Парченца мелодия

самостоятелна изложба-акварел и рисунка на Милена Димитрова
24.04. - 07.05.2014

Парченца мелодия

Начало / Изложби / Парченца мелодия

Към творбите

самостоятелна изложба - акварел и рисунка на Милена Димитрова

24 април – 07 май 2014

            От 24 април 2014 год. в деветдесетата поред изложба арт галерия “Ларго” ще представи първата самостоятелна изява на младата варненска художничка Милена Димитрова. Милена е силно свързана с музиката още от малка – свири на пиано, на китара, пее дълги години в „Сребърни звънчета”. По-късно като ученичка в Националното училище по изкуствата Милена е заобиколена от млади музиканти, отдадени на своя инструмент и на любовта си към музиката и това става непресекващ извор на вдъхновение за нея. Така естествено идва и темата на дипломната й работа: музикантите – инструменталисти. На тях е посветена и първата й изложба, наречена „Парченца мелодия”. Очертаваща се като добър рисувач, Милена  ще представи серия портрети на музиканти и на свои близки приятели, с които абитуриентката дава заявка за бъдещо сериозно развитие в портретния жанр. Експозицията се допълва от няколко морски пейзажа с акварел, както и две пана от гипс, получили комплиментите на професионални художници. Финалния акцент на изложбата откриваме в парченце мелодия, заключено в бронзовата пластика на полюшващ се в ритъма на музиката саксофонист.

            Като „Парченца мелодия” младата художничка реди серия портрети на музиканти, всеки от тях потънал в своята музика и в общуването със своя инструмент. Изключително лични моменти, претворени от варненката в балансирана комбинация от любопитство към преживяването, трепет от откриването и преклонение пред магията на общуването на твореца-музикант с неговия инструмент. Това сакрално общуване, превръщащо се в посветеност, впечатлява слушателя и го кара да тръпне, потъвайки в музикалната интерпретация. В акварелите и рисунките на Милена саксофонисти, цигулари, млада виолончелистка оживяват чрез музиката и вдъхновената четка на художничката. Като миниатюрни музикални фрагменти картините разгръщат пред нас нежния, уютен и носталгичен свят на музиката. От едната картина се носи джазова импровизация, сладка и лепкава като знойна лятна нощ, в друга преминал през времето тъжен цигулар ни разказва чрез гласа на своята цигулка за онези „…много хора (които) ….. сутрин тъжни и смълчани…. вървят със скрити рани…”. В друга импровизация със сух пастел „Споменът” за минала любов като че ли изплува от бялата мъгла в нежната мелодия на кларинет. И така от картина на картина се разгръща една безкрайна мелодия, сътворена от парченца любов, вдъхновение  и посветеност.

   Изложбата в „Ларго“ продължава до 07 май. Повече за художничката в секция "Автори" на сайта. 

                                                                                                            Нели Вълчева, галерист

Плакат на изложбата

Спомен

Милена Димитрова- Лена

Тъжни и смълчани

Милена Димитрова- Лена

Sold Out

Тъжни и смълчани....

Милена Димитрова- Лена

Млади и красиви

Милена Димитрова- Лена

Sold Out

Саксофонист

Милена Димитрова- Лена

Джаз

Милена Димитрова- Лена

Пейзаж с лодки

Милена Димитрова- Лена

Sold Out

Портрет на мама

Милена Димитрова- Лена

Полина

Милена Димитрова- Лена

Моника

Милена Димитрова- Лена

Мечта

Милена Димитрова- Лена

Sold Out

Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия