Хармония и светлина

изложба-живопис и малка пластика на Владимир Киров и Николай Добрев
04. - 23.04.2014

Хармония и светлина

Начало / Изложби / Хармония и светлина

Към творбите

Владимир Киров, Николай Добрев

изложба – живопис и малка пластика

0април – 23 април 2014 г.

            От 04 април 2014 год. в осемдесет и деветата поред изложба арт галерия “Ларго” ще представи за втори път във Варна двама ловешки художници - Владимир Киров и  Николай Добрев. Изложбата носи знаковото заглавие „Хармония и светлина”. Освен с брилянтните си миниатюри, Владимир Киров ще се представи с изящни пластики, които са съчетание на бронза с дървото и маслената живопис и най-точния израз, който ги описва са „изпълнени с хармония”. Картините на Николай Добрев от своя страна, уловили най-нежните и чисти нюанси на бялото и синьото от българските и гръцките крайбрежия, предвкусват лятната свежест и наслада и най-кратко ще ги опишем с израза „изпълнени със светлина”. Двама ловешки художници, свързани не само от професията, но и от приятелството, донасят в морския град своята силна любов – тази на Николай към морето и тази на Владимир – към жената. И двамата художници са наблегнали в творбите си точно на своите любими теми, изпълвайки галерията със слънчева светлина и изящна хармония. 

            Владимир Киров е познат на ценителите в морската столица основно със своите миниатюри, които вече украсяват десетки варненски домове. В настоящата изложба носителят на Голямата награда на биеналето на миниатюрата в Русе (2011) ще изненада взискателната публика с нещо съвсем ново - шест изключително оригинални пластики, съчетание на бронз и дърво. В изваяните от метала пластични произведения са инкрустирани като малки бижута миниатюри върху дърво, които са скътали красиви, нетленни женски образи, уловени в различни състояния на духа. Хармония и изящество са думите, описващи най-точно тези творби. Нежните, филигранни бронзови пластики обхващат любовно, трепетно и крепко миниатюрите, уловили в себе си крехки, безплътни женски образи. От тях струи изтънчена фриволност - в „Колело на суетата”, тъга и очакване в „Часът на надеждата”, крехка уязвимост във „Везни за страдание и болка”, чувственост и безтегловност в „Стълбата”. Естет и изключителен рисувач, Владимир Киров е един от най-поетичните съвременни български художници. Женските образи, нарисувани в неговите миниатюри и пластики, могат да се сравнят по красота и въздействие с тези, обрисувани чрез поезията на Дамян Дамянов. Влиянието на френските художници от началото на миналия век, което се усеща в художествения изказ и в тематиката, само обогатява още повече творбите му - привкус на шармантност като при Тулуз-Лотрек, чувственост като при Жул Паскин, но пречупени през изключителната изтънченост и фин рисунък на ловчанлията. А хармонията, която струи от всяка творба,  може да бъде сравнена само с изящната клавирна виртуозност на пиеса на Дебюси. В творбите си Владимир пресъздава мислите и настроенията на своите героини с лиричност и деликатност, присъщи само на един истински искрен и чувствителен артист.

            И от фините, минорни, с приглушена тоналност творби на Владимир Киров, се обръщаме към картините на Николай Добрев и…. „нека бъде Светлина”, като че ли зоват те. Толкова много лято, море, мирис на водорасли и русалки, толкова много слънце и плясък на вълни, не могат да се видят дори в творбите на художници, родени край морския бряг. Тайната се крие в безграничната любов на ловчанлията към морето и към малките, китни, сгушени в заливчета, закътани край скалите по брега селца и градчета на нашето, родно Черно море. Созопол, Балчик, Китен, Шабла, Тюленово… мечтание и спомени за летен зной, парещ пясък между пръстите, лек вечерен бриз, понесъл аромат на флирт и шеметна любов, лазурна, безкрайна синева и мамещ път към нещо непознато… А като специална изненада за варненци, Николай е донесъл със себе си за тази изложба и екзотиката на гръцкото крайбрежие – спомен от неговите странствания в южната ни съседка през миналото лято. Пейзажи от Кавала, Тасос, Керамоти, изпълнени със слънце и нега, с горещи бели камъни, с лазаурно, чак до болка синьо море и небеса, ухаещи на узо и ципура и мамещи със звуци на сиртаки. Трябва да си наистина голям майстор на четката, за да можеш само с пестеливостта на синьо-бялата палитра да предизвикаш толкова жива и плътна образност, толкова емоционално обагрена живопис, че магията на творбите ти да може да проникне през стерилното интелектуално възприемане, да помете емоционалното наслаждение и да достигне до най-първичните, съкровени  пластове на човешката душевност, помагащи ни да възприемем изкуството така, като че ли то е било създадено само и единствено за нас самите. Като че ли това изкуство е един материализиран наш сън, една неизживяна фантазия, една мечта от светлина.

             Не пропускайте тази изложба – двама приятели, двама ловешки мечтатели, двама поети с четката и боите, които ще ни разкажат своята приказка за Хармонията и Светлината. 

            Повече за художниците можете да видите в секция "Автори" на сайта. Картини от миналогодишната изложба на Владимир Киров можете да видите в секция "Изложби". Картини на Николай Добрев от участието му в изложби на Арт Галерия Ларго можете да видите в неговия профил в секция "Автори". 

                                                                                                                             Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Размисъл, Владимир Киров / Арт галерия Ларго

Размисъл

Владимир Киров

Спомени, Владимир Киров / Арт галерия Ларго

Спомени

Владимир Киров

Балчик I, Николай Добрев / Арт галерия Ларго

Балчик I

Николай Добрев

Ципура, Николай Добрев / Арт галерия Ларго

Ципура

Николай Добрев

Колело на суетата, Владимир Киров / Арт галерия Ларго

Колело на суетата

Владимир Киров

Очакване

Владимир Киров

Получих тежкият урок и болката в сърцето си посях

Владимир Киров

Балчик II

Николай Добрев

Сънят на моите мечти

Владимир Киров

Йоана

Владимир Киров

Кавала

Николай Добрев

Тасос

Николай Добрев

Кавала I

Николай Добрев

Стълбата

Владимир Киров

Съзерцание

Владимир Киров

Тъга в очите си съзирам

Владимир Киров

Керамоти

Николай Добрев

Сливек

Николай Добрев

Тюленово

Николай Добрев

В душата ти поглеждам и виждам себе си

Владимир Киров

Везни за болка и страдание

Владимир Киров

Часът на надеждата

Владимир Киров

Шабла

Николай Добрев

Балчик

Николай Добрев

Созопол

Николай Добрев

Виктория

Владимир Киров

Бряг

Николай Добрев

Храм

Николай Добрев

Приказка за самотата

Владимир Киров

Седем

Владимир Киров

Керамоти

Николай Добрев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия