Мецотинто

самостоятелна изложба-графика на Христо Керин
12. - 31.03.2020

Мецотинто

Начало / Изложби / Мецотинто

Към творбите

самостоятелна изложба – графика на Христо Керин

12. – 31. 03 2020

Откриване – четвъртък, 12. 03. 2020 г., 18:30 часа 

От 12 март 2020 година Арт Галерия Ларго ще представи със самостоятелна изложба – графика Христо Керин - един от най-обичаните и най-награждаваните съвременни български творци. Роденият в Пазарджик художник завършва Художественото училище „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а през 1992 година се дипломира със специалност „Графика“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и свързва живота си завинаги със старопрестолния град. Още през следващата 1993-та година Керин се присъединява към Катедра „Графика“ на университета, първо като асистент, a от 2005-та като доцент по графика. Настоящата изложба се нарича „Мецотинто“ и в нея съвсем логично участват само творби, създадени с тази особено трудна за изпълнение, но и много вълнуваща графична техника.

Мецотинтото е изключително труден и взискателен метод за създаване на графични творби. При него художникът започва работа като с помощта на специален уред, наречен кобилка (рокер), той създава грапава повърхност върху металната плоча. Ако плочата се остави да бъде отпечатана в това състояние, резултата ще бъде плътно, черно изображение. Всеки образ или елемент от творбата, който авторът ще иска да отпечата в по-светъл от това черно тон, той изстъргва на ръка с метално приспособление (шабер) и след това започва да излъсква или полира плочата с друг уред, за да се получат сивите и бели тонове във вече завършения отпечатък. Този процес е изключително дълъг, тежък и дори понякога (тъй като художниците работят с голи ръце) болезнен. Много често авторите, работещи мецотинто, печатат своите творби в цвят. Тогава за всеки отделен цвят е необходима нова плоча, като новият цвят се печата върху предишния отпечатък с отделен ход на печатарската пресата за всяка плоча. Ето защо графиките, създадени с техниката мецотинто, често са по-скъпи от създадените с други графични техники и в същото време са изключително въздействащи и с висока художествена стойност.

В настоящата си самостоятелна изложба в галерия Ларго Христо Керин ще покаже творби, създадени само с техниката мецотинто. Част от тях са по-големи графики, а част са от така търсените и поръчвани негови екслибриси, изпълнени в малкия формат до 20 на 20 сантиметра. Една от основните теми, разработвана в творчеството на търновския художник - за женската красота и женската природа, е основно застъпена в настоящата изложба. Като започнем с древната митология и историите за Леда и лебеда, за тракийската кралица, за богинята на красотата и нейните сънища, ще преминем през флиртуването на автора с темата за музиката, отново претворена чрез женската красота в графиките „Просто Джаз“, „Музика“, „Първа пролет“. На практика в  цялата изложба, с изключение на една творба, ще видим женски портрети, олицетворяващи разноликата женска природа, обрисуващи различни емоционални състояния на жената.

Повече за художника вижте в секция "Автори" на сайта.

Откриването на изложбата на 12 март, четвъртък, ще протече като вернисаж.  Художникът ще ви очаква през целия ден от 14:00 до 20:00 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 31-ви март. 

                                                                                      Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Храм II, Христо Керин / Арт галерия Ларго

Храм II

Христо Керин

Първа пролет

Христо Керин

Капучино

Христо Керин

Сънят на Афродита

Христо Керин

Умиращи целувки

Христо Керин

Ърл Грей

Христо Керин

Еспресо

Христо Керин

Баланс

Христо Керин

Суета

Христо Керин

Музика

Христо Керин

Флора

Христо Керин

Леда и лебеда

Христо Керин

Горска нимфа

Христо Керин

Златен сън

Христо Керин

Отново тук

Христо Керин

Просто джаз

Христо Керин

Погледни ме

Христо Керин

Мистично

Христо Керин

Ориенталско кафе

Христо Керин

Шекспиров сонет

Христо Керин

Sold Out

Летни спомени

Христо Керин

Бронзовата кралица

Христо Керин

Без посока

Христо Керин

Театър на игра

Христо Керин

Сребърната кралица

Христо Керин

Тракийска кралица

Христо Керин

Райска история

Христо Керин

Лятно време

Христо Керин


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия