Иван Христов-Грога

04. - 24.02.2010

Иван Христов-Грога

Начало / Изложби / Иван Христов-Грога

Към творбите

самостоятелна изложба-живопис

04 февруари - 24 февруари 2010

В четвъртък, 04 февруари, от 18.00 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, (зад ВИНС), се открива двадесет и четвъртата поред изложба, която ще представи габровския художник Иван Христов – Грога. Авторът се явява пред варненската публика след дълго прекъсване – имал е самостоятелна изява в галерия “Палас” през 90-те. След нея вече повече от 10 години той изцяло отсъства от варненските изложбени салони. Екипът на Арт Галерия “Ларго” откри за себе си този автор и сега с ентусиазъм и увереност в успешното му завръщане ви го представя отново – габровският магьосник Грога. 

Авторът е известен с това, че създава изключително малък брой картини – 25-30 платна годишно. Това прави притежаването и докосването до творбите му още по-ценно. Но не само лимитираното им количество е атестат за ценноста им. Картините на Грога са белязани и с качеството на висшия пилотаж в изобразителното изкуство. Иван Христов работи основно с маслени бои върху платно, често стилът му е определян като сюрреализъм, друг път като магичен реализъм. Дотук със сухата фактология. Защото трябва да обърнем своето внимание към картините – парченца свят, късчета реалност или иреалност, дошла сякаш не от тук, а отнякъде другаде – от друга вселена. Често картините на Иван ми навяват точно такива асоциации – за места, които сякаш не са на нашата планета. Места странни, понякога леко плашещи, друг път вълнуващи ни с някакво загадъчно, неземно излъчване.

Пейзажите му са изчистени, прецизно и търпеливо изрисувани, без излишни детайли или фриволни елементи. В платната му често има характерен акцент, който грабва погледа – миниатюрно блещукащо в тъмнината прозорче, мъничка, зъзнеща птичка, сгушена на върха на дървото, хвърчило, оплело в клоните полета на нашето въображение. В картините на Грога човекът не присъства – той не е герой на неговите сюжети. Но пък почти винаги има друг главен обект на вниманието на художника – птиците. Любима тема на твореца – те присъстват като ключов акцент, като завършващ елемент в картините му, но още по-често те са главният герой в платното - “Портрет на птица”, “Танцът на жерава”, “Гарванът”. Иван Христов е пристрастен към птичия свят – в ателието си има купища книги и фотоалбуми , гледа всички специализирани предавания на “Дискавъри” и “Animal planet”. Изучава ги сред природата в родното си Думници. И после ни ги представя чрез своето въображение на художник – горделиво изпъчени, грациозно танцуващи, гледащи ни от упор, зловещо притихнали... Цялата гама от емоции на човека, който тук отсъства, са вменени на тези пернати същества.

Иван Христов - Грога е нестандартен, различен художник, безапелационно отричан от едни и безрезервно обичан от други, но художник, чиито творби са провокативни и няма да оставят никого безразличен. Не пропускайте да видите тази изложба и да провокирате себе си и своето въображение!

За художника:

Иван Христов - Грога е роден в с. Думници край Габрово на 27.02.1942 г. Завършва Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” през 1969 г. От 1980 до 2006 г. е преподавател по рисуване в СХУ в Трявна. Има участия в над 30 самостоятелни и групови изложби, както и в много пленери в България и в чужбина. Авторът е носител на Трета награда за живопис (1999 г.) и Специалната награда за живопис на Министерството на Културата (2005) на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата-Габрово, на награда за живопис на Националната изложба на учителите-Велико Търново, на Награда за живопис на Община Габрово (2005 и 2006 г.). Картини на Иван Христов - Грога се намират в галерии и колекции в България, САЩ, Гърция, Белгия, Швейцария, Беларус и др. Живее и работи в родното си село Думници.

Нели Вълчева, галерист

Гарванът, Иван Христов- Грога / Арт галерия Ларго

Гарванът

Иван Христов- Грога

Тишина II, Иван Христов- Грога / Арт галерия Ларго

Тишина II

Иван Христов- Грога

Късна доба

Иван Христов- Грога

Зима

Иван Христов- Грога

Танцът на жерава

Иван Христов- Грога

Портрет на птица

Иван Христов- Грога

Тишина I

Иван Христов- Грога

Зимен пейзаж I

Иван Христов- Грога

Зимен пейзаж II

Иван Христов- Грога


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия