Рози и Лъвове

сборна изложба- графика на 35 български художници
14. - 27.08.2019

Рози и Лъвове

Начало / Изложби / Рози и Лъвове

Към творбите

сборна изложба – графика на 35 български художници

14 – 27 август 2019
Откриване – сряда, 14 август 2019 г., 18:30 часа

Арт Галерия Ларго с най- голямо удоволствие ви кани на откриване на "Рози и Лъвове"- представителна изложба- графика, част от празничната програма, с която ще отбележим Деня на Варна, 15 август.

Експозицията за пръв път беше показана през месец май 2019-та година в Палацо Ломбардия - седалището на Регионалното правителство на Ломбардия в Милано. Тя беше откриващо събитие на петата Международна екслибрис среща, която се проведе през месец май във Варезе, Италия в рамките на десетия Международен Екслибрис Конкурс Библиотека Бодио Ломнаго. За куратор на експозицията беше поканена г-жа Нели Вълчева, директор на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Тази покана е резултат от успешното партньорство между Италианската Екслибрис Асоциация и Арт Галерия Ларго, организатор на варненския екслибрис форум.

Престижното събитие в Милано беше открито с приветствия на г-н Алан Кристиан Рици - заместник-секретар на Регион Ломбардия, отговарящ за международните отношения, г-жа Таня Димитрова – Генерален консул на Република България в Милано, г-жа Елеонора Паолели – Кмет на град Бодио Ломнаго, г-н Анжело Сампиетро – Президент на Италианската Екслибрис Асоциация и г-жа Нели Вълчева.

През месец август изложбата ще може да бъде разгледана в салона на Арт Галерия Ларго. Варненци и гостите на града ще могат да се докоснат до най-доброто от съвременната българска графика, представена от тридесет и пет съвременни български творци. Всички те работят в областта на екслибриса и малката графика. Представените в експозицията автори сумарно имат може би над 500 различни награди в най-престижните форуми за графика в последните години. В изложбата всеки артист е представен с по шест творби.

Част от авторите като Юлиан Йорданов, Димо Колибаров, Христо Найденов, Петър Лазаров, Христо Керин, Онник Каранфилян, Марин Груев, Тодор Овчаров, са добре познати на екслибрис обществата и колекционерите по света. Куратора на изложбата Нели Вълчева включи в експозицията и автори, които работят основно в областта на голямата и малка графика, а не толкова на екслибриса, като Цветан Казанджиев, Васил Колев – Васило, Велико Маринчевски, Румен Нечев, Людмил Методиев.

В изложбата „Рози и Лъвове“ участват едни от най-утвърдените български автори на екслибрис като проф. Христо Цацинов, Снежина Бисерова, Десислав Гечев, Галина Павлова, Румен Нисторов, Майа Чолакова, Веселин Дамянов – Вес, Елена Вутова, Калоян Илиев – Кокимото, Димо Миланов. Това са художници, добре познати от представянето им в множество европейски екслибрис форуми.

Особено интересно е участието на няколко артисти, представители на днешния космополитен свят - уникалната беларуска художничка Анна Тихонова и младия талантлив македонец Зоран Мише, които живеят и творят в България, както и на българските автори Веселин Василев, живеещ и работещ във Франция и Евгения Христова, живееща и работеща в Италия.

В изложба е дадено поле за изява и на младите автори. Част от тях - Петър Чиновски, Таня Кръстева, Калина Кралева, Васил Ангелов, вече са носители на първи награди в различни престижни конкурси. Останалите автори - Елеонора Атанасова, Деница Иванова – Александрова, Иван Матеев, Стефани Костадинова, също са отличени с различни призове в екслибрис форуми по целия свят.

Заповядайте на откриването на "Рози и Лъвове" на 14-ти август 2019 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Изложбата продължава до 27 август. Повече за събитието и снимки на част от творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

                                                                                    Милена Димитрова, галерист

Лъв, Елеонора Атанасова / Арт галерия Ларго

Лъв

Елеонора Атанасова

Цикъл "Завръщане към природата"- Пеперуда, Димо Колибаров / Арт галерия Ларго

Цикъл "Завръщане към природата"- Пеперуда

Димо Колибаров

Радост

Юлиан Йорданов

Ангелска мелодия

Анна Тихонова- Йорданова

Свободна личност

Деница Иванова- Александрова

Отвътре

Елеонора Атанасова

В библиотеката

Елена Вутова

Хумор III

Галина Павлова

Аметист

Христо Керин

Художествена алегория

Христо Найденов

Самота

Христо Цацинов

Екслибрис В. Ангелов

Иван Матеев

Зима

Калина Кралева

Ретрограден Меркурий- Харесвам

Калоян Илиев- Кокимото

Бряг

Людмил Методиев

Екслибрис Мариета Хагедорн- "Забраненият плод"

Марин Груев

Екслибрис Симейн Андреев- "Танц"

Майа Чолакова

Екслибрис Сашо (Александър Т.) Т- Красивият- "Без повече залози"

Онник Каранфилян

Екслибрис Чен Хонг

Петър Лазаров

Скрито

Петър Чиновски

Пролет

Румен Нечев

Художникът и неговият модел I

Румен Нисторов

Нар

Снежина Бисерова

Майката "Моите черни сълзи са за теб"

Стефани Костадинова

Щастие

Таня Кръстева

Екслибрис Х-Д. Коехлер

Тодор Овчаров

Игра I

Цветан Казанджиев

Екслибрис Павел Целкоски

Васил Ангелов

Пробив- Моята къща 3

Васил Колев-Васило

Екслибрис Бориса Дамянова

Веселин Дамянов- Вес

Отражения

Велико Маринчевски

Богиня на морето

Димо Миланов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия