Хикмет Четинкая

самостоятелна изложба - живопис
07. - 26.03.2013

Хикмет Четинкая

Начало / Изложби / Хикмет Четинкая

Към творбите

самостоятелна изложба-живопис

07 март - 26 март 2013 г.

От 07 март 2013 год. в седемдесет и петата поред изложба арт галерия “Ларго” ще представи за първи път със самостоятелна изложба във Варна турския художник Хикмет Четинкая. С тази изложба галерията прави заявка за превръщането си от регионална в модерна европейска галерия, представяща не само български художници, но и гостуващи автори от други държави. Четинкая ежегодно се представя със самостоятелна изложба в елитната пловдивска галерия „Аспект“. Жизнерадостният и космополитен художник има сантимент към българската публика, която го приема изключително сърдечно и със симпатии. Вероятно това се дължи най-вече на колоритните му творби, разработващи една-единствена, но лесно разпознаваема тема – красотата на цветята и по-конкретно – на маковете. Скептиците ще се учудят как един творец може да се ограничи само в една тема или един творчески обект. Но фактите говорят най-красноречиво - реализирни повече от 52 самостоятелни изложби в Турция и Европа, участия в повече от 400 групови изложби, носител на Наградата за професионален успех на Ротари клуб - Каваклъдере, със собствени студия и школи с ученици в Анкара и Париж, член на Международния Съюз на художниците на пластичното изкуство – само това е достатъчно да покаже успеха, завоюван от Хикмет.

В двадесет и петте картини, изложени в галерия „Ларго“ ще открием основният обект на творческите търсения на турския художник – полското цвете мак. Изненадващо е как един-единствен образ може да бъде претворен и изобразен по толкова различни начини. Различни сезони, различни часове на деня, различни състояния на природата и маковете, тези нежни и ефирни цветя са съвсем различни. Един път са огнени и жизнени, друг път крехки и меланхолични, трети път са странно отчуждени от зрителя, в черно-бели ескизи, сякаш авторът иска да подчертае кърваво-червения им цвят още по-силно. Интересен избор за любимо цвете – в природата макът е символ на ярката индивидуалност, но и на нетрайността, на девствената чистота, съчетана с дивата непокорност. Макът сякаш е олицетворение на най-бунтарските човешки качества – ярък, цветен, жизнен, непокорен, огнен, блясващ и изгасващ за един ден, неподдаващ се на опитомяване и култивиране.

Ето и някои разсъждения на самия художник за неговият избор: „Наблюдавайки маковете, аз осъзнах, че те имат особено излъчване, което не е лесно да уловиш. Но след десет години наблюдения смятам, че маковете са като ориенталските танцьорки – можеш да им се възхищаваш, но не можеш да ги докосваш” – споделя Хикмет, визирайки нетрайността на мака, ако го откъснеш. „Затова мога да кажа, че те са независими, мимолетни, непокорни и не могат да се култивират. Те по-скоро ще умрат, отколкото да оцелеят, затова нямат търговска стойност. Техните ярки червени венчелистчета се появяват и изчезват бързо. Те са нежните невести на полетата, защото на турски „мак” означава „малка невеста”.

Изложбата в „Ларго“ продължава до 26 март.

За художника:

Хикмет Четинкая е роден през 1958 г. в гр. Коня, Турция. През 1982 година се дипломира във факултета по изобразително изкуство на Университета «Гази» в Анкара. Занимава се с изследвания, свързани с методите на обучение по изобразително изкуство, създава студио, носещо неговото име, и в последствие създава художествените галерии «Чанкая» и «Хера». Участва в създаването на студия за изобразително изкуство в Генералното Управление на Автомобилните пътища, Генералното Управление по водоснабдяването, Департамента на външната търговия и хазната, Щаба на въздушната логистика и други учреждения и организации, преподава уроци по рисуване и предоставя консултации в областта на изобразителното изкуство. През 2001 година е поканен да участва в Международния Световен Художествен Панаир в Стокхолм, Швеция. През 2002 година открива студио за художествено изкуство в Париж, а по-късно и художествена галерия. Със свои приятели художници организира изложби в Атина, Москва, остров Кипър и гръцките острови (Патмос, Гирит, Санторини, Миконос), а три пъти в Париж представя сборни изложби под името «Вдъхновение, идващо от Анадола», като се старае да превърне тези изложби в традиционни. Хикмет Четинкая активно участва в художествения живот в Турция – предимно в Истанбул и Анкара; реализирал е 93 самостоятелни изложби, 23 от които в чужбина. Има участия в повече от 400 групови изложби. Носител е на Наградата за професионален успех на Ротари клуб-Каваклъдере през 2006 и 2007 г. Художникът работи в студията си в Анкара и Париж и е член на Международния Съюз на Художниците на Пластичното изкуство.

Нели Вълчева, галерист

Макове I, Хикмет Четинкая / Арт галерия Ларго

Макове I

Хикмет Четинкая

Макове II, Хикмет Четинкая / Арт галерия Ларго

Макове II

Хикмет Четинкая

Макове III, Хикмет Четинкая / Арт галерия Ларго

Макове III

Хикмет Четинкая

Макове XX

Хикмет Четинкая

Макове XXI

Хикмет Четинкая

Макове IV

Хикмет Четинкая

Макове V

Хикмет Четинкая

Макове VI

Хикмет Четинкая

Макове VIII

Хикмет Четинкая

Макове IX

Хикмет Четинкая

Макове X

Хикмет Четинкая

Макове XI

Хикмет Четинкая

Макове XII

Хикмет Четинкая

Макове XIII

Хикмет Четинкая

Макове XVII

Хикмет Четинкая

Макове XVIII

Хикмет Четинкая

Макове XIX

Хикмет Четинкая


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия