Инсомния

11. - 29.06.2010

Инсомния

Начало / Изложби / Инсомния

Към творбите

самостоятелна изложба-живопис на Димитър Митаров - Митара

11 юни - 30 юни 2010 г.

В петък, 11 юни 2010 г. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, се открива тридесетата поред изложба, която представя маслени платна на варненския художник Димитър Митаров - Митара.

Самобитен и изключително колоритен, Митара е един различен художник. Малкото на брой изложби на твореца карат неговите почитатели да очакват с нетърпение поредната му изява. А причина за тези редки изяви е творческото кредо на автора – при Митаров всяка картина е плод на вдъхновение и творчески екстаз. Ако няма вдъхновение – няма картина. Димитър не е от т. нар. “поръчкови художници”. Затова и картините му са малко на брой, но дълбоко изстрадани и лични. Героите му са тъжни клоуни или мислители, древни императори, завърнали се за миг при нас в картините му, или хора, изпаднали в съзерцание.

Димитър Митаров работи само и изключително портретна живопис и натюрморти. Героите на неговите портрети са от лично негов, измислен свят. Често разработва един и същи образ, обличайки го в различни костюми и настроения. Образите от картините му са най-често меланхолични или вглъбени, замислено гледащи напред, някъде далед над рамото на зрителя. Като закачка от време на време авторът рисува по някой “Продавач на щастие” или клоун, гледащ ни дяволито иззад големия си нос и смешна шапка. Но най-често героите му са тъжни, може би защото и съдбата на автора им през годините е трудна. Но въпреки това Митара ни вдъхва оптимизъм, рисувайки минорните настроения на героите си с ярки, наситени цветове, в палитрата му преобладават най-интензивните тонове на червеното и жълтото – любимите цветове на художника. Цветове, символ на бурните страсти, енергията и силата на живота.

Заповядайте да видите тази различна изложба, защото дванадесетте платна на автора може би няма да допаднат на всеки, но и определено няма да оставят никого безразличен.

За художника:

Димитър Митаров - Митара е роден на 28 октомври 1957 г. във Варна. Работи в областта на маслената живопис, като основно разработва фигурални композиции и натюрморти. От 1984 год,. взема участие в много национални ОХИ. От 2000 г. е член на Сдружението на варненските художници. Има шест самостоятелни изложби в различни варненски галерии. Негови творби са притежание на колекционери от България, Германия, САЩ, Хърватия, Гърция, Полша, Русия. Живее и работи във Варна.

Нели Вълчева, галерист

Инсомния, Димитър Митаров-Митара / Арт галерия Ларго

Инсомния

Димитър Митаров-Митара

Вчера беше късно II, Димитър Митаров-Митара / Арт галерия Ларго

Вчера беше късно II

Димитър Митаров-Митара

Ecce Homo

Димитър Митаров-Митара

Не ме разсмивай II

Димитър Митаров-Митара

Синухе, или така каза царят Минотавър

Димитър Митаров-Митара

Авадон

Димитър Митаров-Митара

Носталгично за Бялковци

Димитър Митаров-Митара

Не ме разсмивай III

Димитър Митаров-Митара

Арлекин

Димитър Митаров-Митара

И не питай какво ще бъде утре

Димитър Митаров-Митара

Жена в черно

Димитър Митаров-Митара

Продавач на щастие

Димитър Митаров-Митара


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия