Носталгично

26.03. - 15.04.2009

Носталгично

Начало / Изложби / Носталгично

Към творбите

самостоятелна изложба-живопис на Бончо Асенов

26 март - 15 април 2009 г.

В четвъртък, 26 март 2009 г. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, се открива живописна изложба под надслов - “Носталгично”. Седмата поред изложба в новата арт галерия на Варна представя най-новите платна на Бончо Асенов.

Любима тема на твореца са старите български къщи, селца, манастирите, всички онези сакрални места, съхранили българския дух. В неговите пейзажи оживява неповторимата атмосфера на градовете и селцата ни, където отделната постройка, било то историческа сграда или най-обикновена рибарска хижа, са превърнати в знак на миналото, в свидетелство на историята. Духът на българските селца, носталгията по малкото останали непокътнати от времето и урбанизацията кътчета на родината ни са темите, които вълнуват и терзаят сърцето на твореца. И той излива тези свои терзания и копнежи в няколко цикъла картини - “На морския бряг”, “Родопски пейзажи” и др., от които ще видим картини в настоящата изложба.

Пейзажите на Бончо Асенов са белязани от изключителна стилизация и декоративност, прецизност и невероятен усет към детайла и това помага творбите му да имат това силно въздействие върху зрителя. Колоритните фасади, приятните топли гами са в противовес, но и в симбиоза с ярките, лазурно сини или буреносно мастилени небеса в картините му. От платната му струи светлина, всяко кътче в света на Бончо Асенов е обляно в слънчеви лъчи. И това придава на творбите му този неповторим и уникален колорит и рисунък, който прави картините му разпознаваеми, където и да ги видим по света.

За художника:

Бончо Асенов е роден през 1950 г. в Кюстендил. В творческата му визитка фигурират награда “Струма” за живопис, участия в Световното биенале на изкуствата в Базел, Швейцария, Златен медал от Салона за изящни изкуства в Марвил, Франция през 2006 г. и участия в повече от 70 изложби в страната и чужбина. По важните от тях са индивидуалните му изяви в Тулуза, Франция – 1990, 1996 и 1999 г., Торонто, Канада – 1992 г., Глазгоу, Шотландия – 1992, 1996 г., Хелзинки – 1994 г., Рио де Жанейро и Ресифе, Бразилия- 2003 г., където вестник “Трибуна дьо Бразил” пише: “Бончо Асенов е едно от най-важните имена на съвременното българско изкуство”. Заслужено признание художникът получава от японските ценители, където най-известните токийски галерии “Такашимая” и “Тобо” откупуват над 100 негови картини. Платна на Бончо Асенов са притежание на частни колекции във Франция, Мексико, Италия, Германия, Швейцария, Финландия, Гърция, Испания, Канада, Япония, САЩ, Великобритания, Кувейт, Южна Корея и др. Живее и работи в София.

Нели Вълчева, галерист

Край морето, Бончо Асенов / Арт галерия Ларго

Край морето

Бончо Асенов

Църква, Бончо Асенов / Арт галерия Ларго

Църква

Бончо Асенов

Зографски манастир, Бончо Асенов / Арт галерия Ларго

Зографски манастир

Бончо Асенов

Рибарски кей, Бончо Асенов / Арт галерия Ларго

Рибарски кей

Бончо Асенов

Есен

Бончо Асенов

Носталгично

Бончо Асенов

Преображенският манастир

Бончо Асенов

Родопски пейзаж

Бончо Асенов

Созопол

Бончо Асенов

Цикъл Старите къщи в Трънско - село Банкя

Бончо Асенов

На морския бряг

Бончо Асенов

Слънчев ден

Бончо Асенов

Край Елена

Бончо Асенов

Край Хвойна

Бончо Асенов

Мотив от Родопите

Бончо Асенов

Храм

Бончо Асенов

Несебър

Бончо Асенов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия