Светлина и сянка

Арт Галерия Ларго представя самостоятелна изложба-живопис на Лора Маринова
08. - 28.09.2011

Светлина и сянка

Начало / Изложби / Светлина и сянка

Към творбите

самостоятелна изложба-живопис на ЛОРА МАРИНОВА

08 – 28 септември 2011 г.

В четвъртък, 08 септември 2011 г., от 18.30 ч. в Арт Галерия “Ларго” на ул. “Свети Климент” 16 се открива петдесетата поред изложба на варненската художничка Лора Маринова със знаковото заглавие “Светлина и сянка”. В представителната експозиция ще видим повече от тридесет маслени картини, от голямоформатни, до миниатюри.

За тези, които познават и следят творчеството на Лора ще бъде приятна изненада промяната в палитрата, която авторката използваше през последните няколко години. От минорни, сурови, донякъде мрачни тонове, колорит, близък до цветовете на земните недра, сега в част от платната й ще открием едно бурно събуждане за живот, смели, ярки краски, палитра, звучаща мажорно, провокиращо-интензивен колорит. Но тази промяна е балансирана, премерена и овладяна. В настоящата изложба варненската импресионистка ще очарова публиката, боравейки с контрастите на темите и цветовете умело, смело и предизвикателно.

“Светлина и сянка” е мотото на експозицията. Играта със светлината е любимият похват на импресионистите. Те улавят цветовите вибрации, пулсирането на светлината, отразено от природата и именно това разлагане на обектите на хиляди неуловими тонове и нюанси на светлината покорява сърцата на човечеството вече повече от сто и петдесет години. Тази магия на импресионистичните похвати ще открием в пейзажите на Лора в настоящата изложба - “Септември”, “Цветна импресия”, “В парка”, “Отражения”, “Край реката” са картини, изтъкани от светлина, четката е уловила пищното й разлагане на реални живи линии и мазки, пулсиращи, променящи се, предизвикващи сетивата ни с яркостта и живостта си. Светлината изгражда образите и носи вътрешната динамика на картините. Пейзажите са като слънце, уловено в шепите ни, като трепкащия въздух в зноен летен ден, като препускащи сънчеви петна.

Но светлината на живота не може да съществува, ако не контрастира на сянката на мрака. Лора рисува светлината чрез ефирни пейзажи, чрез красотата на природата, а мрака открива в света на хората, в техните души и отношения - картините “Маски”, “Последна среща”, “Предсказание”, “На улицата”. Поглеждаме тези парченца човешки истории, тези фигурални композиции, поднесени от Лора със сила, която не сме подозирали допреди миг, (докато съзерцаваме вълшебните й пейзажи). Чувстваме тежките удари на мрачните моменти, които съпровождат всеки един живот – неизбежната раздяла, безвъзвратно отлитащата младост, болезнено страшната самота и изоставеност, маската на неискреност и фалш, която често ни убива вътрешно....

Но майсторката на емоциите и настроенията не ни оставя в сянката на мрака. Отново зазвучават оптимистичните ноти в ярките натюрморти и пейзажи, които ни е подготвила – огнено-червена стихия в картината “Макове”, виолетово а-ла Моне в платното “Пролетен натюрморт”... Оптимизмът е този, който е издигнат в апотеоз в изложбата на прекрасната Лора Маринова. Художничката ни напомня чрез картините си, че и след най-дългата, мрачна нощ идва светъл ден, и след най-трудния, тежък миг идва надеждата....

Елате, потопете се в приказния свят на потомствената художничка, гордост за Варна, насладете се, ликувайте, просълзете се, натъжете се.... Силните емоции винаги връщат вкуса към живота с нова сила....

Лора Янкова Маринова е родена на 01 юни 1953 г. във Варна. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия в София, със специалност “Сценография”. От 1997 г. до 2002 г. е последователно сценограф и главен художник на Варненската опера. От 1985 г. е член на СБХ. Лора Маринова има реализирани над 60 сценографски проекта, като за балетния спектакъл “Анна Каренина” получава награда “Варна” като част от наградения колектив. Дъщерята на известния варненски художник Янко Маринов печели своите почитатели през годините с нежния си, импресионистичен рисунък, изчистената, брилянтна палитра и естетските и добре подбрани теми в картините си. Лора участва редовно в международни и национални общи представителни изложби, а през 2007 г. се представя и в Първото международно биенале на миниатюрата в Русе. Лора Маринова има две номинации за живопис в престижния конкурс “Национални награди Алианц България” - през 2008 г. за картината си “Старост” и през 2010 г. - за портрета на баща си – художника Янко Маринов. Нейни платна са притежание на частни колекционери в България, Италия, Франция, Холандия, Германия, САЩ и Канада. Живее и работи във Варна.

Нели Вълчева, галерист

Край реката, Лора Маринова / Арт галерия Ларго

Край реката

Лора Маринова

Градина с божури, Лора Маринова / Арт галерия Ларго

Градина с божури

Лора Маринова

Дами в парка, Лора Маринова / Арт галерия Ларго

Дами в парка

Лора Маринова

Диалог, Лора Маринова / Арт галерия Ларго

Диалог

Лора Маринова

Дете с птичка, Лора Маринова / Арт галерия Ларго

Дете с птичка

Лора Маринова

Детски портрет

Лора Маринова

Цветна импресия

Лора Маринова

Макове

Лора Маринова

Маски

Лора Маринова

Стари хора

Лора Маринова

Отражения

Лора Маринова

В Морската градина

Лора Маринова

Септември

Лора Маринова

Пътят

Лора Маринова

Последна среща

Лора Маринова

Предсказание

Лора Маринова

Разходка

Лора Маринова

Ромео и Жулиета

Лора Маринова

В гримьорната

Лора Маринова

Пролетен натюрморт

Лора Маринова

Лято

Лора Маринова

Слънчеви цветя

Лора Маринова

В парка

Лора Маринова


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия