкуствоведът Иван Гранитски ще представи и книгата „Аз, глас и съвест на епохата“ на поета Пеньо Пенев. Изложбата продължава до 13 октомври 2020 г.

 

Милена Димитрова, галерист

https://visit.varna.bg/bg/event/izlozhba_izvarveni_patishta_na_vladimir_penev.html

https://www.trio.bg/art-galeria-largo-predstavya-izvarveni-patishta-izlozhba-zhivopis-na-vladimir-penev-24-septemvri-13-oktomvri/

https://parallel43.bg/za-smisala-na-izvarvenite-patishta-razkazvat-kartinite-na-vladimir-penev-v-art-galeriya-largo?fbclid=IwAR0RjQfOSwV3jzAuoxQhMruLdRy79He9tMCNMq37fLO23pYiV9-6N2yTZWQ

https://www.chernomore.bg/kultura/2020-09-21/vav-varna-predstavyat-izlozhba-na-vladimir-penev

https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31726-izvarveni-patishta-izlozhba-zhivopis-na-vladimir-penev-v-art-galeriya-largo-varna

https://varnanovini.bg/2020/09/21/art-galeriq-largo-predstavq-izlojbat/

Плакат на изложбата

От изгрева до залеза

Владимир Пенев

Чадъри I

Владимир Пенев

Извървени пътища

Владимир Пенев

Остров за двама II

Владимир Пенев

Дъжд II

Владимир Пенев

По пътя

Владимир Пенев

Разходка

Владимир Пенев

Предслънце

Владимир Пенев

Епоха

Владимир Пенев

Пътека

Владимир Пенев

Чадъри II

Владимир Пенев

Дъжд I

Владимир Пенев

Морава

Владимир Пенев

Остров за двама I

Владимир Пенев

На път

Владимир Пенев

Тъжна неделя

Владимир Пенев

Портрет на Пеньо Пенев

Владимир Пенев

Портрет на Владимир Маяковски

Владимир Пенев

Феникс

Владимир Пенев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия