Михаил Камберов

22.01. - 11.02.2009

Михаил Камберов

Начало / Изложби / Михаил Камберов

Към творбите

самостоятелна изложба - живопис

22 януари - 11 февруари 2009 г.

На 22 януари 2008 г. в арт галерия Ларго се открива самостоятелна изложба на известния софийски художник Михаил Камберов. Един от най-награждаваните и титулованите в чужбина български художници е известен със своята изключителна продуктивност и работохолизъм. Картините му са пропити силно с българския дух, с красотата на българската природа – родопските хълмове, тракийските низини, созополските заливчета, идиличните селски пейзажи и къщи. Това са любими теми на много български художници, но Камберов успява да извлече и покаже най-прекрасните багри, най-жизнерадостните и колоритни цветове на българската природа. Картините му са като избухване на цветовете, като експлозия от чувственост, като апотеоз на красотата на българската природа. Може би затова творбите му са толкова впечатляващи и имат такъв успех сред чуждестранната му аудитория, особено в по-северните, по-сдържани страни. А градските пейзажи на Камберов са прекрасна излюстрация на таланта на автора, защото и тук темите са разработени с изключително майсторство и фин, прецизен избор на цветовете. Два зимни пейзажа, които ще бъдат представени в изложбата, показват, че Камберов е еднакво добър както в традиционно силните му пролетни и летни пейзажи, така и в преживяването на зимата върху неговите платна.

Михаил Камберов е роден в София, където завършва художествената гимназия през 1973. Учи живопис в Националната Художествена Академия от 1976 до 1981. Въпреки, че е добре приет навсякъде в чужбина и може да се установи навсякъде по света, Михаил Камберов е избрал да живее и работи в България. От 1993 година художникът е почетен член на Генералната Асамблея на Есенния Салон в Париж. През 1995 Камберов става почетен член на Белгийската Академия за Съвременно Изкуство. Невероятно голям брой награди и признания има в творческата си биография, като по-значими са: "Златно платно за 2002 г. – 2003 г.”, присъждащо се от Френската национална федерация за култура, “Доктор Хонорис Кауза“ на Международната Академия за съвременно изкуство, Белгия и “Доктор Хонорис Кауза“ и “Златен медал“ на Международната Академия за съвременно изкуство, Белгия, присъдени през 2004 година. Пак през същата година Михаил Камберов получава „Златен медал за Принос към Френската Култура”, което е най-високото отличие на Френската национална федерация за култура. Присъжда се за артистични търсения и оригиналност в цялостното творчество. През 2005 творецът получава „Златно платно за 2005 г.” отново от Френската национална федерация за култура и “Златен медал“ на Международната Академия за съвременно изкуство, Белгия. През януари 2004 Камберов участва в изложба в Шамонт по случай 100-годишнината на Есенния салон в Париж. 900 художници дават картини за експозицията, но само 58 са селектираните творби, за които журито обявява, че отразяват тенденциите в изобразителното изкуство на света за 2004 год. Сред тях е и картината “Спомен” на Михаил Камберов. От 1990-та година до днес Камберов е подреждал самостоятелни изложби в Токио, Берлин, Кьолн, Мюнхен, Франкфурт, Виена, Лондон, Париж. Участва и в Панаира на изкуствата в Базел, както и на салоните на престижа в Марсилия, Мулен де Оргон, Арл. 

Нели Вълчева, галерист

Портрет на момиче, Михаил Камберов / Арт галерия Ларго

Портрет на момиче

Михаил Камберов

Пейзаж от Брюж, Михаил Камберов / Арт галерия Ларго

Пейзаж от Брюж

Михаил Камберов

Сакрекьор, Михаил Камберов / Арт галерия Ларго

Сакрекьор

Михаил Камберов

В стария Пловдив

Михаил Камберов

Цветя

Михаил Камберов

Копривщица

Михаил Камберов

Зима в Родопите

Михаил Камберов

Родопски мотив

Михаил Камберов

Родопска панорама

Михаил Камберов

Коледно настроение

Михаил Камберов

Созопол

Михаил Камберов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия