Юрий Яковенко, Беларус

самостоятелна изложба - графика
16.04. - 06.05.2015

Юрий Яковенко, Беларус

Начало / Изложби / Юрий Яковенко, Беларус

Към творбите

самостоятелна изложба - графика

16 април – 06 май 2015 г.

            Арт Галерия Ларго с особена гордост и удоволствие представя за първи път в България и във Варна виртуозния майстор-график, почетния академик на Руската Художествена Академия, известния беларуски художник Юрий Яковенко. През 2014 година Яковенко участва в първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, където беше отличен с Почетен сертификат. Впечатлени от неговите творби, поканихме художника да представи творчеството си в самостоятелна изложба. Поласкан от поканата от България, Яковенко включи самостоятелната изложба във Варна като част от серията изложби по случай неговия 50 годишен юбилей през тази година.

            В галерия „Ларго” ще бъдат показани общо 72 графики от три цикъла, посветени на три теми – „Руни” (24 творби), „Азбука” (26 творби) и „Карти Таро” (22 творби). Всички те са екслибриси, изпълнени в техниките офорт и мецотинто. Много важен факт е, че творбите, които пристигнаха във Варна, са специално отпечатани за изложбата от известния в цяла Европа майстор - печатар Джулиано Якомучи от Сан Бенедето дел Тронто (Италия). Юрий Яковенко си сътрудничи много години с италианския гравьор. Резултат от съвместната им работа са няколко уникални проекта: серия офорти „Евангелие”, по стихове на гръцкия поет Кристос Янакис, както и книгите "Песен на Песните на цар Соломон" и "Песен за зубъра" – изцяло ръчно изработени по стара технология на печат.

            През 2008 г. Яковенко и Якомучи изработват и публикуват в 150 екземпляра „Песен за зубъра” на беларуския поет Микола Гусовски. Книгата съдържа 13 офорта на Яковенко. Гусовски пише поемата по поръчка на папа Лъв X, но поради смъртта на папата книгата не е публикувана в Италия. Издадена години по-късно със съдействието на полската и литовска княгиня Бона Сфорца, книгата така и не стига до Ватикана. Пет века по-късно беларуския художник Юрий Яковенко, развълнуван и вдъхновен от поемата, решава да поправи тази ситуация. Така, след издаването й, книгата получават като правителствен подарък от Беларус Папа Бенедикт XVI, а по-късно и кралица Елизабет II.

            Уникалната ръчно изработена книга "Песен на Песните на цар Соломон"  има две издания от по 130 екземпляра на италиански (2013 год.) и английски (2014 г.) език. Всяка от книгите от начало до край е изработена на ръка и  съдържа шест оригинални офорта, подписани от Яковенко. Книгите са подвързани със специално направени за тях кожени подвързии, също ръчна изработка. Изработени по този начин, книгите са продължение на европейските типографски традиции от миналите векове.

            Тези два проекта илюстрират ярко факта, че Юрий Яковенко е един  интелигентен, ерудиран и много сложен художник. Той предпочита да създава серии от графики, обединени от важни за него теми. Такива са "Архипелаг", "Знаци", "Алхимия", „Зодиак”, „Митове”, както и представените в настоящата изложба „Руни", „Азбука” и „Карти Таро”. Прави впечатление, че художникът е привлечен от миналото, както и от различните култури, епохи и цивилизации. В творбите си белорусинът уверено и умело съчетава културни знаци, символи, митове, пречупени през собствената му творческа визия. Творбите на Яковенко разчитат на любознателния, мислещия, разсъждаващия зрител. Те трябва да бъдат гледани внимателно и продължително, за да могат да бъдат открити и разтълкувани многобройните закодирани знаци и символи, за да може зрителят да разбере тяхното значение. В офортите му има един мистериозен свят, някакъв таен живот, нещо непознато се случва в тях. Творбите му имат невероятна хипнотична сила и ни заставят да се вглеждаме в тях безкрайно, откривайки все повече нови идеи и естетически стойности.

            Очакваме ви на откриването на 16 април, четвъртък, от 18.30 часа в Арт Галерия Ларго. Изложбата продължава до 06 май. 

            За художника:

Юрий Яковенко е роден през 1965 в с. Смоляниново, Приморска област, Русия. От 1974 до 1984 год. учи в Републиканското училище за музика и изобразително изкуство в Минск, Беларус. През 1992 г. завършва Беларуската държавна художествена академия със специалност Графика. От 1994 г. е член на Съюза на художниците на Беларус,  от 2007 г. е член на международния клуб "Graphics House" (Швеция). През 2014 г. е избран за почетен академик на Руската художествена академия. Работи в областта на графиката, използвайки основно най-трудоемките техники като офорт, акватинта и мецотинто. От 1993 до 2015 год. има 64 самостоятелни изложби в Беларус, Испания, Литва, Холандия, Белгия, Полша, Швеция, Китай, Кипър, Русия, Украйна, Дания, Франция. Яковенко има 35 награди от национални и международни конкурси за графика. Творби на Яковенко присъстват в колекциите на Националния музей на Република Беларус; Националната библиотека на Беларус; Музея за модерно изкуство на Беларус; Историко-археологическия музей на Гродно; Ватиканската библиотека; Президентската библиотеката на Португалия; в частната колекция на кралица Елизабет II; Кралския Графичен кабинет на Швеция; Кабинета за графика и рисунка на «Museo Civico», Кремона, Италия; «Ротари клуб», Хатива, Испания; Общинските музеи на Гнезно и Катовице, Полша; Музей "D.Almondi", Хатива, Испания; в Общинския музей на Фредериксхавън, Дания; Библиотеката на Краков, Полша, както и в многобройни частни колекции в целия свят. Живее и работи в Гродно, Беларус.

                                                                                                                           Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Tarot cards, Arcana N2, Юрий Яковенко / Арт галерия Ларго

Tarot cards, Arcana N2

Юрий Яковенко

Tarot cards, Arcana N3, Юрий Яковенко / Арт галерия Ларго

Tarot cards, Arcana N3

Юрий Яковенко

Tarot cards, Arcana N8, Юрий Яковенко / Арт галерия Ларго

Tarot cards, Arcana N8

Юрий Яковенко

Runes, Wyn, Юрий Яковенко / Арт галерия Ларго

Runes, Wyn

Юрий Яковенко

Alfabeto, B

Юрий Яковенко

Runes, As

Юрий Яковенко

Runes, Dag

Юрий Яковенко

Runes, Feon

Юрий Яковенко

Runes, Gyfu

Юрий Яковенко

Runes, Ing

Юрий Яковенко

Runes, Peorth

Юрий Яковенко

Tarot cards, Arcana N15

Юрий Яковенко

Alfabeto, T

Юрий Яковенко


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия