Експресивно

27.11. - 10.12.2008

Експресивно

Начало / Изложби / Експресивно

Към творбите

самостоятелна изложба - живопис на Детелина Здравкова

27 ноември - 10 декември 2008 г.

На 27 ноември 2008 г. във Варна, на ул. Тодор Икономов 1 отвори врати нова галерия. Арт галерия Ларго стартира с изложба на варненката Детелина Здравкова. Живописните платна, които художничката показва са обединени от заглавието “Експресивно”. Това е първата самостоятелна изложба на авторката и представя картини, създадени през цялата 2008-ма година.

Детелина Здравкова е завършила езикова гимназия и после – Стопанска Академия в Свищов. Дълги години е работила в банковата система. Рисува от малка, но не е показвала картините си. Преди няколко години създава своя фирма и започва да се занимава с web дизайн и реклама. Това като че ли провокира у нея още повече желание да рисува и смелост да покаже картините си пред приятели. Те имат голям успех и доста бързо се продават. Това дава и идеята за изложба, която да покаже на по-голям кръг от хора тези прекрасни творби.

“Експресивно” представя живописни платна, в които морската тематика се редува с градски или селски пейзажи. В произведенията на художничката личи техният спонтанен характер, зад който съзираме удоволствието от творческото себеизразяване и експресивното изливане на чувства и емоции. Самата художничка споделя, че обича да рисува пейзажи, особено морето, което силно й въздейства. Рисува още треви, полета, особено е изкушена от селския натюрел.

Детелина Здравкова не обича тъмните и тежки тонове, мрачните образи – те й навяват тъга и подтискащи чувства. Затова любими са й топлите цветове – жълто, кафяво, охра, червено, оранжево, а творбите й са наситени със светлина, цветовете излъчват енергия и емоции. Работи основно с маслени бои върху платно и рисува най-често с шпакла, като смесва боите директно върху платното. Това й дава възможност за доста смели експерименти и неочаквани ефекти в картините, като великолепните и неочаквано изразителни вертикални небета, които бързо станаха нейна запазена марка.

Според авторката, живописта трябва да създава позитивно настроение, трябва да е източник за зареждане на душата. Затова и картинтите й са съчетание от ярка експресивност и поетично въображение. От тях струи светлина, която вълнува и провокира, кара те да се усмихваш и да мечтаеш, напомня ти, че светът е едно прекрасно място и не трябва да забравяме да му се наслаждаваме и да мечтаем.

Нели Вълчева, галерист

Ветроходна надпревара, Детелина Здравкова / Арт галерия Ларго

Ветроходна надпревара

Детелина Здравкова

Морски светлини, Детелина Здравкова / Арт галерия Ларго

Морски светлини

Детелина Здравкова

Релакс

Детелина Здравкова

Огън

Детелина Здравкова

Топло

Детелина Здравкова

Златно море

Детелина Здравкова

Котел

Детелина Здравкова

Лодки

Детелина Здравкова

Топла зима

Детелина Здравкова

Жълто-зелено море

Детелина Здравкова

Снимки от откриването на изложбата


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия