Чудният свят на Кеца

самостоятелна изложба-живопис, акварел и рисунка на Кръстьо Тодоров-Кеца
05. - 20.04.2012

Чудният свят на Кеца

Начало / Изложби / Чудният свят на Кеца

Към творбите

самостоятелна изложба - живопис, акварел и рисунка на Кръстьо Тодоров - Кеца

05 април – 25 април 2012 г.

В четвъртък, 05 април, от 18.30 ч. се открива петдесет и деветата поред изложба в Арт Галерия “Ларго” под надслов “Чудният свят на Кеца”. За първи път със самостоятелна изложба-живопис в галерия “Ларго” и във Варна гостува бургаският художник Кръстьо Тодоров – Кеца. Автор с богата творческа биография, с 40 самостоятелни изложби зад гърба си, художник на Бургас за 2011 година, оценен по достойнство, многократно канен и представян от сериозни западни галерии като галерия “Любке”, Франкфурт, галерия “Алтернанс”, Франция, галерии в Англия, Шотландия, Австрия, Полша, най-после бургазлията прекосява краткото разстояние на север, за да се срещне с взискателната варненска публика.

Арлекини, рибари, русалки.... серенади, целувки, въздишки..... шепот, нежност, носталгия.... синьо, нежно-розово, перлено-сиво..... летящи риби, безкрайно-дълги дакели, сини луни.....Арлекините мечтаят... или свирят на тромпет... на някоя девойка... или на някоя раковина....която ще погълне нежната, меланхолична мелодия.... а някой друг, отвъд морета и океани.... допира друга раковина до ухото си и слуша..... Един рибар... лице, обрулено от вятъра... ръце, жилести и мускулести, но прегръщащи нежно.... Дърво и птичка, грамофон... и диалог безмълвен под дървото и под звуците на грамофона.... Страж самотен на морския бряг... нежна виолетова вечер... и малка топлинка в прозорчето свети и пулсира....

Това е съвсем кратката анотация към поетичните картини на Кеца, които ще видим в “Ларго” през април. Прецизен рисувач, прекрасен колорист, автор с тънко чувство за хумор, внимателен към детайла, бургазлията ще ни разкаже морски приказки и рибарски лакърдии, истории за тъжни клоуни и меланхолични арлекини, разкази за дългокоси русалки и нежни любими. Кеца има своя характерна сюжетност, почеркът му на художник е разпознаваем с типичния рисунък, съчетаващ абстрактност и конкретика, пречупена през призмата на гротескност. Особено важен за въздействието на неговите творби е специфичният колорит на творбите му, най-вече на маслата и акварелите, който той използва – нежна, пастелна гама, цветовете са сиво, синьо, зелено, розово, виолетово, с перлени отблясъци, прозирни и ефирни. Композициите му са често изчистени и небъбриви, в картините му има много пространство и въздух. Това придава на творбите му поетичност и мелодичност, лекота и свобода на изказа и най-вече на въображението.

Елате да се насладите на непознатия, приказен, чуден свят на Кръстьо Тодоров – Кеца в Арт Галерия “Ларго” от 05 до 25 април.

За художника:

Кръстьо Тодоров – Кеца е роден на 08 юни 1959 г. в Бургас. През 1978 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1985 г. се дипломира във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Велико Търново, със специалност “живопис”. Кръстьо Тодоров работи в областта на живописта, акварела, рисунката. От 1991 год. досега има 40 самостоятелни изложби в Бургас, Пловдив, София, както и в различни галерии в най-големите европейски градове - Франкфурт, Париж, Лондон, Глазгоу, Нюкасъл, Гмунден-Австрия, Шчечин и Варшава, Полша и др. Представял е България в групови изложби в Лиеж, Брюксел, Анкара, Париж, Ланкастър, Пенсилвания. Картини на Кеца редовно се класират за участие в Биеналето на хумора и сатирата в Габрово и в Балканското квадриенале на живописта в Стара Загора. Художник на годината на Бургас за 2011 г. Живее и работи в Бургас.

Нели Вълчева, галерист

 

Момиче с котка

Кръстьо Тодоров - Кеца

Градът

Кръстьо Тодоров - Кеца

Пейзаж

Кръстьо Тодоров - Кеца

Серенада

Кръстьо Тодоров - Кеца

Старият грамофон

Кръстьо Тодоров - Кеца

Целувката

Кръстьо Тодоров - Кеца

Забраненият плод

Кръстьо Тодоров - Кеца

Натюрморт с ябълка

Кръстьо Тодоров - Кеца

Шепот

Кръстьо Тодоров - Кеца

Серенада

Кръстьо Тодоров - Кеца

Момиче с котка

Кръстьо Тодоров - Кеца

Sold Out

Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия