Попътни вълшебства

изложба - живопис на Валентина Чернева и Милен Маринов
28.03. - 17.04.2019

Попътни вълшебства

Начало / Изложби / Попътни вълшебства

Към творбите

изложба - живопис на ВАЛЕНТИНА ЧЕРНЕВА и МИЛЕН МАРИНОВ

28 март – 17 април 2019

Откриване – четвъртък, 28 март 2019 г., 18.30 часа 

На 28 март 2019 г. от 18:30 ч. в Арт Галерия Ларго ще се открие изложба- живопис на художниците Валентина Чернева и Милен Маринов. Галерия Ларго вече 10 години представя в различни свои проекти артистичното варненско семейство. Това е третото участие на Валентина в експозиция в галерията. Милен има почти дузина участия в „Ларго“, като последната му самостоятелна изложба е именно при нас през 2009-та. Съвсем наскоро, през месец януари 2019-та за първи път в „Ларго“ беше представена и тяхната дъщеря Деница, чиито творби участваха в традиционната изложба-конкурс на учениците от НУИ „Добри Христов“, Варна.

В настоящата експозиция участват приказни сюрреалистични творби, събрали целия заряд и магия от вътрешното детско Аз на авторите. Обединени в заглавието на изложбата "Попътни вълшебства", картините ни разказват истории за мореплаватели, многолики венециански маски и чисти сини небеса, в които се реят бели пухкави овчици-облачета, пренасящи ни в един свят на фантазии и мечти.

“Ако се спрем за миг, огледаме се наоколо и видим всичко, което ни заобикаля, света, в който живеем - това, което съм изобразил в творбите си, ще ни се стори съвсем обикновено и нормално.”- споделя Милен. В платната си той е илюстрирал света, пречупен през неговата призма - през призмата на творец, през тази на мечтател, пътешественик и авантюрист..., но и през призмата на мъжкото си Аз. Още при предишната му изложба в галерия Ларго - „Карнавал“, варненецът наред с пейзажите и портретите, беше донесъл серия творби, посветени на злободневната тогава тематика, свързана с политиката и европейското ни членство. Днес, 10 години по-късно, Милен отново не изневерява на навика си да обрисува и критикува чрез картини злободневните теми на деня. Предизвикан от наболялата в последно време тема за сексуалната идентичност, той провокира зрителите със серия от миниатюри, закачливо-еротични и естетски-предизвикателни.

В творбите на Валентина пък откриваме темите за новото начало, за настъпването на пролетта и за нежната природа на деликатното цвете на човечеството - жената. Плет от рози, преплетени в корона от цветове, завършващи с тънки и крехки стебла, извити във формата на телата на Три Грации ще открием в творбата „Усещане за жена”. Чрез нея авторката ни разказва за Жената - красива, нежна и уязвима. Но не е пропуснала и да намекне чрез острите трънчета на розите за двойнствената природа на нежния пол - рязка, категорична и властна. Жената- Любовница. Жената- Майка. Жената- Лидер. А в задния план на творбата виждаме една пустош и самота- символ на това, което е мъжът без жената- безплодна, празна, суха и безкрайна пустиня.

Но ако оставим на заден план по-провокативните и философски творби на двамата художници, в голяма част от картините зрителите ще се потопят в един приказен, фантазен, по детски чист свят. Свят, пълен с феи, рицари, влюбени, танцуващи по водата и герои, като че ли оживели от някоя приказка. Ако от време на време го поглеждаме с очите на дете, няма да забравим, че светът всъщност е едно хубаво място. В това може би искат да ни убедят двамата талантливи варненски творци.

Елате на откриването на 28 март 2019, четвъртък, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум №8, за да се насладим заедно на приказните варненски художници. Изложбата продължава до 17 април.             

                                                                                                                     Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Лов на пеперуди, Милен Маринов / Арт галерия Ларго

Лов на пеперуди

Милен Маринов

Пожелай си, Валентина Чернева / Арт галерия Ларго

Пожелай си

Валентина Чернева

Sold Out

Мисля за теб

Валентина Чернева

Романтична разходка

Милен Маринов

Sold Out

Синият шал (последвай ме)

Милен Маринов

Sold Out

Пролет иде

Валентина Чернева

Sold Out

Пролет

Валентина Чернева

Sold Out

Flagman

Милен Маринов

Лице назаем (За маските и хората)

Милен Маринов

Sold Out

Усещане за жена

Валентина Чернева

Вълшебница, която не очакваш

Милен Маринов

Sold Out

Възможно е

Валентина Чернева

Sold Out

Горе и долу

Милен Маринов

Писмо

Милен Маринов

Докосване

Милен Маринов

Sold Out

Мълчание

Милен Маринов

Sold Out

Очакване

Милен Маринов

Sold Out

Почивка

Милен Маринов

Sold Out

Вик

Милен Маринов

Виж ме пак

Милен Маринов

Пълнолуние

Милен Маринов

Двама

Милен Маринов

Sold Out

Пълнолуние

Валентина Чернева

Баланс, тишина, трансформация

Милен Маринов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия