I love New York

изложба - живопис на Илия Желев
17.05. - 05.06.2019

I love New York

Начало / Изложби / I love New York

Към творбите

самостоятелна изложба - живопис на Илия Желев

17 май – 5 юни 2019

Откриване – петък, 17 май 2019 г., 19.00 часа 

В петък,17 май от 19:00 ч. Арт Галерия Ларго ще се присъедини към културната програма на варненската Нощ на музеите и галериите 2019 с откриването на изложба- живопис на обичания български художник Илия Желев. Експозицията е под надслов „I ❤  New York” и освен картини, сътворени в разпознаваемия стил на пловдивчанина, включва серия живописни платна, изпълнени с по-различна техника, изключително модерни, впечатляващи и ефектни.

Илия Желев е автор, с когото Галерия Ларго работи още от самото начало на съществуването си. Първата му самостоятелна изложба при нас беше през декември 2008-ма година и бе едва втората, която “Ларго”организира. Въпреки малкия опит на новата галерия, Илия ни се довери, нареди платната си по стените ни и даде начало на едно дългогодишно приятелство. Десет години по- късно, след две самостоятелни изложби и една съвместна с Недко Итинов, след многобройни участия в сборните ни експозиции, Илия се завръща в „Ларго“ с теми и техники, напълно нови за варненската публика, свежи, интересни, модерни и изключително актуални.

Ню Йорк е един от най- известните градове в света, който всеки си мечтае да посети. „Градът на светлините”, „Градът, където мечтите се сбъдват”, „Градът, който никога не спи”, „Центърът на света”, „Голямата ябълка”... това са само част от имената, които хората, докоснали се до магията му, са му дали. С величествените си небостъргачи, огромни площади, живописни квартали и многобройни известни туристически точки, Ню Йорк несъмнено попада в списъка на градове, които човек трябва да посети. Разбира се, не всеки има този късмет и невероятна възможност, но тук идва ролята на изкуството. Музика, картини, филми, книги- много творци са изразили любовта си към града в изкуството си, чрез което пресъздадат атмосферата, духа и историите, знаковите сгради и улици на мегаполиса. Ню Йорк е дом на много любими артисти и известни личности, на множество забележителни произведения на изкуството и е място, където са се случили милиони важни събития.

Може би това или пък космополитния му дух са провокирали Илия Желев да ни разкаже за своя Ню Йорк чрез картините си. Пловдивчанинът създава творбите си като дигитална фото- мозайка: хиляди малки изображения, които специално е подбрал по теми, цветове и форми. Тези мини изображения той подрежда едно до друго, внимателно подбрани, обработени и филтрирани през творческата му призма, за да сформират те едно голямо изображение. Следващата стъпка в процеса е печат на изображението върху платно. След многобройни проби и тестове, сравняване на тонове на цветовете и стремеж към максимално приближаване на отпечатъка до представите на художника, Илия преминава към боите. Хваща четките и с типичния за него изчистен тон, той нанася петна и мазки върху творбата, давайки й живот и душа. Така картината започва да трепти, да сияе и да внася у нас чувство като че ли сме там, на площад Таймс Скуеър, заобиколени от забързаното хорско множество, автомобилите в задръстванията и многобройните светещи рекламни пана, с които площадът е известен.

Освен типичните за града пейзажи на улици, блеснали с милионите светлини от уличните лампи, светофарите, фаровете на жълтите таксита и светещите екрани, художникът ни представя и портрети на няколко известни личности, които са неразривно свързани с Ню Йорк. Така в творбите на Желев ще видим филмовата и модна икона Одри Хепбърн в ролята на Холи Голитли в култовата лента „Закуска в Тифани”, чието действие се развива в Ню Йорк; бляскавата Мерилин Монро, която се откъсва от Холивуд, за да се премести в Ню Йорк и да започне начисто; Дейвид Боуи, който е живял в Голямата ябълка над 20 години и казва за града: „Живял съм в Ню Йорк по- дълго, отколкото съм живял където и да е другаде. Невероятно е. Аз съм нюйоркчанин!”; Рей Чарлс, който пее в известното джаз парче „New York is my Home”за любовта си към града. 

Така, както тези поп икони обожават Ню Йорк, така го обожава и Илия Желев, ще открием ние, наслаждавайки се на творбите му. Трепет, вълнение, суинг и джаз, шеметни сцени на забързан и задъхан град, събрал в себе си милиони съдби и мечти - всичко това може да се усети в картините на пловдивския майстор на четката.

Но освен историите, които ни разказва за американската столица на мечтите, авторът ще ни представи и серия от типичните за него композиции, които са знакови за творчеството му. Светът на Илия се състои се от малки късчета, многобройни миниатюри, хармонично обединени в едно. Образи на малки къщи, на деца с велосипеди, на лодки и птички, на дъждовни облаци, луни и слънца- творбите му са като прозорци към запазеното детско Аз на автора. Картини, които ни разказват за човека, за неговото битие и за пътя му към щастието.

Очакваме ви в петък на 17 май от 19:00 ч. в Галерия Ларго на откриването на изложбата на Илия Желев „I ❤  New York”. На следващия ден, събота, за Нощта на музеите и галериите сме ви подготвили специална игра, вдъхновена от настоящата изложба, чийто старт е в 19:00 часа. Ще ви дадем възможност и вие да разкажете своя история като „наредите” ваша собствена картина, вдъхновена от изложбата на Илия Желев. Предвидили сме и награди, така че, не пропускайте да участвате! Повече за художника вижте в секция "Автори" на сайта.                                          

                            Милена Димитрова, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Закуска в Тифани, Илия Желев / Арт галерия Ларго

Закуска в Тифани

Илия Желев

Януари, Илия Желев / Арт галерия Ларго

Януари

Илия Желев

Sold Out

Дейвид Боуи

Илия Желев

Golden Satchmo

Илия Желев

Мерилин в червено

Илия Желев

Дневната светлина на Таймс Скуеър

Илия Желев

Вечерна история

Илия Желев

Sold Out

Вечер през Август

Илия Желев

Sold Out

Синя градина

Илия Желев

Sold Out

Ротация на синьо момиче

Илия Желев

Град в злато - Ню Йорк

Илия Желев

Любов в червено - Ню Йорк

Илия Желев

Мерилин в сиво

Илия Желев

Sold Out

Мерилин в розово

Илия Желев

Червено небе над Манхатън - Ню Йорк

Илия Желев

Слънчево

Илия Желев

Sold Out

Вечер на Таймс Скуеър

Илия Желев

Две момичета

Илия Желев

Жълто поле

Илия Желев

Жълт следобед

Илия Желев

Sold Out

Есен в двора

Илия Желев

Синя градина

Илия Желев

Sold Out

Гореща история

Илия Желев

Sold Out

Улици II - Ню Йорк

Илия Желев

Cars New York

Илия Желев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия