In woman veritas

05. - 25.08.2009

In woman veritas

Начало / Изложби / In woman veritas

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис на Мирослав Йотов – Цирк 

05 август – 25 август 2009 

В сряда, 05 август 2009г. в арт галерия “Ларго” се открива изложба – живопис на Мирослав Йотов - Цирк. Четиринадесетата поред изложба в “Ларго” представя маслени платна на художника под надслов "In woman veritas".

Това е петата самостоятелна изложба на Мирослав. Платната са своеобразно продължение на темите от първата му изложба - "Женски олтари". Тук отново основно място заема разказа за красотата на женската фигура, но идеите са доразвити и авторът вече се осмелява да надникне зад красивата обвивка и да търси духовните измерения на тази красота.

И в този ред на мисли не е случайно името на изложбата. Перифразирането на древната латинска крилата фраза ни провокира да изразим своята гледна точка, да опонираме, или пък да се съгласим с автора. В защита на своята теза Мирослав Йотов привежда аргументи във вид на картини. Всяко платно сякаш е илюстрация на различните състояния на жената, на нейната многолика и променлива природа.

В “Разпятие” ще открием жената, разпъната на кръст между клетката на битието, в която често я затваря живота и стремежа й към света навън, зад прозореца. В “Собствен връх” ще съзрем образа на борбената жена, която дори и крехка и нежна в своята голота, респектира с излъчването на сила и целеустременост в стремежа си към върха. Картината “Обсебена” излъчва изключителна вътрешна динамика и напрежение. Линията на женското тяло наподобява опънат лък, позата на модела е като на млада лъвица, готова за скок, покритото лице ни кара да тръпнем в напрежение и любопитство. А в “Неразчетено” чрез загадъчната полуусмивка на модела авторът сякаш ни намига и ни пита разчели ли сме я всъщност, тази загадъчна женска природа.

Изключително провокативна, изложбата кара ценителя да се гмурне във фантазиите на автора и да открие времеви паралели, разкази за божествени състояния, почти на границата на абсурда и действителността. Защото Йотов пуска в реализма на творбите си капка сюрреализъм, която ни кара да излезем от усещането за класическия реализъм, но пък и не ни захвърля напълно в съновиденията на сюрреализма, все едно видяното е на границата между будуването и съня. И не може да остане незабелязан маниера и детайлността на младия виртуоз, тренираното око веднага би разбрало, че смесването на багрите в творбите му е не само механично, а и оптично, многопластово, търсещо контраста, който би накрал едно платно да "изгрее" отвътре.

За художника:

Мирослав Йотов е роден в Исперих на 26 юли 1977 година в семейството на художник. Завършил е педагогика на изобразителното изкуство в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски". През 2006 г. с двуметрова скулптура, изработена от ковано желязо и камък, печели I място на симпозиум в Шумен. Творби на Мирослав Йотов са показвани на студентски пленери, в групови изложби в Шумен, Варна, в Белгия и Холандия. Картините му са добре премислени, многопластови, със сложни сюжети. В работата си художникът предпочита прецизното изразяване и академичните художествени похвати, които обаче са комбинирани с рядко срещано въображение и изключително естетски вкус. Работи основно с маслени бои. Живее и твори във Варна.

Нели Вълчева, галерист

Разпятие, Мирослав Йотов / Арт галерия Ларго

Разпятие

Мирослав Йотов

Обсебена, Мирослав Йотов / Арт галерия Ларго

Обсебена

Мирослав Йотов

Неначенат грях, Мирослав Йотов / Арт галерия Ларго

Неначенат грях

Мирослав Йотов

Натюрморт с чаша вино

Мирослав Йотов

Натюрморт със синьо грозде

Мирослав Йотов

В тунела на времето

Мирослав Йотов

Собствен връх

Мирослав Йотов

Като забравени в нищото

Мирослав Йотов

Неразчетено

Мирослав Йотов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия