Градът

самостоятелна изложба- мозайка на Страхил Найденов
21.02. - 11.03.2020

Градът

Начало / Изложби / Градът

Към творбите

самостоятелна изложба- мозайка на Страхил Найденов

21 февруари– 11 март 2020

Откриване – петък, 21 февруари 2020 г., 18:30 часа 

На 21 февруари 2020 в Арт Галерия Ларго ще се открие самостоятелна изложба – мозайка на плевенския художник Страхил Найденов – „Градът“. В своето творчество Страхил ползва класическата мозаечна техника, т.нар. директна техника. При нея мозайката се реди директно, във вида, в който ще се вижда/ възприема, за разлика от реверсната техника, при която мозайката се реди огледално на това, как ще бъде възприемана в крайния си вид. Страхил ползва в работата си естествени материали – варовик, гранит, мрамор. За акценти ползва и стъкло, керамика, полускъпоценни камъни – лазурит, ахат и други. В работата си той не използва готови, купени тесери (оформени парченца мозайка), а работи с големи парчета камък, от които сам си изсича такива парчета мозайка, каквито му трябват в процеса на създаването на дадена творба. По този начин той може по-свободно да реализира своите идеи, без да зависи от размера на мозайката, играейки си с големината на тесера, който в една творба може да варира от 5 милиметра до 2 сантиметра. Така Страхил избягва монотонността на изображението, получава повече динамика и разнообразие в композициите на своите мозайки – картини.

Идеята за изложбата „Градът“ отлежава 4 години в главата и сърцето на автора. При срещата си с галериста Нели Вълчева по време на неговата самостоятелна изложба в Двореца в Балчик през лятото на 2019-та година, тя го кани да направи изложба в галерия „Ларго“, като му предлага изложбата да е концептуална, цялостна, посветена на една тема. Страхил приема идеята на драго сърце, използвайки случая да реализира обмисляната през тези 4 години тема за Града. Цикълът започва с една по-стара творба, наречена „Алма Матер“. В нея и последващите творби художникът разработва темата за началото, възникването на града – първо живота в пещерите чрез стилизирани пещерни рисунки в някои творби, после излизането от пещерите, възникването на първобитните села, после постепенно превръщането на селата в градове. И така, трансформация след трансформация, преминаваме през различни етапи, докато се стигне до съвременния град, с неговите реалии. Чрез търсенето, изследването на съвременния град, Страхил търси и образа на съвременния човек. Този човек не присъства в творбите, но неговото въздействие върху града, неговия дух, се усещат. Например в творбата „Зелена площ“ ще открием стените, между които се е сгушило едно парче земя, което е нечие свободно пространство. Намек за това как се ограждаме с реални или виртуални стени. В творбата „В различни посоки“ стилизирано са представени различни пътища – те се събират и разделят, пресичат се и продължават, точно както човешките пътища и съдби. Ние, хората, сме заедно в един и същи Град, но често траекториите ни са съвсем различни и може и никога да не се пресекат.

В цикъла „Градът“ Страхил Найденов работи по уникален и различен начин своите мозаечни пана. В работите му ще видим нещо нетипично за мозайката – той използва много свободно пространство в творбите си, те „дишат“, олекотени са, тъй като липсва тежестта и плътността на класическата мозайка. Тези свободни пространства са изпълнени в бяло и това придава лекота и свобода на творбите, не ги сковава и затваря в рамка. По този начин плевенчанинът успява да ни внуши идеите си за Града – място с много съдби, много пътища, тръгващи в различни посоки, място за полет и смирение, за общуване, срещи и раздели, туптящо с ритъма на човешките сърца.

Страхил Найденов е роден на 02 септември 1973 година в град Плевен. Работи в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка. В своите творби използва естествени камъни, минерали и керамика.
Страхил има над 10 самостоятелни изложби, някои по- важни от които: Художествена Галерия Русе (2018), Арт Фалерия „Сигна“, Пловдив (2018), Изложбени Зали Рафаел Михайлов, Велико Търново (2019), Арт Център Къща на Художниците, Плевен (2019) и др. Участва в множество национални и международни изложби и конкурси, някои от които: Осмо и Девето биенале на малките форми, Плевен, участие в изложба „Съвременни тенденции“ в галерия „Мерлино“, Флоренция, участие в изложба „Художествени връзки“- галерия „Мерлино“, Флоренция, участие в Международно биeнале Art Olympia (2017, 2019) в Токио, Япония, участие в „The Art Box Project Basel“, Базел, Швейцария (2017) и „The Art Box Project New York“,Ню Йорк, САЩ,(2018),участие в Трето годишно шоу за мозайка, Орегон, САЩ(2017),участие в Изложба Българско Монументално Изкуство - Галерия на Български Културен Институт- Прага, Чехия (2018),участие в Белградски Фестивал на Мозайката „Heritage House“–Белград, Сърбия, (2018) и др. През 2017 г. печели награда за финалист в Международнотобиeнале Art Olympia в Токио, Япония. Живее и работи в Плевен.

Заповядайте на откриването на изложбата "Градът" на 21.02.2020 от 18:30 часа в Галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Изложбата продължава до 11.03.2020 година.                                                                                                                                                                    Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Зелена площ, Страхил Найденов / Арт галерия Ларго

Зелена площ

Страхил Найденов

В различни посоки, Страхил Найденов / Арт галерия Ларго

В различни посоки

Страхил Найденов

Улици (Диптих)

Страхил Найденов

Градът

Страхил Найденов

Малко капчици дъжд

Страхил Найденов

Отражение в прозореца

Страхил Найденов

Луната е много красива тази нощ

Страхил Найденов

Разминаване (невъзможна среща)

Страхил Найденов

Фасада

Страхил Найденов

Деформация при летене

Страхил Найденов

Кръговрат

Страхил Найденов

Между сиви стени

Страхил Найденов

Свободно пространство

Страхил Найденов

В очакване на слънцето

Страхил Найденов

Лабиринт

Страхил Найденов

Изгубен в тишината

Страхил Найденов

I

Страхил Найденов

II

Страхил Найденов

Фрагмент от нещо било

Страхил Найденов

Градът

Страхил Найденов

Алма Матер

Страхил Найденов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия