Стефан Георгиев

самостоятелна изложба-живопис и смесена техника
01. - 21.11.2013

Стефан Георгиев

Начало / Изложби / Стефан Георгиев

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис и смесена техника

01 – 21 ноември 2013 г.

            От 01 ноември 2013 г. в осемдесет и петата поред изложба Арт Галерия "Ларго" ще представи търновския художник Стефан Георгиев. Той е сравнително непознат за Варна, тъй като двете му самостоятелни изяви в морския град са били преди 17-18 години. Роден в града на болярите Велико Търново, авторът дълги години живее и работи в Гърция, попивайки тамошните културни традиции и пречупвайки ги през своите творчески виждания. Може би заради този дълъг престой на юг в картините му преобладават топли, южни цветове и колорит – златно-жълто, оранжево, огнено-червено, тюркоазено-зелено, охра, наситено-кафяво. В изложбата ще видим над 25 картини живопис и смесена техника. Освен вълнуващи женски образи, в творбите ще открием натюрморти и фигурални композиции, изпълнени с много финес и уникални технически похвати. Характерно за автора е, че в много от картините използва златно и сребърно фолио, плат, дантела, както и естествени материали от природата – маслинови листа, клонки. 

   За творчеството на Стефан Георгиев известният византинист и преводач д.ф.н. Евелина Минева казва: „От оптимизма и вярата в живота произтича основната идея, която пронизва творбите на Стефан: изначалната и непреходна стойност на съзидателността. Без нея животът е немислим, губи същността и предназначението си. Художникът превъплъщава тази идея в традиционните символи на плодородието – плодове като ябълката и нара, слънчогледа, рибата, която зачева безброй яйца, но преди всичко жената. Жената, както във всяко класическо и непреходно творчество, е централен образ в картините на Стефан. Макар че носи различни митологични, религиозни и легендарни маски (Европа, Ева, Богородица, Музите, славянските самодиви и др.) е реална и автентична, защото е представена в нейните истински житейски роли: майка, любима, закрилница, светица. Наред с нея съществуват и други образи и символи, които придават историческа и диахронна перспектива на композициите: антични колони, кръстове, ключове, древни герои и митологични същества (Адам, Икар, Херакъл, совата на Атина, възлюбеният и възлюбената от „Песен на песните”). От картина на картина пред очите ни се разгръща един празник на красотата, на радостта от живота и на почитта към вечните и неуязвими човешки ценности. И всичко това, претворено с декоративните изразителни средства на традицията на сецесиона, която художникът е усвоил до съвършенство, обогатявайки я с личния си опит от родната традиция, с личната си мъдрост и чувственост. Традиция и личност, красота и автентичност, привлекателност и топлота, умение и естественост - всичко това събрано само в няколко метра канава и хартия...”

            Изложбата в галерия „Ларго” продължава до 21 ноември. 

            За художника:

     Стефан Георгиев е роден на 24 юни 1954 в гр. Велико Търново. През 1974 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък. Продължава обучението си във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, във факултета поИзобразително изкуство. Работи в областта на живописта, илюстрацията и батика. Има над 20 самостоятелни изложби в цяла Европа – София, Варна, Пловдив, Бургас, Амстердам,Атина, Берлин и др. От 2000 до 2012 год. живее и работи в южната ни съседка Гърция, където има множество участия в групови изложби както и няколко самостоятелни изяви. За този период Стефан Георгиев е илюстрирал 12 книги. От 2007-ма година е член на Съюза на художниците в Гърция – ЕЕТЕ. Негови картини има в много галерии и частни колекции в Европа, САЩ, Канада и Хонг Конг. Понастоящем живее и работи в родния си град Велико Търново.                                                                                                          

                                                                                                            Нели Вълчева, галерист

Плакат на изложбата

Топло

Стефан Георгиев

Морски легенди

Стефан Георгиев

Южен полъх I

Стефан Георгиев

Южен полъх II

Стефан Георгиев

Изблик

Стефан Георгиев

Вест

Стефан Георгиев

Черната овца

Стефан Георгиев

Слънчогледи

Стефан Георгиев

Утро

Стефан Георгиев

Пикник

Стефан Георгиев

Старият гоблен

Стефан Георгиев

При рибаря

Стефан Георгиев

Добра случка

Стефан Георгиев

Агресия

Стефан Георгиев

Симбиоза

Стефан Георгиев

Натюрморт с нарове

Стефан Георгиев

Златен поднос

Стефан Георгиев

Вън от Рая

Стефан Георгиев

Носталгия

Стефан Георгиев

Срещи I

Стефан Георгиев

Срещи II

Стефан Георгиев

Нарове

Стефан Георгиев

Златен поднос II

Стефан Георгиев

Натюрморт I

Стефан Георгиев

Натюрморт 1

Стефан Георгиев

Лидер

Стефан Георгиев

Пикник

Стефан Георгиев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия