Приказка

самостоятелна изложба-живопис на Николай Ангелов - Гари
03. - 16.05.2012

Приказка

Начало / Изложби / Приказка

Към творбите

самостоятелна изложба-живопис на Николай Ангелов - Гари

03 май - 16 май 2012 г.

В четвъртък, 03 май, от 18.30 ч. се открива шестдесетата поред изложба в Арт Галерия “Ларго”, наречена “Приказка”. За първи път със самостоятелна изложба-живопис в галерия “Ларго” и във Варна ще гостува бургаският художник Николай Ангелов – Гари. Един млад автор, доскоро почти непознат, в последните две години Гари направи няколко поредни самостоятелни изяви в култови галерии в Пловдив и София, и това беше достатъчно, за да привлече ударно вниманието на ценителите, колекционерите и гилдията. Представянето на Гари за първи път във Варна през декември 2011, в последната за годината сборна изложба “Зимна разходка по Ларгото” пожъна невероятен успех и предизвика небивал интерес. Този факт, както и невероятният стил и сюжети на картините му, бяха причините за покана за самостоятелна изложба в морската столица.

И в “Ларго” Николай Ангелов ще се представи с емблематичните вече за него портрети. Около петнадесет творби ще разкриват приказните сюжети и нежните чувства, вълнуващи сърцето на автора. Интересно е да се отбележи, че заглавията и темите за самостоятелните изяви на Гари никога не са случайни. Младият художник подготвя експозициите си в знаков унисон с темите, които го вълнуват в момента. Може да се каже, че всяка негова изложба е отражение, ехо от силните чувства и емоции, вълнуващи автора по времето непосредствено преди зараждането и по време на реализацията на изложбата. В тази връзка можем да отбележим, че това е един художник, смело разкриващ и оголващ пред публиката душата си, автор, споделящ със своите почитатели най-тайните кътчета на сърцето си, най-съкровените си мисли и вълнения. Може би това се дължи на младостта му – както житейска, така и творческа. А може би се дължи на позитивността и вярата му в доброто. Първата му изложба в родното му Карлово се нарича “Изход” - заглавие, подсказващо преломен момент в живота на твореца. След завършването на университета Гари повече от 6 години работи, рисува, търси себе си, развива идеите си, но не показва творбите си никъде. Както самият той споделя - не е готов, не е дошъл моментът.... И най-накрая идва “Изходът” - изход от дългото творческо лутане, изход от мъчително-сладкото търсене на собствения почерк, изходът към търпеливо строеният, надгражданият, развиван стил, изходът към светлината на прожекторите, които ще осветят един ярък, неподражаем талант, който веднага ще бъде забелязан. В картините са нахвърляни със замах бъдещите творчески интереси на автора – чистотата на детската душа, нежната женска красота, силните мъже и тяхната уязвима скрита природа, крехкият баланс между силата и слабостта, лутанията на самотната човешката душа, понякога поглъщащата ни тъга... Образите са нежни, стилни, въздействащи, колоритът е приглушен, минорен, но лек и въздушен, особено ценно е това, че авторът има ясно изразен почерк, разпознаваем и запомнящ се..... Следва изложба в галерия “Париж” в София, неслучайно наречена “Нов живот”. Авторът очаква първата си рожба. Вълнението, любовта, нежността се изливат в прекрасна серия картини, населени главно с женски и детски образи – малки палави момченца, меланхолични момиченца, смутени девойки, жени, носещи новия живот в себе си, озарени вътрешно и красиви в своето очакване.... Невероятна експозиция, неслучайно пожънала моментален успех.... Следващата изложба е “Начало” в елегантната и изискана галерия “Бяла зона” в Пловдив. “Началото” на един творчески път, “Началото” на една успешна кариера, “Началото” на една страстна и непреодолима любов от пръв поглед – между талантливия художник и една от най-взискателните публики – пловдивската....

И ето, че идва ред и на варненските ценители. И отново заглавието е знаково – всяка картина е като една “Приказка”, която рисувачът реди с блага усмивка и дяволито намигане, със сърце, преливащо от доброта и нежност. Портретите са въздействащи, обагрени от доминираща емоция, образите са плътни и живи. С тънък и впечатляващо зрял психологически усет художникът извежда на преден план единствена, но силно характеризираща ги черта..... Да погледнем картината “Ключът” - всеки, благословен с щастието да бъде родител, може да усети силният заряд на изразеното от автора състояние на любов, толкова всепоглъщаща, че ако може да бъде превърната в топлина, енергията на тази майчинска прегръдка ще бъде толкова мощна, че ще стопли целия свят.... В картината “Нов ден” Гари ненатрапчиво, но безапелационно ни напомня – младото момиче, гледащо ни от упор, с очи, пълни с неочаквана за нас мъдрост, но и излъчващи кротост и доброта - това е новият ден, това е новото поколение, това е нашето бъдеще... Тези очи не са наивни, не са глупави, те са търпеливи, те са спокойни и уверени в себе си.... Невероятно оптимистична приказка.... А сега творбата “Писмо” - млада жена, романтични къдри, поглед, пълен с копнеж и нега..... птицата, която често в картините на Гари е символ на добрата вест, на чистотата и на надеждата... Един отдавна забравен начин за комуникация в нашия технократски век и технологизиран консуматорски живот.... С тази “Приказка” бургаският творец сякаш ни напомня, че споделянето е нещо изконно важно за нас, но че тръпката от очакването всъщност е много, много по-сладка от светкавично “долетелият” ..... и-мейл или ес-ем-ес......... А платното “Приятели” е една “приказка”, която може би ще накара някои от нас да преглътнат мъчително буцата, заседнала в гърлата им от спомена за сладко-горчивите, отдавна отлетели мигове на детството...

Но няма да се впускаме в анализ на всички картини от изложбата, защото за публиката все пак трябва да остане и елемент на изненада. Затова елате, потопете се във вълшебната “Приказка” на Николай Ангелов - Гари в Арт Галерия “Ларго” от 03 до 16 май. Заслужава си!

Повече за художника можете да прочетете в секция "Автори" на сайта.

Нели Вълчева, галерист

Вест, Николай Ангелов - Гари / Арт галерия Ларго

Вест

Николай Ангелов - Гари

Приказка, Николай Ангелов - Гари / Арт галерия Ларго

Приказка

Николай Ангелов - Гари

Приятели, Николай Ангелов - Гари / Арт галерия Ларго

Приятели

Николай Ангелов - Гари

Ключът

Николай Ангелов - Гари

Нов ден

Николай Ангелов - Гари

Среща I

Николай Ангелов - Гари

Среща II

Николай Ангелов - Гари

Писмо

Николай Ангелов - Гари

Паун

Николай Ангелов - Гари

Лятна закуска

Николай Ангелов - Гари

Изкушение

Николай Ангелов - Гари

Капитанът

Николай Ангелов - Гари

Жега

Николай Ангелов - Гари

22

Николай Ангелов - Гари

Изход II

Николай Ангелов - Гари


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия