От... До

самостоятелна изложба-графика и керамика на Румен Нечев
26.04. - 16.05.2018

От... До

Начало / Изложби / От... До

Към творбите

самостоятелна изложба – графика и керамика на Румен Нечев

26 април – 16 май 2018 г.

От 26 април Арт Галерия Ларго с особено удоволствие ще представи един от най-мощните и запомнящи се съвременни художници – Румен Нечев. В настоящата изложба пловдивчанинът ще се представи с подбрани творби от работата му в последните години в областта на графиката и керамиката. Експозицията е озаглавена „От... До”, визирайки както разнообразните техники, които автора използва в работата си – ОТ офорта ДО рисунката, ОТ живописта ДО керамиката, така и дългия период от десет години от 2008-ма до 2018-та година, който е минал от последната му самостоятелна изложба във Варна.

Румен Нечев е автор с множество самостоятелни изложби в България и в странство. Творчеството му е оценено подобаващо от критиката чрез двадесет и четирите различни престижни награди, присъдени му от 1986 година до сега. Участва в повече от дузина кураторски проекти и изложби у нас и в чужбина, посветени на графиката, а творбите му са част от най-престижните европейски графични колекции. Но всичко това не е случайно. В творбите на Нечев времето и пространството често излизат извън познатите представи. Художникът е изкушен от историята и древните артефакти, от етнографията и фолклора. Познанието, което е натрупал в тези насоки, е пречупил в творбите си през един особено интересен, оригинален светоглед – този на твореца с чиста душа и необременено съзнание. Румен дълбае не само плочата или керамиката, с творбите си той дълбае нашите души. Показва ни непознати или позабравени истории, повежда ни в света на чистата, първична емоция. Графиките му са изпълнени с негова авторова техника, включваща ръчно леене на хартията, отпечатване с преса, а след това топъл печат със сребърно или златно фолио. В керамичните творби Нечев използва смесители и съставки, които придават на глината цвета на нощта или отблясъците на звездното небе. Във всяка своя работа пловдивчанинът търси новото, експериментира, рискува. В резултат творбите му излъчват една особена енергия, а стилът му е разпознаваем и самобитен. И всичкото това дълбаене в техниките на работа, експериментите, са причинени от неспокойния дух и безграничното въображение на един уникален български художник – Румен Нечев.

        Откриването на изложбата е на 26 април, четвъртък, от 18:30 часа в галерия „Ларго“, Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 16 май. Повече за художника вижте в секция Автори на сайта.

                                                                                                                   Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Ерупции

Румен Нечев

Ерупции Н

Румен Нечев

Тава VI

Румен Нечев

Парник II

Румен Нечев

Тава V

Румен Нечев

Вратата на Рая I

Румен Нечев

Вратата на Рая

Румен Нечев

Вратата на Рая II

Румен Нечев

Фар I

Румен Нечев

Хранос

Румен Нечев

Ядро

Румен Нечев

Тава II

Румен Нечев

Тава III

Румен Нечев

Тава IV

Румен Нечев

Вик

Румен Нечев

Кула

Румен Нечев

Кула I

Румен Нечев

Пота

Румен Нечев

Пота I

Румен Нечев

Специално място

Румен Нечев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия