Червена нишка

изложба - живопис на Силвия Павлова и Григор Велев
06. - 25.03.2015

Червена нишка

Начало / Изложби / Червена нишка

Към творбите

изложба – живопис на Силвия Павлова и Григор Велев

06 - 25 март 2015 г.

            На 06 март 2015 от 18:30 часа се открива сто и третата поред изложба в Арт Галерия Ларго. С нея за първи път във Варна ще бъдат представени двама художници с ярко изразена индивидуалност, различност и рядко срещани художествени похвати и начин на работа. Силвия Павлова и Григор Велев са софийски автори, свързва ги сърдечното приятелство, позитивния поглед към живота, както и няколко съвместни творчески изяви. За втори път тази година ще ги свърже и общото пространство – след тяхната съвместна изложба в галерия „Джамията” в Дупница, сега и варненската публика ще има възможност да види творбите им в съвместна експозиция. Дуетният си проект двамата са нарекли „Червена нишка”.

            Случайно или не, откриването на изложбата съвпада с традиционното, ежегодно връзване на червено-белите нишки в началото на март. Вековният български ритуал, пълен със символика, отразява изконния интерес на човека към магичното, към наричането, към пожелаването (на добрата съдба). Със сплетените нишки ние гоним злите духове, гоним зимата, наричаме за здраве. После скриваме тези нишки под камък и чрез този ритуал гадаем за бъдещето ни, за предстоящата година, за съдбата… По една магична случайност единият от авторите в тази изложба – Силвия Павлова, като художник работи активно не само с боите и платното, но и с текстила като материал, умело вписващ се в творбите й. Завършила специалност „Текстил” в Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука”, младата авторка очевидно е привлечена неустоимо от предизвикателството да вплете платното, преждата, нишката в своите картини. В резултат на изработената от нея собствена смесена техника на работа, в творбите й оживяват именно древните, сакрални умения на българката да вплете със своите тънки, нежни и чувствителни пръсти красотата в своите шевици, ризи, черги… картини. Не само материалите и начина на използването им при Силвия са много интересно предизвикателство. Характерни за художничката са буйния, необуздан колорит, предизвикателна цветност в картините й. Силвия не пести цветовете, те са като един изригнал вулкан в творбите й, ярки, първични. В картните й ще открием заигравки с митологията, с древните езически ритуали, с кукерските маски – в трилогията „Пасионато”. Разглеждайки внимателно друга част от творбите й, ще открием силно изразена художествена линия, свързана с Родопите, с магичността на планината, с ритуалите й, с родопчаните – хората, населяващи я и придаващи й своя характер, както и тя – на тях. В картините „Четиримата”, „Заедно”, „Поле”, „Чаках те” откриваме единението на човека и планината, на човека и природата. Сякаш те (хората) черпят силите си от планината, упованието им е в нейната извечна мощ. Като че ли през картините преминава силна връзка, нишка, която влиза в земята и потъва надълбоко, за да се върне обратно – вече като силата на планината, която захранва обратно своите чеда – „Чаках те”, „Спасение”…. В част от картините откриваме пак родопски пейзажи – мекотата, нежността на планината („Меки камъни”, „Тихото езеро” ). В „Дяволски приказен” ще припознаем сакрално за българина място – Дяволския мост край Ардино. И така, от творба на творба, потъваме в мистичната приказка, която ни разказва планината.

            В картините на другия автор – Григор Велев, преминават като една „червена нишка” някои общи теми, общи символи, общи знаци и образи. Малката „червена нишка” откриваме в буквалния смисъл в почти всяка творба. Колекцията тръгва от една история с елемент на изповед в една „картина-писмо”. Оттам преминава в малки точки, малки червени нишки…. ленти, водещи съзнанието ни към паралелни светове…. към „космоса на твоето тяло”… Разговорът със зрителя започва с едно пределно ясно послание-откровение, в стихотворен ритъм, написано-нарисувано от художника в картината „Писмо”. Сюрреалистичното пътуване из космоса на женското тяло преминава в сюрреалистично пътуване към загадката на женската душа чрез картини и образи. Във всички творби ще открием малки червени точки, като кръвни телца, пулсиращи и живи. Те потропват от картина в картина, пулсират с ритъма на сърцето, отброяват тласъците на кръвта във вените. В по-новите му платна малките кръвни телца се превръщат в червена нишка, която следва лутанията на неспокойния ум на твореца. Отново от творба в творба лентата развива сякаш спомена на автора за една друга, паралелна реалност, толкова непозната за нас, толкова странна, че в очите на неподготвения зрител тя придобива формата на сюрреалност, паралелен космос на две търсещи се, изтерзани души…

 

            За художниците:

            Силвия Павлова завършва Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" в София със специалност „Текстил и технология на облеклото” и Нов Български Университет със специалност „Театрално изкувство”, с професионална квалификация „Сценограф”. Има 10 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Велико Търново и Дупница. Печели няколко награди: през 2005 г.- Голямата награда на Втори Национален конкурс за млади стилисти и дизайнери „Изгряваща мода”, организиран от Национална Камара за Мода - България и Първа награда в раздел “Висша и авангардна мода”. През 2007 г. печели втора награда в раздел ЖИВОПИС на националната инициатива “България - част от пъзела на Европа”. През 2010 г. е победител в международния конкурс "Light as Inspiration", организиран от Sunflowers International Association for Art & Cultural Exchange – Германия. Живее и работи в София.

            Григор Велев завършва Техникум по керамика и стъкло – Гара Елин Пелин, спец.”Технолог на стъкло” през 1988 г., а през 1999 г. се дипломира в НХА – София, със специалност „Силикатен дизайн”. Работи като дизайнер в архитектурно студио и като преподавател по рисуване и дизайн в “Професионална гимназия по керамика” - гара Елин Пелин. Член е на СБХ. Има 8 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Димитровград, Казанлък и Дупница. Негови картини са притежание на колекционери в България, САЩ, Южна Корея, Италия и Франция.

                                                                                                                                     Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Тя, Григор Велев / Арт галерия Ларго

Тя

Григор Велев

Пасионато, Силвия Павлова / Арт галерия Ларго

Пасионато

Силвия Павлова

Преминаване, Григор Велев / Арт галерия Ларго

Преминаване

Григор Велев

Бесове, Силвия Павлова / Арт галерия Ларго

Бесове

Силвия Павлова

Червена нишка, Григор Велев / Арт галерия Ларго

Червена нишка

Григор Велев

Дяволски приказен, Силвия Павлова / Арт галерия Ларго

Дяволски приказен

Силвия Павлова

Sold Out

Иродиада

Силвия Павлова

Ако имаш нужда – свърши я

Григор Велев

Далила

Силвия Павлова

Интимно далечни

Григор Велев

Чаках те

Силвия Павлова

Писмо

Григор Велев

Меки камъни

Силвия Павлова

Арка

Григор Велев

Синьо небе – чисти мисли

Григор Велев

Тихото езеро

Силвия Павлова

Игра

Григор Велев

Спасение

Силвия Павлова

Баланс

Григор Велев

Слонче

Силвия Павлова

На бележката пише…

Григор Велев

Коте

Силвия Павлова

Заедно

Силвия Павлова

Четиримата

Силвия Павлова

Поле

Силвия Павлова

Сън

Григор Велев

Различни

Григор Велев

Пътуване

Григор Велев

Цветен сън

Григор Велев

Наблюдатели

Григор Велев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия