Илия Желев

11. - 24.12.2008

Илия Желев

Начало / Изложби / Илия Желев

Към творбите

Арт Галерия Ларго представя приказния живописен свят на ИЛИЯ ЖЕЛЕВ

Хитов художник в Германия реди картини в новата галерия на Варна

Изложба - живопис на Илия Желев се открива на 11 декември 2008 г. в новата арт галерия на Варна - „Ларго“, на ул. Тодор Икономов 1. Изложбата ще продължи до 24 декември 2008 г.

Илия Желев е български художник‚ чиито картини повече от десетилетие са особено уважавани от познавачите на запад. От 1994 година негови произведения могат да се видят и купят в галерия Пранерщрасе – Мюнхен. Благодарение на своето естетическо внушение те вече са намерили място в многобройни частни колекции. Илия Желев е изключително добре приет, ценен и купуван от колекционерите и познавачите в Германия, Швейцария, Франция, Италия, Австрия, Холандия, Люксембург. Нещата, което отличават този българин като художник, заедно с неповторимия му почерк, са неговият омайващ колорит и прелестният му изказ.

Един от най-талантливите и успешни наши творци е роден в града на художниците - Пловдив през 1961 година. Завършва живопис в Търновския университет през 1987 год. Талантът му избухва ярък и неотразим още в първите години след дипломирането му, в резултат на което за последните 20 години той натрупва внушителна творческа биография – над 60 участия в самостоятелни и групови изложби. И което е по-интересното, повече от две-трети от тези участия са в изложби в чужбина. Само през последните 3 години Желев има над 20 изложби зад граница – в Берлин, Хановер, Дюселдорф, Анкара, Истанбул, Мюнхен, Страсбург, Цюрих ...

Ние като българи можем само да се гордеем, че един наш съвременник, при това творец, е посланик на българския талант в Европа. Защо се получават нещата при Илия Желев? Защо в това трудно и бездуховно време има творец като него, чийто картини се продават още преди да им е „изсъхнала боята“? Може би отговорът се крие в яркият и топъл колорит‚ магическата хармония и игра на багрите на неговите картини. Светът на Илия Желев се състои от малки късчета. Картините му са сбор от многобройни миниатюри. Отделните елементи на пъстрите мозайки водят от една страна собствен живот, а от друга се вмъкват в една обща картина, изпълнена с магия. В това обединение от миниатюри, редом с конкретните образи, стоят чисти абстракции. Там има и селски къщи, малки мъже и жени, и бебе в количка, кучета, велосипеди, луна и звезди. Художникът дава път и на дъжда - облак тук, капка там, лодка сред вълните се отправя на пътешествие. Целият този цветен приказен свят е нарисуван сякаш от ръката на дете‚ богат на асоциации и символики‚ на видения‚ спомени и мечти. Така може да рисува само художник‚ запазил в себе си чистотата и искреността на детската душа‚ творец с добро сърце‚ с будни сетива и изострена чувствителност‚ който дълбоко вярва‚ че красотата и хармонията ще спасят света.

Нели Вълчева, галерист

Синя луна, Илия Желев / Арт галерия Ларго

Синя луна

Илия Желев

Замък, Илия Желев / Арт галерия Ларго

Замък

Илия Желев

Бяла къща, Илия Желев / Арт галерия Ларго

Бяла къща

Илия Желев

Нощ

Илия Желев

Следобед

Илия Желев

Червена риба

Илия Желев

Страна на птици

Илия Желев

Круиз

Илия Желев

Игра

Илия Желев

Отплуване

Илия Желев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия