Екслибрис Презареждане 5

сборна изложба- графика със специалното участие на Димитър Каратонев, Румен Нечев и Христо Найденов
27.04. - 17.05.2022

Екслибрис Презареждане 5

Начало / Изложби / Екслибрис Презареждане 5

Към творбите

изложба – графика със специалното участие на Димитър Каратонев, Румен Нечев и Христо Найденов

27 април - 17 май 2022

Откриване – сряда, 27 април 2022 г., 18:00 часа 

От 27 април 2022-ра година Арт Галерия Ларго за пети път ще представи на варненската публика в изложбения си салон изложбата „Екслибрис Презареждане“. Традиционно в тези изложби представяме непоказвани творби от последното издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. За участие в четвъртото издание на конкурса на адреса на галерията бяха получени творби от 210 автори от 38 държави. Почетното жури на конкурса имаше нелеката задача да определи селектираните, призьорите и да подбере творбите за изложбата и за каталога на конкурса сред 574 изпратени творби. Изложбата с победителите и селектираните в четвъртото издание на конкурса беше открита през септември 2021 година. В текущата изложба ще покажем останалите творби, одобрени за участие в конкурса, които не бяха включени в каталога или в изложбата през септември. Ще видим непоказвани творби на световноизвестни имена като Иржи Бразда, Шигеки Томура, Лембит Лохмус, Луиджи Казалино, Йоланда Карбахалес, Васил Фенчак, Олег Набока, както и творби на по- млади автори като Федор Шурмельов, Марина Жвирбля, Михайло Дримайло и други. Варненската публика ще може да се докосне до магията на българската графика чрез някои от творбите на Калина Кралева, Веселин Дамянов- Вес, Майа Чолакова, Петър Чиновски и др.

В изложбата специално участие имат и трима обичани български автори- Димитър Каратонев, Румен Нечев и Христо Найденов. Димитър Каратонев ще се представи с няколко приказни графики, посветени на малкия град и морето. Румен Нечев, който беше член на Почетното жури в четвъртото издание на конкурса, участва със седем творби, изработени в неговата специална авторова техника и върху ръчно правена хартия. Христо Найденов, който е призьорът на първата награда на името на Йордан Петков в четвъртото издание на биеналето, ще представи 12 графики, посветени на дванадесетте зодиакални знаци. Христо създава творбите през 2019- та година, специално по покана на голяма китайска галерия.

Очакваме ви на откриването на 27 април, сряда, от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго на ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 17 май 2022. Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура".

Повече за специално гостуващите художници:

Димитър Каратонев е роден през 1978 г. в гр. Харманли. През 1996 година завършва ППГ „Васил Левски“ гр.Хасково в паралелка изобразителни изкуства. През 2005 година завършва специалност графика във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. От 2007 година членува в Съюза на българските художници. Участва в множество национални и международни изложби за графично изкуство, в това число международни биеналета и триеналета на графиката в Токио, Кремона, Гливице, Напока, Истанбул, Лодз, Буенос Айрес. Организирал над 20 самостоятелни изложби в Киев, София, Пловдив, Бургас, Варна, Сливен, Харманли. Носител е на множество награди, някои от които: Великотърновски университет, награда от галерия „Буларт“ за графика (2001), Награда за млад български график на биеналето за хумор и сатира в изкуството, Габрово (2003), Диплома и медал от биенале „Ex Libris“ в Полша (2007), Диплома за графика от биенале „Малки форми“ – Плевен (2008), Награда за рисунка на национално биенале на рисунката - Велико Търново (2015), Трета награда за графика на национална изложба Сирак Скитник -Сливен (2019), Награда за графика на биенале „Приятели на морето“ – Бургас (2020), Награда за живопис на балканско квадринале „Митове и легенди от моят народ“- Стара Загора (2020) и др. Живее и работи в Харманли.

Румен Нечев е роден през 1959 г. в град Смолян. През 1978 завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1986 година се дипломира във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“, в класа на проф. Христо Цацинов. Член е на СБХ, както и на Дружествата на пазарджишките и на пловдивските художници. Румен Нечев има над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина, както и участия в редица международни проекти, биеналета (Истанбул, Пекин, Сапоро, Сент Никлас, Варна и др.) и триеналета на графиката (Банкок, Канагава, Белград, София и др.). Носител е на повече от 20 различни престижни награди за творчеството си, някои от които са Втора награда и сребърен плакет на шестото Международно биенале на графиката, Варна (1991), Първа награда на Биеналето на малките форми, Плевен (2002), Първа награда за графика на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово (2003), Награда на фондация „Св. Св. Кирил и Методий” в ХІІ Международно биенале на графиката, Варна (2003), Награда за графика в Биенале „Приятели на морето”, Бургас (2012), Почетна награда за графика на Международен симпозиум „Оскар Кокошка”, Австрия (2012), Награда „Пловдив” за изобразително изкуство (2013), Регионална награда „Алианц – България” за графика (2014) и други. Негови творби са собственост на НХГ - София, Градските Художествени Галерии в София, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Колекция „Хелмут Мюлер” – Германия, Графичен кабинет „Ауербах” – Германия, Графичен кабинет при ДПХ – Пловдив, Графичен кабинет при ДБХ – Бургас, Графичен кабинет при Международно биенале на графиката – Варна, Графична колекция „Щайнер”, Батщебен, Германия, exlibris колекции (Белград, Пескара, Сент Никлъс, Анкара, Пекин), както и частни колекции в страната и чужбина. Живее и работи в Пловдив.

Христо Найденов е роден на 15 май 1971 г. в град Горна Оряховица. От 1994 г. до 1999 г. изучава графика в класа на проф. Никола Хаджитанев във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. От 2000 г. Найденов е асистент по графика в катедра „Графика“ във Великотърновския университет. Работи в областта на миниатюрата, илюстрациите и екслибриса. Има няколко самостоятелни изложби в България, Китай и участия в много екслибрис конкурси. Печели Почетна грамота в първото и третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна (2014- 2018), а във второто му издание е носител на Специална награда за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков (2016). Найденов е носител на награди от конкурси в България, Китай, Полша и др. Един от 30-те български участници в представителната изложба- графика "Рози и лъвове", курирана от Директора на Галерия Ларго Нели Вълчева и представена в Милано в рамките на 10-тия Международен екслибрис конкурс "Библиотека Бодио Ломнаго" през 2019 година. Живее и работи във Велико Търново.

Милена Димитрова, галерист

Медиите за нас:
- БНТ "Линия култура"
- Trio.bg
- новини 24/7
- Visit Varna
- програмата
- Културни новини

Пясъчна риба, Димитър Каратонев / Арт галерия Ларго

Пясъчна риба

Димитър Каратонев

Вотив VI, Румен Нечев / Арт галерия Ларго

Вотив VI

Румен Нечев

Зодия Телец, Христо Найденов / Арт галерия Ларго

Зодия Телец

Христо Найденов

Нощ и Ден, Димитър Каратонев / Арт галерия Ларго

Нощ и Ден

Димитър Каратонев

Спящи къщи

Димитър Каратонев

Полунощ

Димитър Каратонев

Вотив IX

Румен Нечев

Зодия Водолей

Христо Найденов

Вотив VIII

Румен Нечев

Зодия Овен

Христо Найденов

Зодия Рак

Христо Найденов

Лъч

Румен Нечев

Зодия Скорпион

Христо Найденов

Цвете

Румен Нечев

Утро над Титикака

Димитър Каратонев

Южна нощ

Димитър Каратонев

Тихата вода

Димитър Каратонев

Зодия Козирог

Христо Найденов

Дом

Румен Нечев

Зодия Лъв

Христо Найденов

Нощ над Санторини

Димитър Каратонев

Зодия Риби

Христо Найденов

Зодия Стрелец

Христо Найденов

Жълтата подводница

Димитър Каратонев

Зодия Везни

Христо Найденов

Пролет

Димитър Каратонев

Зодия Близнаци

Христо Найденов

Малка нощ

Димитър Каратонев

Exlibris Лаура Лиу "Аура"

Татяна Сиплевич

Exlibris По Йен Лий "Сатир и Дионис"

Татяна Сиплевич

Exlibris Масахито Сакамото "Цвете"

Татяна Сиплевич

Exlibris М. Кулби "Memento Mori"

Павел Хлавати

Вазата

Калина Кралева

Exlibris Рудас Б. "Чешки Готически Мадони"

Павел Хлавати

Exlibris Йозеф Бърч "Memento mori"

Олег Набока

Exlibris Рита Хоубен "Универсална жена"

Олга Крупенкова

Exlibris Хиро Ямагучи "Три грации"

Олег Набока

Exlibris Беноа Джуно "Даная"

Ирина Козуб

Exlibris В. Верешчагин

Александър Литкин

Exlibris Йен Лий "Червената шапчица"

Ирина Козуб

Exlibris Жанг Тонкинг "Ева"

Вера Станишевская

Exlibris Жиянг Ксу "Адам и Ева"

Вера Станишевская

Exlibris Йоп Слийп "Адам и Ева"

Вера Станишевская

Exlibris Карл Висерс "Риболов"

Алексей Бобрусов

Exlibris Стефан Висниевски "Metida"

Татяна Сиплевич

Exlibris Библиотека Бодио Ломнаго "Il viaggio di Marco Pollo II"

Алексей Бобрусов

Exlibris Библиотека Бодио Ломнаго "Il viaggio di Marco Pollo I"

Алексей Бобрусов

Зодия Дева

Христо Найденов

Exlibris Лиу Жонгруй

Александър Литкин

Кула II

Румен Нечев

Хълмът на боровинките

Димитър Каратонев

Exlibris Джианакос Ц.Ф. Ксотарис "Кариатида"

Ишу Джиндал

Exlibris Жак ван Пер "В крушова градина"

Юлия Процишин

Exlibris По Йен Лий "Жена на езда"

Ишу Джиндал

Exlibris Ханс Манч "Адам и Ева"

Ирина Козуб

Exlibris Ли Куи "Ацис и Галатея"

Наталия Чернецова

Exlibris По Йен Лий "Първи сняг"

Олга Крупенкова

Exlibris Ли Куи "Амур и Психея"

Наталия Чернецова

Exlibris Feichang "Богатство"

Юлия Процишин


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия