За мястото на правия ъгъл

самостоятелна изложба-живопис на Цветан Лазаров
09. - 29.09.2015

За мястото на правия ъгъл

Начало / Изложби / За мястото на правия ъгъл

Към творбите

самостоятелна изложба - живопис на Цветан Лазаров

09 - 29 септември 2015

От 09 септември 2015 г. Арт Галерия "Ларго" ще представи за втори път в своите салони със самостоятелна изложба софийския художник Цветан Лазаров. Авторът е познат на колекционерите със своите малки пластики – изящни женски фигури от бронз, но в настоящата изложба ще се представи само с живопис. Колекцията от двадесетина платна, които варненци и гостите на града ще могат да видят в „Ларго” са обединени под интригуващото мото „За мястото на правия ъгъл”. Освен на ефирни и нежни женски образи, в творбите на Цветан ще се насладим и на изтънчени натюрморти и деликатни пейзажи.

Изтъкнатият изкуствовед Аделина Филева казва за творчеството на Цветан Лазаров:

            „Картините и скулптурите на Цветан Лазаров са един свят, в който постепенно или с изненада откриваме смисъла на живота. В тях художникът с един замах на четката е премахнал равнодушието, самодостатъчността, ежедневния сив поток. Слой след слой търсещият ни поглед прониква в отделните картинни нива. В разказа, който се разгръща пред нас, няма място за патетика и агресия. Неговите платна не атакуват нашите възприятия, а деликатно и постепенно отварят сетивата, подготвят съзнанието ни за изображението, за интелектуалното послание… Образът на жената в тези творби е красивата, светла страна на живота. Тя е онази положителна енергия, която събужда живота и любовта, която сътворява живот и любов. Светът отново става единен. Хармонията и равновесието са възвърнати. Вселената е изпълнена с доброта, нежност, надежди и мечти.
            Правилната и обратна перспектива създават в картините условно пространство, а предметите, животните и хората са по скоро елементи на духа. Тяхната самота поражда усещането за особената им „скъпоценност”, превръща ги в носители на символични значения, в метафори на живота, любовта, свободата, саможертвата. Светлината на чистите човешки пориви облива композициите. Тънките оттенъци на различни цветове и сложни тонални градации довеждат всички багри към тяхното сливане – към бялото като знак на хармонията. Образите са извисени до степен на известна дематериализираност и само на места художникът връща и засилва тяхната плътност и материалност посредством преливащите цветни петна, които меко развиват обемите и дълбините или чрез акцентите на цветната плътна линия.
            Изкуствoто на Цветан Лазаров е плод на мисълта и познанието, отвъд обикновеното наблюдение. Творбите му изглеждат едновремeнно завършени , но и безкрайни. В тях винаги има какво още да открием, до какво да се докоснем – форми, багри, емоции, философия и скритата човешка същност.”

Изложбата на Цветан Лазаров в Арт Галерия Ларго продължава до 29 септември.                                                     

За художника:

Цветан Лазаров е роден на 10 февруари 1962 г. в Берковица. Завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров” в класа на художника Радослав Лилов през 1981 г. като специализира живопис и скулптура. Продължава образованието си в Националната Художествена Академия в София в периода 1984 – 1989 г. със специалност Живопис в класа на проф. Добри Добрев. От 1989 г. до днес работи като художник на свободна практика в областта на живописта, скулптурата, акварела и рисунката. Има 38 самостоятелни изложби у нас и в чужбина – в София, Пловдив, Варна, Бургас, в Хускварна, Швеция; Антверпен, Белгия; Орхус, Дания; Париж, Франция; Ротердам, Холандия и др. В резултат на няколко изключително успешни изложби получава покана за постоянна експозиция в престижната галерия Смедбин в  Хускварна, Швеция в периода 1997 – 2002 г. През 2010 г. печели втора награда за скулптура на симпозиума “Ателие на Дунава” в Пьохларн, Австрия. Негови творби се намират в НХГ,  в частни и общински колекции у нас и в чужбина. Живее и работи в София.

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Другата светлина, Цветан Лазаров / Арт галерия Ларго

Другата светлина

Цветан Лазаров

Закъснение, Цветан Лазаров / Арт галерия Ларго

Закъснение

Цветан Лазаров

Sold Out
Светла ниша II, Цветан Лазаров / Арт галерия Ларго

Светла ниша II

Цветан Лазаров

Светла ниша I, Цветан Лазаров / Арт галерия Ларго

Светла ниша I

Цветан Лазаров

Летящ остров

Цветан Лазаров

Възможното утре

Цветан Лазаров

Sold Out

Сребърен прозорец

Цветан Лазаров

Търсене мястото на правия ъгъл IV

Цветан Лазаров

Търсене мястото на правия ъгъл II

Цветан Лазаров

Лунна светлина

Цветан Лазаров

Привидност 5 - Лунна светлина

Цветан Лазаров

Sold Out

Привидност 6 - Слънчево дихание

Цветан Лазаров

Sold Out

Бялата тишина

Цветан Лазаров

Лунни цветя

Цветан Лазаров

Пришълец

Цветан Лазаров

Реалистичен + пейзаж

Цветан Лазаров

345 - 4

Цветан Лазаров

Sold Out

345 - 3

Цветан Лазаров

Sold Out

345 - 5

Цветан Лазаров

Избор на гледна точка

Цветан Лазаров

Откритие

Цветан Лазаров

Котешка люлка

Цветан Лазаров

Седефена тишина

Цветан Лазаров

Там...Отвъд...

Цветан Лазаров

Насаме с дъгата

Цветан Лазаров

Sold Out

Търсене мястото на правия ъгъл I

Цветан Лазаров

Търсене мястото на правия ъгъл III

Цветан Лазаров

Там…Когато…

Цветан Лазаров

Добрата вест

Цветан Лазаров


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия