И пак отначало...

изложба - живопис и пластика на Стефан Георгиев
26.03. - 15.04.2015

И пак отначало...

Начало / Изложби / И пак отначало...

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис и пластика на Стефан Георгиев

26 март – 15 април 2015 г.

            В навечерието на светлите Великденски празници галерия Ларго е подготвила за варненските ценители една изложба, пълна със символика и знакови теми. От 26 март 2015 г. за втори път със самостоятелна изложба в галерията ще гостува търновския художник Стефан Георгиев. Двадесетината платна са изпълнени в познатата авторова смесена техника. В картините ще открием библейски сюжети, пейзажи, много женски образи. Но по-интересното този път е, че авторът ще покаже на варненската публика пет керамични пластики, разработващи един и същи сюжет: яйцето. И това не е случайно, както не е случайно и заглавието на изложбата – „И пак отначало…”. Основната идея на автора, залегнала в темата на предстоящата изложба е, че независимо от всичко, което се случва в човешкия живот, в историята на човечеството, винаги има край, но винаги след него следва ново начало. Винаги след края на зимата идва пролетта и всичко се възражда за нов живот отначало. Винаги един умира, в същия миг някъде по света друг се ражда и почва отначало. Винаги ще има един Христос, независимо от това как го наричат различните народи, който ще възкръсва в сърцата на хората отново и отново. Защото главната символика на Великия ден на възкресението е в новото начало, в надеждата и във вярата. В самото навечерие на Великден Стефан Георгиев има и свой личен празник - художникът очаква да се роди първият му внук. Ето защо той работи и подготвя тази изложба с желанието да отпразнува този най-важен за неговото семейство момент, сътворявайки в името на младенеца серия от творби, които ще останат и пребъдат във времето така, както могат да пребъдат само вярата и най-висшите творения на човешкия дух – произведенията на изкуството.

            „И пак отначало…” е замислена като една празнична Великденска изложба. В картините зрителите ще видят претворени някои от най-популярните и разработвани библейски сюжети и символи – „Тайната вечеря”, „Дървото на живота”, изгонването на Ада и Ева от райските градини („Изгонени”), благата вест, която Архангел Гавраил донася на Дева Мария, че тя ще роди сина Божий („Благовещение”). Яйцето също е важен символ на Великденските ритуали. В петте керамични пластики художникът е претворил пет свои идеи. В почти всички религии и вярвания яйцето е символ на началото, на сътворението, а неговата крехкост и чупливост символизира преходността на човешкия живот. В първата пластика „Яйцето” е най-чисто, бяло, чупливо, крехко. То е символ на началото, на непорочната чистота, на новия живот, заключен в него. В пластиката „Надеждата умира последна” художникът с намигане е покрил чистото, непорочно яйце с малки, стилизирани фигурки на попови лъжички, които се стремят към върха, към крайната цел – оплождането на тази непорочна чистота с новия живот. Стремежът да стигнеш до крайната цел и да сложиш началото на нов живот е изконна човешка цел и добродетел. В „Бяла нощ” художникът е превърнал яйцето в бяла сова. Совата е символ на мъдрост, знания и духовно израстване. Тя разсейва мрака на невежеството. В християнската символика совата понякога присъства в сцените с разпятието. В творбите „Тайната” и „Ограбени мечти” яйцето крие във вътрешността си тайни. Тези тайни са заключени с вериги и катинари, пазени строго. Само посветените, смирените и търпеливите ще открият истината, само вярващите ще получат прозрение.

            Очакваме ви на откриването на 26 март, четвъртък, от 18.30 часа в Арт Галерия Ларго. Изложбата ще остане във Варна до 15 април. Повече за художника и творби от предишни негови изложби в "Ларго" можете да видите в секция "Автори" на сайта.

                                                                                                            Нели Вълчева, галерист

Плакат на изложбата

Яйцето

Стефан Георгиев

Тайната вечеря

Стефан Георгиев

Благовещение

Стефан Георгиев

Бяла нощ

Стефан Георгиев

Надеждата умира последна

Стефан Георгиев

Залез

Стефан Георгиев

Старата маслина

Стефан Георгиев

Сън

Стефан Георгиев

Завинаги

Стефан Георгиев

Тайната

Стефан Георгиев

Ограбени мечти

Стефан Георгиев

Натюрморт III

Стефан Георгиев

Натюрморт IV

Стефан Георгиев

Нарове

Стефан Георгиев

Маслинова клонка

Стефан Георгиев

Майчинство

Стефан Георгиев

Видения

Стефан Георгиев

Натюрморт II

Стефан Георгиев

Натюрморт I

Стефан Георгиев

Пазителя на душите

Стефан Георгиев

Вестителя

Стефан Георгиев

Дървото на живота

Стефан Георгиев

Танца на Саломе

Стефан Георгиев

Урокът

Стефан Георгиев

Изгонени

Стефан Георгиев

Чудото

Стефан Георгиев

Ябълката

Стефан Георгиев

Пролетна мелодия

Стефан Георгиев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия