Споделено

самостоятелна изложба- живопис на Николай Няголов
15.10. - 03.11.2020

Споделено

Начало / Изложби / Споделено

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис на Николай Няголов

15.10.20 – 20.11.20

Откриване – четвъртък, 15.11.20 г., 18:30 часа

На 15 октомври 2020 година Арт Галерия Ларго ще представи за четвърти път със самостоятелна изложба в своите изложбени зали експлозивния и колоритен художник Николай Няголов. Експозицията носи името „Споделено“ и ще ни представи двадесет живописни платна, специално създадени за изложбата в „Ларго“. В тях зрителите ще открият вече добре познатите мотиви на пловдивския автор: ябълката, лодката, чашата вино на морския вечерен прозорец, отраженията на луната във водата и много други.

Както винаги, в картините ще видим една експлозия от цветове, един свободен порив на четката, живи мазки, заредени с настроение, вкус и ухание на лято. Същевременно ще забележим, че, макар и да работи със замах и увереност, Николай е успял да създаде една хармония в платната си чрез изключително майсторското композиране на обектите в картината. Това в комбинация с живите тонове, които той е използвал, дава душа на творбите, история, заряд и… сякаш още малко и ще чуем как се блъскат вълните в червените скали, докато на чаша вино от вечерния прозорец се наслаждаваме на отражението на полегналата луна.

Разглеждайки творбите, веднага ще се убедим, че Николай обича лятото, или по- точно: лято на морето. Душата му завинаги е влюбена в топлите месеци и преживяванията, които ни носят, а ръцете, повлияни от порива на сърцето му, творят! Неуморно пресъздават спомени и мечти- лимани, заляти от огнен оттенък на залез, лодки, които няма да дочакат и още малко сами ще скочат във водата. В картината „Залез над червената скала“ огнения юнски залез сякаш казва „лека нощ“ на лодката, оставена на брега, изморена и напоена от морската пяна. Сгушена в полите на червената скала, лодката заспива, докато вълните леко я поклащат. И тя се понася в света на сънищата (защото всички ние знаем, че лодките на Николай Няголов сънуват).

В „Пладне на лимана“ сякаш маранята от жегата е прегърнала малката рибарска хижа, а водата изглежда всеки момент ще кипне. Но в „Звездно- морска вечер“ наситеното ултрамариново синьо и богатото виолетово носят мек летен бриз, който ни разхлажда и като че ли ухае на мартини. Мартинито пък ще вкусим в картината, озаглавена „Лятно“, където в чашата е кацнало едно жълто чадърче, което предпазва потракващите кубчета лед от жаркото слънце.

Изложбата на Николай Няголов ще ни даде възможността още веднъж да  кажем „довиждане“ на лятото и ще ни остави с един топъл привкус на солено море, усещане за парещи лъчи по кожата ни и морски бриз в косите.

Ще ви очакваме на откриването с участието на художника на 15 октомври 2020 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум № 8, Варна.

  Милена Димитрова, галерист

Повече за автора:

Николай Няголове роден на 02.11.1963 г. в гр. Ловеч. През 1982 г. завършва Художественото училище за приложни изкуства в град Троян със специалност “Керамика”, а през 1988 г. се дипломира във факултета по Изобразително изкуство на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” със специалност “Графика”. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби в най-престижните софийски и пловдивски галерии, както и в Берлин (1992, 1993), Виена (1997), Лондон (2000), Лос Алтос, САЩ (2001, 2006), Белмонт, САЩ, (2002), Пало Алто, САЩ, (2004). Няголов има множество участия в национални и международни изложби, особено такива, представящи съвременното българско изкуство в чужбина - “Културен мост Германия-България” през 1993 г., “Балканска среща” в Охрид през 2000 г., “Български художници” на о-в Св. Ахилеос в Гърция през 2003 г., “Съвременно българско изкуство” в Белмонт, САЩ през 2006 г. Негови творби са притежание на частни колекционери в България, САЩ, Германия, Англия, както и на няколко музея за изобразително изкуство в България и чужбина. Николай Няголов работи в областта на живописта, рисунката и неконвенционалните форми в изкуството. От 1989-та г. е редовен преподавател по рисуване и комбинаторика в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в гр. Пловдив. Член е на Съюза на Българските Художници и на Дружеството на пловдивските художници. Има три самостоятелни изложби в Галерия Ларго: "Морски видения" (2011), "Серендипити" (2016) и "Морски луни" (2018). Живее и работи в Пловдив.

                                                                                  

https://www.trio.bg/art-galeria-largo-predstavya-izlozhbata-spodeleno-zhivopis-na-nikolay-nyagolov-15-10-03-11-2020

https://impressio.dir.bg/atelie/sboguvane-s-moreto-i-lyatoto-v-spodeleno-na-nikolay-nyagolov

https://www.varna24.bg/novini/varna/Art-Galeriya-Largo-predstavya-izlozhbata-zhivopis-na-Nikolai-Nyagolov-Spodeleno-1010133

https://topvesti.bg/c/mpEWMHUBSd2VWSbwvsc9/2020-10-16/nikolaj-nyagolov-s-izlozhba-spodeleno-vuv-varna

http://www.moreto.net/novini.php?n=427695

https://bnr.bg/post/101356771/nikolai-nagolov-s-izlojba-spodeleno-vav-varna

 

Плакат на изложбата

Езерна зима

Николай Няголов

Зазоряване

Николай Няголов

Белият град

Николай Няголов

Sold Out

Лиман

Николай Няголов

Sold Out

Звездно- морска вечер

Николай Няголов

Sold Out

Плаж

Николай Няголов

Златната ябълка

Николай Няголов

Sold Out

Морско пладне

Николай Няголов

Sold Out

Лятно утро

Николай Няголов

Sold Out

Пладне на лимана

Николай Няголов

Sold Out

Утро на лимана

Николай Няголов

Отражения

Николай Няголов

Спомените на червените пясъци

Николай Няголов

Утринна луна

Николай Няголов

Златно- червен залив

Николай Няголов

Sold Out

Полегнало лунно отражение

Николай Няголов

Морска наздравица

Николай Няголов

Залез над червената скала

Николай Няголов

Лятно

Николай Няголов

Sold Out

Вечерно

Николай Няголов

Sold Out

Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия