Приказки за пространството

самостоятелна изложба-графика и рисунка
29.05. - 18.06.2014

Приказки за пространството

Начало / Изложби / Приказки за пространството

Към творбите

самостоятелна изложба–графика и рисунка

29 май – 18 юни 2014

            От 29 май 2014 год. в деветдесет и втората поред изложба арт галерия “Ларго” ще представи „Приказки за пространството” - изложба с графики и рисунки на ловчанлията Юлиан Йорданов.

       За втори път виртуозният рисувач ще гостува със самостоятелна изява в „Ларго”.  През 2012-та година новото изложбено пространство на галерията беше открито именно с експозиция на Юлиан. Още тогава любимецът на публиката се зарече, че за следващото си представяне във Варна ще реализира отдавна зреещото в него желание да сътвори серия рисунки специално за изложба. Сериозен и отдаден на работата си, както винаги, Йорданов изпълни обещанието си и резултатът ще може да бъде видян от варненските ценители в новата му изложба, наречена знаково „Приказки за пространството”.

       Като един наложен, утвърден автор, Юлиан е овладял до съвършенство умението на повествованието – неговите творби винаги имат сюжет, герои, завръзка, разказ. Много често дадена творба дава началото на цикъл, в който разказът получава развитие, продължение на историята и се превръща в цикъл приказки. Тези приказки са посветени на рицари и горски феи, на митологични герои, на блянове и фантазии. Така се раждат сериите „Приказки за дървото”, „Дванадесетте подвига на Херкулес”, „Забравени сънища”, „Планински приказки” и др.. Този път обаче историите са за пространството и това е така, защото авторът иска да ни покаже, че освен, че владее разказа, техниката и рисунъка, той е съвършения властелин на пространството в своите творби. И прави с това пространство каквото си поиска, оставяйки зрителя без дъх от вълнение и изненада от пластичните решения, от развитието на рисунката, от фината линия и крехкостта на изображението. От двуизмерните рисунки и графики на Юлиан неочаквано ни връхлита триизмерността на пространството, защото всяка негова работа е толкова лека, изящна, емоционална, че сякаш излиза извън границата на хартиения лист и полита в пространството чрез въображението на артиста, сляло се с въображението на зрителя.

            В изложбата ще бъдат показани и няколко екслибриса, тъй като Юлиан Йорданов е сред най-утвърдените в света майстори на малкия графичен формат. Неговия престиж, многобройни международни награди и признание от най-развитите екслибрис асоциации в света бяха причината Юлиан да бъде избран и поканен за артистичен директор на първото издание на Международния Екслибрис Конкурс Варна, който галерия „Ларго” организира и ще проведе през месец август във Варна. Повече за Екслибрис конкурса можете да видите на www.exlibris-competition-varna.org.

Повече за художника можете да прочетете в секция "Автори" на сайта.

                                                                                                            Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Снимки от откриването на изложбата

Снимки от откриването на изложбата

Снимки от откриването на изложбата

Испанска китара

Юлиан Йорданов

Силата

Юлиан Йорданов

Кулата

Юлиан Йорданов

Бели сънища

Юлиан Йорданов

Движение

Юлиан Йорданов

Докосване

Юлиан Йорданов

Ерос и Танатос

Юлиан Йорданов

Изкушението

Юлиан Йорданов

Пролетен спомен

Юлиан Йорданов

Ухание

Юлиан Йорданов

Muse

Юлиан Йорданов

Високо в небето

Юлиан Йорданов

Старият боец

Юлиан Йорданов

Полетът на дракона

Юлиан Йорданов

Над скалите

Юлиан Йорданов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия