Илия Желев

самостоятелна изложба-живопис
24.04. - 23.05.2013

Илия Желев

Начало / Изложби / Илия Желев

Към творбите

самостоятелна изложба - живопис

24 април – 23 май 2013 г.

Повече от 15 години Илия е търсен художник на международната художествена сцена в Европа. От 1994-та негови произведения могат да се видят и купят в галерия Пранерщрасе – Мюнхен. Благодарение на своето естетическо внушение те вече са намерили  място в многобройни частни колекции. За Желев професор д-р Стефан Станев казва: „Всичко има  в картините му: горещото южно слънце и писаните възрожденски къщи на Стария Пловдив‚ пламтящите багри на родопските халища и зелените планински ливади‚ синьото небе с червените луни над нашепващия легенди Царевец‚ символите в резбованите тревненски тавани и икони… От всичко това ще намерите в картините на Желев‚ пречупено през вътрешната му чувствителност и светоусещане и предадено на белия лист в една феерия от багри‚ символи‚ знаци и цветни хармонии‚ в едно приказно вълшебство‚ което те грабва‚ захласва и омайва.”

С творбите си пловдивчанинът е своеобразен посланик на България в множество европейски градове, където е редил изложби. През миналата година негови творби бяха изложени редом с оригинали на Марк Шагал в съвместна изложба в Германия през март. “Две села, два свята - Марк Шагал и Илия Желев” се наричаше проектът, осъществен в Хамбург и Берлин от престижната галерия “Менсинг”. Това е голямо признание не само за художника, но и за високото качество на съвременното българско изкуство.

Изтъкнатият изкуствовед проф. Ралф Ренсман пише в една от речите си за изложбите на Желев: „В наситеността при наслагването на цветовете българинът се изявява като последовател на руснака Марк Шагал, един от четиримата безсмъртни на класическото модерно изкуство. Желев е сроден по душа с непринудеността  на Шагал. Както скромният с поведението си руснак е бил рисуващ поет в царството на един загадъчен откъснат свят, така и творецът Желев е очарователен разказвач в сферата на приказното. Сглобявайки  по нов начин своя свят от фантазии, той стига до различни изкази на магическия си конгломерат.”

И в настоящата изложба ще видим любимите теми и сюжети на пловдивчанина. Пъзелът от чувства и емоции, който реди, често ни изненадва с неочаквано съчетание на символи и знаци. Редом с чисто човешките и битови картини ще открием космически символи. До стилизирания образ на детето или родната къща Желев реди луни и звезди. В картините му винаги има стълби, които водят нагоре, в небесата… Багрите му са ярки, огнени, вълнуват сетивата със своята сурова категоричност.

Не пропускайте този пир за сетивата. Изложбата продължава до 23 май. 

Повече за художника и снимки от другите му изложби в "Ларго" можете да видите в секция "Автори" на сайта.

Нели Вълчева, галерист

Преди буря, Илия Желев / Арт галерия Ларго

Преди буря

Илия Желев

Синя луна, Илия Желев / Арт галерия Ларго

Синя луна

Илия Желев

Бял хълм, Илия Желев / Арт галерия Ларго

Бял хълм

Илия Желев

На вятъра, Илия Желев / Арт галерия Ларго

На вятъра

Илия Желев

Висок пейзаж

Илия Желев

Под звездите

Илия Желев

Попътен вятър

Илия Желев

Южен вятър

Илия Желев

Две дъги

Илия Желев

Изгрев

Илия Желев

Колело

Илия Желев

Преди нощта

Илия Желев

Ранна луна

Илия Желев

Около момичето

Илия Желев

В дълбокото червено

Илия Желев

В синьо

Илия Желев

Замъглен

Илия Желев

В зелено

Илия Желев

Луда есен

Илия Желев

На стълбите

Илия Желев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия