Седем години Арт Галерия Ларго. Седем хвъркати истории

сборна изложба-живопис
27.11.2015 - 06.01.2016

Седем години Арт Галерия Ларго. Седем хвъркати истории

Начало / Изложби / Седем години Арт Галерия Ларго. Седем хвъркати истории

Към творбите

сборна изложба – живопис

Ганчо Карабаджаков, Димитър Борисов, Елисавета Ангелова, Кирил Митовски, Радослав Димитров – Бадуля, Румен Малчев, Стоян Божкилов

27 ноември 2015 г. – 06 януари 2016 г.

                На 27 ноември 2015 г. със сборната изложба-живопис „Седем хвъркати истории” ще отбележим седем години от създаването на арт галерия „Ларго”. При хората през първите седем обикновено се възпитават положителните качества и полезните навици, създават се устойчиви модели на поведение и ценностна система, започва изграждането на характера, самоопределянето и намирането на собственото място в окръжаващия ни свят. Май същото е и при галериите. През първите ни седем години ние оформяхме нашето лице и характер, изграждахме отношения с творците и ценителите, утвърждавахме името си и доверието в нас. Постулат в световната галерийна практика е, че първите седем години са тест за жизненост и издръжливост за една частна галерия. И ако всичко казано е вярно, то ние от галерия „Ларго” смятаме, че сме издържали с чест най-трудните тестове и преминаваме успешно в следващ етап от нашето съществуване. За тези 7 години осъществихме 117 изложби, представихме над 350 български и чуждестранни автори, организирахме първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, учредихме стипендия за художествени постижения на името на галерията.

                И въпреки нелекия ни път, по него имаше много радост и щастливи моменти, имаше много поезия и вдъхновяващи истории. Експозициите в галерията винаги са били извор на вдъхновение за нашата публика и покана за полет във въображаемите светове на творците. Ето защо за седмата годишнина на нашата галерия ние поканихме седем български творци от различни кътчета на страната, на различна възраст, с различен творчески път, но обединени от едно – те са седем разказвачи на хвъркати истории. Истории, по детски наивни, но магични, с герои, живеещи в облаците, бели и щастливи. Седем художници, запазили в душата си детската чистота, разказващи ни приказки – за ангелите, балоните и другите хвъркати неща, за търсенето: на звездното небе, на споделеността и на другите важни неща. Седем истории за танците под луната, за седенките и за любовта, която ни кара да полетим.

                Всичките седем автори работят в областта на наивa, фигуратива и магическия реализъм. Основно творческо верую и на седмината е разказването на истории по един иносказателен, приказен начин. При Ганчо Карабаджаков, както и при другия ямболлия – Румен Малчев и неговия съученик от гимназията Радослав Димитров – Бадуля, сюжетите са разработени в духа на изконните български традиции. Често творбите им интерпретират библейски или фолклорни теми, закодирайки в тях дълбоки философски послания. И тримата са самобитни творци, дълбоко свързани с българските корени, със специфичен колорит и разпознаваеми персонажи.

                За картините на Кирил Митовски са характерни сложните композиции, изпълнени с десетки предмети. Сюрреалистичния му стил често натоварва обикновените предмети с богата символност. Всяка картина сякаш крие замислено пътуване, пълно с приключения.

                При други двама от участниците в изложбата – Димитър Борисов и Стоян Божкилов, сюжетите най-често са с намигване към зрителя и чувство за хумор. Но докато картините на Божкилов преливат от многобройни фигури, весели и суетящи се, то в творбите на Борисов често има една приглушена меланхолия.

             Най-младата от участващите автори – Елисавета Ангелова, предлага нов живописен подход към света на детето. И при нея можем да определим художествения стил като наив, но младата художничка внася съвсем нов похват при разработката на сюжетите си, вплитайки в творбите си закачливи алюзии към идологемите на днешното време.

                За художниците:

                Ганчо Карабаджаков е роден през 1951 г. в Ямбол. През 1972 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък. През 1979 г. завършва Художествената академия в София със специалност "Илюстрация и художествено оформление на книгата" при проф. Христо Нейков. Работи основно в областта на живописта, но е автор и на стенописи, фрески, илюстрации и рисунки. От 1982 г. е член на СБХ. Има над 60 самостоятелни изложби в страната (Ямбол, София, Пловдив, Варна, Бургас) и в чужбина (Германия, Швейцария, Италия, Белгия, САЩ, Австрия, Франция, Турция). През 2001 г. той е назначен за зам.-министър на културата, а от ноември 2011 г. до сега Ганчо Карабаджаков е заместник-кмет на община Велико Търново с ресори Култура, Образование и Социални дейности. Живее в с. Арбанаси, Великотърновско.

                Димитър Борисов е роден през 1946 г. в гр. Търговище. Първият му учител, професор Васил Вълев, усеща заложбите му и го насочва към живописта. Димитър Борисов работи 12 години като художник в Девня. От 1982 г. до 2010 г. работи като художник-декоратор във Варненската опера. Редовно участва в общи изложби на варненските художници. Съвместно със съпругата си Лора Маринова организира 6 изложби – живопис, две от които в гр. Хоф, Германия и гр. Гаис, Италия. През 2006 г. подрежда юбилейна изложба в галерия “Артин”. Живее и работи във Варна.

                Елисавета Ангелова е родена през  1986 година. През 2010 г. завършва АМТИИ, град Пловдив със специалност „Църковна живопис“. От 2011 г. е член на Б.И.С. (Българско иконографско сдружение). Има една самостоятелна изложба в галерия „Възраждане” в Пловдив, както и над 30 участия в общи изложби. Работи основно в областта на иконописта, но през последните две години и в областта на живописта. Живее и работи в Бургас.

                Кирил Митовски е роден през 1966 г. в София. От 1980 до 1984 г. учи в Художественото училище за приложни изкуства. В периода от 1992 до 2000 г. рисува в сюрреалистичен стил за колекционери от Франция. Участвал е в общи изложби в България, Германия и Франция. Има три самостоятелни  изложби в София, Варна и Пловдив. В последните години стилът му може да се определи като магически реализъм. Живее и работи в София.

                Радослав Димитров - Бадуля е роден на 07.12.1970 г. в Добрич. През 1989 г. завършва Средно специално художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" в София. Има девет самостоятелни изложби и множество участия в сборни изложби във Варна и Добрич. През 2001 г. изрисува параклиса "Св. Георги" в град Ерапетра на остров Крит. Работи в областта на живописта, графиката, плаката. Негови творби притежават Радио Варна и частни колекции в България, Гърция, Германия, Швеция, Англия и др. Живее и работи в село Стожер, Добричко.

                Румен Малчев е роден през 1970 г. Завършва Средно специално художествено училище за изящни изкуства “Илия Петров” в гр. София. По време на обучението си там за особеното си дарование  получава специална стипендия от Дружеството на художниците. Има над десет самостоятелни изложби в София и Ямбол. Негови творби са собственост на колекционери от България, Германия, САЩ, Франция, Англия, Австрия, Швейцария. Живее и работи в село Окоп, Ямболско.

                Стоян Божкилов е роден през 1974 г. в град  Сандански. Негови творби се намират в колекцията на Министерството на Външните работи на Република България, в частни европейски колекции. Взима дейно участие  в международни и регионални проекти. Многократно е представян  във Франция, Германия и Полша. Живее и работи в родния си град Сандански.

                Изложбата в галерия „Ларго” продължава до 06 януари 2016 г.

                                                                                                            Нели Вълчева, галерист

Плакат / Арт галерия Ларго

Плакат

Репетиция, Стоян Божкилов / Арт галерия Ларго

Репетиция

Стоян Божкилов

Вдъхновение, Радослав Димитров - Бадуля / Арт галерия Ларго

Вдъхновение

Радослав Димитров - Бадуля

Укротяване, Димитър Борисов / Арт галерия Ларго

Укротяване

Димитър Борисов

Концерт с неочакван край, Елисавета Ангелова / Арт галерия Ларго

Концерт с неочакван край

Елисавета Ангелова

Беленка, Румен Малчев / Арт галерия Ларго

Беленка

Румен Малчев

Детство, Румен Малчев / Арт галерия Ларго

Детство

Румен Малчев

На покрива, Ганчо Карабаджаков / Арт галерия Ларго

На покрива

Ганчо Карабаджаков

Ангел I

Елисавета Ангелова

Ангел

Елисавета Ангелова

Мома

Радослав Димитров - Бадуля

Двата овена

Радослав Димитров - Бадуля

Огнена красавица

Елисавета Ангелова

Генерал и Командир

Елисавета Ангелова

Целувка

Стоян Божкилов

Разходка

Стоян Божкилов

В парка

Димитър Борисов

Звинаги

Димитър Борисов

Разпятие

Радослав Димитров - Бадуля

Интимно

Ганчо Карабаджаков

Зима

Ганчо Карабаджаков

Тоалет

Ганчо Карабаджаков

Концерт

Кирил Митовски


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия