Изложба на копия на артефакти за незрящи посетители

Изложба на копия на 9 експоната от експозицията на РИМ-Варна
17. - 24.11.2022

Изложба на копия на артефакти за незрящи посетители

Начало / Изложби / Изложба на копия на артефакти за незрящи посетители

Към творбите

17.11. – 24.11.2022

Откриване – четвъртък, 17.11.2022 г., 18:00 часа 

На 17 ноември 2022 от 18:00 часа Арт Галерия Ларго ще представи изложба с копия на артефакти от Регионален Исторически Музей – Варна за незрящи посетители. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура.

Какво целим с тази инициатива?

С тази инициатива се цели хората в неравностойно положение, каквито са незрящите граждани на Варна, да бъдат приобщени в някаква степен към социалния и културния живот в града, като им се предостави възможност да се докоснат и усетят красотата на изумителните артефакти от колекцията на РИМ - Варна и да получат достъп до богатството на културното ни наследство. Проектът се посвещава на 50-годи шнината от откриването на Варненския халколитен некропол.

На кои артефакти са направени копия?

В изпълнение на проекта девет от най-атрактивните и популярни артефакти от експозицията на Археологическия музей във Варна бяха сканирани, след което бяха изработени техни копия от полиестерна смола, които да бъдат пригодени за възприемане от незрящи посетители. В серията от копия са включени изключително популярната и разпознаваема „Богиня от езерото“ – глинен капак във вид на човешка глава, изящна теракотена статуетка на Атис, който свири на сиринга, мраморна глава на римлянка – рядък и красив пример на скулптурен портрет от древността. В проекта са включени и копия на двулицева мраморна надгробна плоча от II век, на мраморна статуя на бог Юпитер Долихен, на мраморна фигура на Херакъл и на бронзова форма за ритуален хляб. Много интересни за докосване и възприемане ще бъдат и копията на пантера- фонтан, представляваща мраморна пантера, изправена  на задните си лапи, с отвор при устата, както и варовиковия модел на юрта с врязана култова сцена. Всички копирани артефакти от експозицията на Регионален исторически музей са намерени в региона на Варна и са датирани в периода от втората половина на V хилядолетие пр. Хр. (Богинята от езерото) до IX-X век сл. Хр. (модела на юрта).

Кой е екипът, осъществил проекта?

Изработката на артефактите беше осъществена под ръководството на известния варненски скулптор Живко Дончев, който има опит в реализирането на проекти за незрящи, включващи изработването на копия на обекти и пояснения с брайлов текст за тях. Пояснителният текст за всяка творба на български и на английски език беше подготвен от специалистите от РИМ – Варна и беше преведен на брайл от Геновева Зашева.

Очакваме ви на откриването на 17 ноември 2022 г. от 18:00 часа в Зала 1 на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум № 8, Варна. Изложбата продължава до 24 ноември. Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програма „Едногодишен грант“. Проектът се осъществява с подкрепата на РИМ-Варна и с медийната подкрепа на Tunnellight SP.

Нели Вълчева, галерист

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕО ОТ ОТКРИВАНЕТО ТУК

Медиите за събитието:
- БНТ2 "Линия култура"
- БНР- Радио Варна
- Добруджанска трибуна
- Visit Varna
- Труд
- Darik
- Новини 24/7
- Черно море

- Културни новини
- Trio.bg
- moreto.net
- Focus news

- Darik news
- Clinica.bg
- БТА- Варна
- Parallel 43
- BG-voice.com
- Varna live
- Черно море

Богинята от езерото (в експозицията на РИМ-Варна) / Арт галерия Ларго

Богинята от езерото (в експозицията на РИМ-Варна)

Глинена статуетка на Атис, който свири на сиринга (в експозицията на РИМ-Варна) / Арт галерия Ларго

Глинена статуетка на Атис, който свири на сиринга (в експозицията на РИМ-Варна)

Бронзова форма за ритуален хляб (в експозицията на РИМ-Варна) / Арт галерия Ларго

Бронзова форма за ритуален хляб (в експозицията на РИМ-Варна)

Римлянка (в експозицията на РИМ-Варна)

Пантера-фонтан (в експозицията на РИМ-Варна)

Модел на юрта (в експозицията на РИМ-Варна)


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия