Петър Мичев

самостоятелна изложба - живопис
08. - 28.05.2014

Петър Мичев

Начало / Изложби / Петър Мичев

Към творбите

самостоятелна изложба-живопис

08 - 28 май 2014

          От 08 май 2014 год. в деветдесет и първата поред изложба арт галерия “Ларго” ще представи плевенския художник Петър Мичев. Двадесетте творби, рисувани за Варна, авторът е населил с любимите си женски образи. За плевенчанина център на Вселената, основна тема в творчеството му и най-силно вдъхновение си остава жената.За нея художникът казва: „За мен жената е земя, тя ражда, силна е като земята. Аз съм й роб, затова в моите картини нежният пол е мечтание”. Като истински познавач художникът изследва многоликата женска природа. Педро я рисува веднъж като нежна любима, друг път като майка и закрилница, в трета картина като митологична русалка, сякаш дошла при нас от дълбините на въображаеми светове. Тя е ренесансова мадона или чиста и непорочна девица, но и млада амазонка или чувствена изкусителка. И така, творба след творба, художникът реди образи като стихове или притчи и ни води за ръка из необятните светове на въображението на артиста.

            Изключително емоционален, енергичен и експресивен като човек, в картините си плевенчанинът сякаш става друг човек. Вглъбява се, потъва в своите светове – емоцията е напълно овладяна, композициите са изчистени от излишни подробности и са съсредоточени изцяло върху центъра, който в почти всичките му творби е женски образ. За повече от четиридесетте години творчески път Петър не се уморява да изследва загадъчната женска природа. С упование той отново и отново претворява различните лица на жената, така както може да ги види само един истински творец. Ренесансовата красота на мадоната с гълъб, кацнал на рамото й („Мечтание с птица”), ни напомня за Ботичели и Да Винчи. В „Пеперуда” художникът сравнява младата, непорочна девойка с пеперуда - и двете излъчващи уязвимост, крехкост и красота. В някои от творбите лъха еротика, която възпламенява въображението на зрителя. В „Игра с конче” младата амазонка излъчва чувственост, линията на рисунъка следва гальовно нежните извивки на тялото, позата е деликатно-предизвикателна и изпълнена с еротика. В творбата „Червено грозде” откриваме жената-изкусителка, потънала в огнено-червен колорит. Фигурата й се полюшва меко и плавно в ритъма на сластен танц, шалът нежно се разстила, обгръщайки фигурата, прикривайки-откривайки извивките на тялото. Картината излъчва хипнотичност, героинята е като източна принцеса, излязла от приказките. 

            Но освен магична изкусителка, жената за Педро е и любима, и майка. Две от творбите в изложбата са посветени на светостта на майчинското чувство, на съкровеното, безмълвно общуване между майката и нейното дете. Зорко бдяща над съня на своята рожба, тя е опората на Всемира, отдадена на своята най-важна мисия – да дава живот, да го пази, да го закриля.

            Елате да се насладите на тази емоционална, вълнуваща експозиция, която не ще ви остави безразлични. Изложбата продължава до 28 май. 

            Повече за художника Петър Мичев в секция „Автори” на сайта.

Нели Вълчева, галерист

Плакат на изложбата

Мечтание с птица

Петър Мичев

Игра с конче

Петър Мичев

Червено грозде

Петър Мичев

Пеперуда

Петър Мичев

Майчинство

Петър Мичев

Черешки

Петър Мичев

Великден

Петър Мичев

Преспански русалки

Петър Мичев

Обич

Петър Мичев

Майчинство

Петър Мичев

Бяла лястовица

Петър Мичев

Свиреща с черешки

Петър Мичев

Двама

Петър Мичев

Мечтание с везнички

Петър Мичев

Две моми

Петър Мичев

Настроение II

Петър Мичев

Мечтание с грозде

Петър Мичев

Любовта

Петър Мичев

Червена ябълка

Петър Мичев

Мечтание със зелена котка

Петър Мичев

Мечтание с грозде

Петър Мичев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия