Зависими пространства

04. - 17.03.2010

Зависими пространства

Начало / Изложби / Зависими пространства

Към творбите

самостоятелна изложба-литографии на Георги Динев

04 - 17 март 2010 г.

В четвъртък, 04 март 2010 г. в арт галерия “Ларго” се открива двадесет и петата поред изложба, която ще представи бургаския художник Георги Динев. Въпреки че е “съсед”, Георги Динев не е гостувал във варненските изложбени салони от 2006 г. Сега в залите на Арт Галерия “Ларго” бургазлията ще покаже около 20 литографии, акварели и рисунки, правени именно през тези последни 4 години.

“Зависими пространства” е мотото на изложбата, заимствано от заглавието на серия литографии. В тях отново ще открием любимите теми на автора – въображаеми светове, парченца съновидения, препратки към едно непознато минало, към едно предвкусвано бъдеще. В творбите са “заключени” непознати светове, но кой знае защо ние ги чувстваме близки и някак уютни. Може би авторовото послание е именно такова, че и непознатите пространства са зависими от нашите, познати пространства и тази зависимост ни помага да преодолеем преградите между тях, преградите на нашите страхове или предразсъдъци, на инертността и безразличието. И когато ги преодолеем, навлизаме в един нов, вълнуващо-загадъчен свят, в едно космично пространство, което ни обогатява с непознати емоции и непребродени пространства – пространствата на авторовото въображение.

За Георги Динев известният изкуствовед и директор на ГХГ- Стара Загора Марин Добрев казва: “Картините му са за ония, които умеят да пътуват насън; за ония, чието въображение може да лети наяве; за ония, които обичат раждащата се от багрите светлина. За там са необходими златният ключ на вярата, съхраненият от детството блян и радостта от хармонията на цветовете..... Близо две десетилетия Георги Динев пътува в зримия свят на невидимите неща. Като Алиса в страната на чудесата той се рее из очарованието от иреалното пространство на своето въображение. Там, с убедителността на живописната си дарба, той събира християнско смирение и езическа страст, мъдрост и емоция, митични цивилизации и съвремие, легенди и видения. Там са приказките, които сам измисля и поднася в зрим разказ – своеобразните си притчи за човека и неговия дух.”

За художника:

Георги Динев е роден през 1959 г. в Бургас. Завършва Художествена гимназия в гр. Казанлък през 1978, а през 1984 - ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” във Велико Търново със специалност „живопис“. Работи в областта на живописта, графиката и монументалните изкуства. От 1982 г. до днес участва в много национални и международни изложби, по важни от които: Международно триенале по реалистична живопис в София (1989), Международно биенале на графиката във Варна (1989, 1991, 1993), Международно биенале на миниатюрата в Торонто – Канада (1990), Съвременна българска графика в Адис Абеба – Етиопия (1991), групови изложби в Брюксел, Лиеж, Малмеди – Белгия (1991-92), групови изложби в Париж и в Холандия (1992), групова изложба в Ливорно – Италия (1997), Международно квадриенале на живописта „Митове и легенди на моя народ”-Стара Загора (2004, 2008), Биенале на графиката в Истанбул, Турция (2008). Има повече от 30 самостоятелни изложби в Бургас, Варна, София, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Казанлък, Берлин. Истанбул, Анталия, Алания, Ню Джърси-САЩ. Негови картини се намират в ГХГ на Бургас, Стара Загора, Раднево и Балчик, както и в галерии и частни колекции в България, Германия, Франция, Швеция, Италия, Русия, Белгия, Канада, Холандия и САЩ. От 2006 г. е председател на Дружеството на художниците в град Бургас.Член е на Съюза на българските художници. Живее и работи в Бургас.

Нели Вълчева, галерист

Началото на един дълъг сън

Георги Динев

Зависими пространства III

Георги Динев

Праисторическа гора

Георги Динев

Есенен листопад

Георги Динев

Сътворение

Георги Динев

Далече, далече

Георги Динев

Април

Георги Динев

Януари

Георги Динев

Есенни ята

Георги Динев

Кратък сън на разсъмване

Георги Динев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия