Илия Желев, Недко Итинов

16. - 29.10.2009

Илия Желев, Недко Итинов

Начало / Изложби / Илия Желев, Недко Итинов

Към творбите

Арт Галерия Ларго представя изложба – живопис на двама прочути пловдивски автори

16 – 29 октомври 2009

В петък, 16 октомври 2009 г. в арт галерия “Ларго” се открива осемнадесетата поред изложба, която ще представи пловдивските майстори на четката Илия Желев и Недко Итинов.

Илия Желев е изключително добре приет, ценен и купуван от колекционерите и познавачите в Западна Европа. За него известният изкуствовед Ралф Ренсман казва: “Желев е очарователен разказвач в сферата на приказното. Сглобявайки по нов начин своя свят от фантазии, той стига до различни изкази на магическия си конгломерат. Картините на Желев – импресии от сложно съставени композиции – на пръв поглед много приличат една на друга, но погледнати още веднъж, никога не са еднакви. Поетичният художник знае какво дължи на купувачите на неговите картини: да сътвори за всеки собствен, емоционален свят, изпълнен с чудеса. Творбите на Желев те карат да се замислиш. Погледът ти се мести постоянно и се натъква на ребус, чието решение остава отворено. Няма пътеводител в царството на мечтите, приказките и магията. Харизматичният космос на Желев ни провокира все повече и повече към пътешествие. И като награда винаги откриваме нещо ново.”

Недко Итинов се представя в “Ларго” с 10 нови платна с характерни за него сюжети. “Ловни сцени”, “Резерват”, “Бягащи антилопи” са част от заглавията, които ни препращат към често разработваната от художника тема за нарушеното екологично равновесие и изчезващи животински видове. Картините му отново демонстрират един изключително естетски, изчистен и елегантен рисунък - и като цветова гама, и като внушения, отправени към публиката. Ценителите ще се насладят на прецизната техника на автора, съчетана с едно лирично, меко светоусещане, съчетание, което е наложило Итинов сред познавачите като един от най-стойностните съвременни художници.

За художниците:

Илия Желев е роден в Пловдив през 1961 година. Завършва живопис в Търновския университет през 1987 год. За последните 20 години той натрупва внушителна творческа биография – над 60 участия в самостоятелни и групови изложби, като повече от две-трети от тези участия са в изложби в чужбина. През последните 4 години Желев има над 20 изложби зад граница – в Берлин, Хановер, Дюселдорф, Анкара, Истанбул, Мюнхен, Страсбург, Цюрих... От 1994 година негови произведения могат да се видят и купят в галерия Пранерщрасе – Мюнхен. Негови картини са притежание на НХГ София, много галерии в страната, както и на колекции в Германия, САЩ, Швейцария, Италия, Швеция, ОАЕ, Англия, Австрия, Гърция, Франция, Холандия, Люксемвург, Русия, Испания, Нова Зеландия и Израел.

Недко Итинов е роден на 1 октомври 1956 г. в Пловдив. Завършва живопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. От 1986 г. е член на СБХ. Има участия в множество групови изложби, както и над 20 самостоятелни изяви. По-важните от тях са изложбите в Дом Вигенщайн – Виена (1990), галерия Арткънекшън – Бейрут (1991 и 1992 г.), Галерия 88 – Люксембург (1991), галерия Нофар Арт – Тел Авив (1998) и др. Картини на Недкo Итинов присъстват в множество частни колекции в България, САЩ, Германия, Великобритания, Испания, Франция, Швейцария, Хърватия, Австрия. Илия Желев се представя за втори път в галерия “Ларго”, докато за Недко Итинов това е първото гостуване. Изложбата продължава до 29 октомври.

Нели Вълчева, галерист

Бягащи антилопи, Недко Итинов / Арт галерия Ларго

Бягащи антилопи

Недко Итинов

Обикновена вечер, Илия Желев / Арт галерия Ларго

Обикновена вечер

Илия Желев

Утринен хълм

Илия Желев

Червена ротация

Илия Желев

Зимен двор

Илия Желев

Резерват

Недко Итинов

Миграция

Недко Итинов

Победителят

Недко Итинов

Пейзаж

Недко Итинов

Holly Road

Илия Желев

Есенна луна

Илия Желев

Вечерна приказка

Илия Желев

Утринна Луна

Илия Желев

Мираж

Недко Итинов

Ловни сцени

Недко Итинов

Силуети

Недко Итинов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия