Блян за чистота

07. - 27.01.2010

Блян за чистота

Начало / Изложби / Блян за чистота

Към творбите

самостоятелна изложба-акварел на Иван Додов

07 януари – 27 януари 2010

На прага на новата, все още чиста, пълна с надежди за по-добро, все още недокосната от нещастия и отрицателни емоции 2010-та година Арт Галерия “Ларго” започва с една вълнуваща изложба със знаковото заглавие “Блян за чистота”. Иван Додов, един от съвременните ни виртуози-акварелисти ни е подготвил една снежно-романтична, пролетно-оптимистична, лятно-феерична изложба, с която несъмнено почитателите на живописта ще бъдат изключително щастливи да започнат годината.

Повече от 25 акварела ще бъдат подредени в галерията от 7 януари. Невъзможно е да ми стигнат суперлативите, за да опиша вълнуващата красота на тези картини. В тях е уловен както зноят на летния ден в полето (“Слънчогледи”), така и прохладата на двора, скрит под дърветата в градината (“Светлина и сянка”). Тюркоазено-зелените води на реката са застинали в безвремие, за да може в тях да се огледа красотата на една отдавна забравена и изчезваща архитектурна романтика в “Къщата на моите мечти”. Влюбена двойка на тераса, обляна от слънчевите лъчи изпълва с нежност картината “Слънчева светлина”, а синевата на утрото ни подканя да седнем “на прага” на деня, споделяйки този съкровен миг с най-близкия ни човек (“Пред прага на чаша кафе”). Ефирност и въздушна лекота струят от прекрасните градски пейзажи: “Фантазия”, “Улица”, “Радост”, “Разходка край морето” са запечатали или мигове на блажено спокойствие и нега край морския бряг или гълчавата и задушевната близост на градските кафенета.

От всички сюжети на Иван Додов лъха спокойствие, красота, умиротвореност. Това е един творец, който е в мир със себе си и с целия заобикалящ го свят – и този мир и хармония той успява да изобрази, да вгради в своите картини. Ако акварелът е езикът на поезията в рисуването, то българският творец Иван Додов може да бъде поставен наравно с Пушкин, Байрон или Димчо Дебелянов. Защото невероятната нежност и изящност на рисунките му е неземно красива и може да бъде сравнена само с друга такава красота.

За него проф. Аксиния Джурова казва: “Изложбата на Иван Додов показва, че пейзажът като творческа инвенция е сакрален и деликатната техника на акварела е жива, след плеядата от великолепни майстори като К. Щъркелов, Хр. Йончев-Крискарец, Йордан Гешев, Дечко Узунов, Васил Чакъров, Ненко Токмакчиев и др..... Силата на неговите акварели е в умението да усети особеностите на природните сезони и да им намери съответните цветови съчетания на места мистично въвличащи ни в дълбочината на златната есен, на други, смразяващи ни в ледените сияния на хоризонта и острите силуети на голите клони и очертания на сгради. Сред тази феерия от багрено-светлинните игри на световъздушната среда изплуват загадъчно ефирни като паяжини самотните в есенния листопад изящни извивки на металните столове по кафенетата на градските тротоари или дворове, потопени в утринната мъгла кубета на църкви и зъзнещи с настъпващата зима мачти на самотни лодки в пристаните. Неговите по същество безлюдни пейзажи, в тях човекът като такъв отсъства, са достатъчно одухотворени чрез сетивата на художника, което естествено ги насища с човешко присъствие и им придава чар на неповторимост и типично негова чувствителност. Така, продължител на най-доброто в акварелната живопис у нас, Иван Додов въвлича чрез рисунъка детайла като активен компонент на творбите си. Но тук не става въпрос за рисунък, който подготвя, нахвърля бъдещата картина, той работи “ад хок”, в момента бързайки да улови мимолетното в природата. Става въпрос за изваждането на определени детайли от архитектурния и природен ландшафт чрез конкретност на формите им на фона на характерните разливки на цвета, създаващи усещане за особено сфумато. Така реалност и иреалност се преплитат в едни чисто негови живописни внушения.”

За художника:

Иван Додов е роден в София през 1960 г. Завършва Националната Художествена Академия в София през 1986 г. със специалност “Художествено пространствено оформление” в класа на проф. Георги Петров. От 1989 г. до 2009 г. Иван Додов има над 30 самостоятелни изложби в България и по света. Почти всяка година участва в пленери, организирани от “Център по изкуствата” към Кметство на гр. Пасау, Германия и в ателиетата на СБХ в “Сите Интернасионал дез Арт” в Париж. Картини на Иван Додов се намират в галерии и колекции в България, САЩ, Германия, Италия, Франция, Испания, Австрия, Холандия. Швеция, Финландия, Унгария, Израел, Гърция, Турция, Полша, Чешка република.

Нели Вълчева, галерист

Светлина и сянка, Иван Додов / Арт галерия Ларго

Светлина и сянка

Иван Додов

Порта на светлината, Иван Додов / Арт галерия Ларго

Порта на светлината

Иван Додов

Стара къща, Иван Додов / Арт галерия Ларго

Стара къща

Иван Додов

Тиха нощ, свята нощ, Иван Додов / Арт галерия Ларго

Тиха нощ, свята нощ

Иван Додов

Старият мост, Иван Додов / Арт галерия Ларго

Старият мост

Иван Додов

Молитва за сняг

Иван Додов

Пролет

Иван Додов

Мъглявината на дефилето

Иван Додов

Улица

Иван Додов

Приказен замък

Иван Додов

На кафе

Иван Додов

Парижко кафене

Иван Додов

Пред прага на чаша кафе

Иван Додов

Ривиера

Иван Додов

Зелено лято

Иван Додов

Риболов

Иван Додов

Свод

Иван Додов

Приказка

Иван Додов

Фантазия

Иван Додов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия