Международен Екслибрис Конкурс Варна

сборна изложба-графика
08.08. - 06.09.2014

Международен Екслибрис Конкурс Варна

Начало / Изложби / Международен Екслибрис Конкурс Варна

Към творбите

       От 08 август до 06 септември 2014 год. във Варна ще се проведе първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Събитието се организира от Арт Галерия Ларго и се реализира сфинансовата подкрепа на Община Варна като част от програмата, подкрепяща кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019.

          Арт Галерия Ларго горещо благодари на фирмите и институциите, които подпомогнаха финансово и организационно осъществяването на Конкурса - "Ларгонет" ООДОбщина ВарнаРесторанти "Годзила", галерия "Пикасо"ВСУ "Черноризец Храбър"НУИ "Добри Христов"Ротари клуб Варна- Евксиноград, както и на медийните партньори на събитието Радио ВарнаКултурни НовиниМорето.NetYep.BG, Програмата.

              Варна си извоюва световно име в областта на графичното изкуство още от 1981 година, когато се провежда първото издание на Международното биенале на графиката. Този престижен форум, както и ярките представители на варненската художествена гилдия, творяща в областта на графичните изкуства, с времето създават на Варна имиджа на българската столица на графиката. Опирайки се на тези традиции, целта на организатора на Международен Екслибрис Конкурс Варна - галерия „Ларго”, е да даде своя принос за популяризирането на графичните техникисред ценителите на изящните изкуства.

     Екслибрисът представлява миниатюрна графика. Наименованието екслибрис идва от латинския израз „ex libris“, което буквално означава „из книгите на…“. В зората на създаването им първите екслибриси са представлявали гравиран или печатен знак, който бил отпечатван на вътрешната страна на корицата на книгата и е служел за ясно обозначаване на собственика й. В миналото екслибриси са поръчвали собствениците на луксозни библиофилски издания и на големи колекции от книги. Задължителни елементи на този вид малка графика са текстът „ex libris“, името или инициалите на човека или институцията, за когото е сътворена творбата и графично изображение, което най-често е свързано с личността, интересите или характерна черта на поръчителя. Поради естеството на своето първоначално предназначение – да бъде поставян в книги, се е наложил размер на екслибриса максимум до 20/20 см. От тук идват сложните задачи, които стоят пред художниците, работещи в областта на това миниатюрно изкуство. Ограничени от размера, от характерните черти на човека, на когото е посветен екслибрисът, творците трябва да изпълнят специфичните изисквания и едновременно с това да могат да изразят творческата си идея, да намерят и вплетат най-подходящия шрифт, с който надписът да стои леко и елегантно и да се вписва хармонично в рисунъка на творбата.  По тази причина само изключително добри художници, майстори-рисувачи, артисти с тънък усет за детайла и развит психологизъм, както и с богато въображение, могат да работят в областта на екслибриса.

                В средата на миналия век популярни стават т. нар. „колекционерски” екслибриси. Те вече не служат за обозначаване на собственика на книгата, а се поръчват от страстни колекционери на екслибрис, които ги разменят помежду си. По някои предположения в момента в света има около 15 000 колекционери на екслибрис. Тези колекционери се борят за възможността да си поръчат свой екслибрис от най-добрите художници и често чакат с месеци и дори години, за да им дойде редът за изпълнение на тяхната поръчка. Трябва да сме горди, че сред около стотината най-известни и най-търсени в света майстори на екслибриса има изключително силна и ценена група български художници. Известни български графици — автори на екслибриси са Румен Скорчев, Стоимен Стоилов, Юлиан Йорданов, Димо Колибаров, Крикор Касапян, Магърдич Касапян, Едуард Пенков, Онник Каранфилян, Христо Керин, Веселин Дамянов-Вес, Христо Найденов, Робърт Баръмов, Мая Чолакова и др. 

              Интересен факт е, че в последните години най-талантливите художници, работещи в областта на миниатюрната графика са от страните от бившия Източен блок – Русия, Полша, Чехия, Беларус, Украйна, България. Най-запалените колекционери пък са от Западна Европа – Швейцария, Германия, Италия, Холандия, Франция….

                В Международен Екслибрис Конкурс Варна бяха поканени да участват творци от цял свят, без ограничение по образование и професионално занимание. Творби за участие изпратиха 188 участника от 36 държави от 5 континента.

           Артистичен директор на първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна е известният български художник и майстор на екслибриса Юлиан Йорданов. Председател на журито е Проф. Хасип Пекташ от Турция, Декан на Департамента по визуални комуникации на Факултета по изящни изкуства на Işik Университет, Истанбул, Председател на Истанбулското Екслибрис Общество. Членове на журито са Венцеслав Антонов, Директор на Международното Биенале на Графиката Варна, Директор на Графичния кабинет на ГХГ „Борис Георгиев” Варна, Анна Тихонова от Беларус, която е Завеждащ Природонаучния и изложбения отдел на Музея за Модерно изкуство в Минск и куратор на неговата екслибрис колекция, Димо Миланов, варненски художник и съосновател на конкурса и Нели Вълчева, мениджър на галерия Ларго.

            Селектираните от журито творби ще участват в изложба в Галерия „Ларго” от 08.08.2014 г. до 06.09.2014 г. По време на церемонията по откриването на изложбата на 08 Август 2014 г. ще бъдат обявени победителите и наградените в конкурса артисти. 

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

ExLibris - Oleg Sudlenkov, Лембит Лохмус / Арт галерия Ларго

ExLibris - Oleg Sudlenkov

Лембит Лохмус

ExLibris - Tadeusz Slawek, Кшищоф Марек Бак / Арт галерия Ларго

ExLibris - Tadeusz Slawek

Кшищоф Марек Бак

ExLibris Jan Dockx - Vesalius, Петър Чиновски / Арт галерия Ларго

ExLibris Jan Dockx - Vesalius

Петър Чиновски

ExLibris - Benoit Junod, Шюкрю Ертюк / Арт галерия Ларго

ExLibris - Benoit Junod

Шюкрю Ертюк

ExLibris - Michael Gryksa, Лембит Лохмус / Арт галерия Ларго

ExLibris - Michael Gryksa

Лембит Лохмус

ExLibris - Inter space 14 II

Насил Квак

ExLibris Johann-Peter Haas - Da Vinci

Петър Чиновски

ExLibris - Nostalgia

Гуйлан Киу

ExLibris - Yokohama Kurofunekan

Франк-Иво Ван Дам

ExLibris - Cat

Христо Цацинов

ExLibris - A.P

Юрий Яковенко

ExLibris - A.P G.P.

Юрий Яковенко

ExLibris - Christos Gianakos

Юрий Яковенко

ExLibris - Oleg Denysenko

Лукаш Цивицки


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия